Değerli Madenlerde Yükseliş Devam Ederken Altın mı Gümüş mü Tercih Edilmeli?
Küresel piyasalar, makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ve jeopolitik risklerin devam etmesinin resesyon endişelerini arttırması nedeniyle negatif seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa’dan gelen zayıf büyüme rakamları, Çin’de sanayi üretimindeki ivme kaybı, Brexit ve ticaret savaşına yönelik gelişmeler küresel risk iştahının azalmasına neden olurken, söz konusu piyasalarda oynaklığın arttığı, altın ve gümüş gibi değerli maden fiyatlarının hareketlendiği görüldü. Global piyasalardaki belirsizlik ve sisteme olan güvensizlik altın ve gümüş gibi değerli madenlere yönelik güvenli liman alımlarına destek olurken, ons altın daha önceki analizlerimizde 1400 $ seviyelerinden işlem görürken öngördüğümüz 1530 $ seviyelerini test etti. Güvenli liman talebi, kâğıt veya madeni paraya güvenin azaldığı dönemlerde altın ve gümüşün değerini korumasından kaynaklanırken, bu değerli madenler kimi zaman değer saklama kimi zaman da yatırım amacıyla tercih ediliyor.
Altın/Gümüş Rasyosunda Yatırım Stratejisi
Finansal piyasalardaki yatırımcılar değerli maden yatırım kararlarını alırken büyük çoğunlukla altın/gümüş rasyosuna bakıyorlar. Bu rasyo bize kaç ons gümüş ile bir ons altın alınabileceğini gösteriyor. Eğer altın gümüşe göre daha popüler ise rasyo yukarı doğru hareket etmekteyken, rasyonun düşmesi gümüşe olan talebin arttığına yönelik bir işaret olarak kabul ediliyor.
Gümüş genellikle değerli madenler zayıflarken diğer değerli madenlerden daha hızlı değer kaybetme eğiliminde olurken, boğa piyasalarında ise daha hızlı bir şekilde değer kazanma sürecine giriyor. Buradan hareketle gümüşün piyasadaki gelişmelere karşı hassas, dolayısıyla beta katsayısının yüksek olduğunu söylemek mümkün oluyor. Altın/Gümüş oranı yükseldikçe veya 50’nin üzerine çıktığı zaman gümüşün ucuz olduğu anlamına geliyor. Ons altın fiyatlarındaki yükselişi gümüş fiyatlarındaki yükseliş de takip ediyor. İlk aşamada ons altın fiyatları yükselirken ardından gümüş fiyatları da yükselişe geçiyor.
Değerli Madenlerde Yükseliş Devam Ederken Altın mı Gümüş mü Tercih Edilmeli?
Altın ve gümüşteki yükseliş trendinin devam edeceğini söylemek için birçok neden mevcut. ABD Çin Ticaret savaşı kaldığı yerden devam ederken, global büyümeye yönelik endişeler canlılığını sürdürüyor. Merkez bankaları, rezerv para ekonomilerinde meydana gelen dalgalanmalar ve artan belirsizlikler nedeniyle tuttukları altın rezervleri arttırıyorlar. Yaptırım riski, jeopolitik risk ve ticaret savaşından dolayı dolar tutmak istememeleri en önemli nedenler arasında yer alıyor. Bazı piyasa analistlerine göre ETF talebi de altın fiyatının yukarı yönlü hareketine destek sağlayacak gelişmeler arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta ABD 10 Yıllık Tahvil getirilerinin 2 Yıllık Tahvil getirilerinin altına düşmesi de küresel resesyon ihtimalini belirginleştiren nedenler arasında yer alıyor. Jeopolitik belirsizlikler de finansal piyasalar açısından risk unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Merkez Bankalarının para politikalarına olan güven erozyonu ve kâğıt paraya olan güvenin azalması da değerli maden fiyatlarına destek sağlıyor.
Global ekonomideki olumsuz tablodan ayrı olarak FED’in ve ECB’ nin izleyeceği para politikaları da değerli madenlerin fiyatlarında belirleyici olacak. FED ve ECB’ den Eylül ayı toplantılarında faiz indirimi beklenirken, ek parasal teşvikler değerli madenlerde yeni hedeflerin oluşmasına neden olacaktır. Ek parasal teşviklerin, negatif faiz ortamının ve hatta genişlemeci maliye politikalarının küresel belirsizliklerle birleşmesi altın ve gümüş gibi değerli madenlere olan talebi arttıracaktır. Mayıs ayında FED’in faiz indirimine işaret etmesiyle başlayan süreçte gümüş %21 yükselirken, altın %17 yükseldi. Faiz indirimi döngüleri ve küresel resesyon beklentileri sebebiyle değerli madenlere olan talebin devam edeceğini fiyatlar yükseliş trendiyken gümüşteki momentumun daha yüksek olmasını beklemekteyiz. Altın/gümüş oranı 88 seviyesinde iken, gümüşün diğer değerli madenlerden daha çok talep göreceğini, piyasa hassasiyeti de dikkate alındığında 16 $ seviyesindeki 5 yıllık ortalamanın aşılmış olması, orta vadede 21 $ seviyesindeki 10 yıllık ortalamanın hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1 yıllık 16.75 $ ve 5 yıllık ortalama olan 16.25 $ izlenebilir.
Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
http://www.alanyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.