Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nden Kağan Yıldırım: Otomotiv sanayisi yapısal bir değişimden geçmektedir

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TAYSAD, OSD, OTEP önderliği ve Esperto Executive Search katkılarıyla düzenlenen ‘Otomotiv Sanayi Toplantıları’nın ilkinde, ülkemizin kalkınma hedeflerinde önemli bir rol oynayacağı düşünülen otomotiv sektöründeki değişim ele alındı.

UİB’de gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) Başkanı Ernur Mutlu’nun yaptığı ‘Otomotiv Sanayi Toplantıları’na UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar ile Tofaş/Fiat, Renault, Beyçelik Holding, Coşkunöz Holding, Üstünberk Holding, Orhan Holding, Feka Otomotiv, Tifs, Mako, Valeo, Chassis Brakes, Maysan Mando gibi otomotiv sanayi firmalarından üst düzey yetkililer katıldı.

Stratejik eylem planı vurgusu

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) Başkanı Ernur Mutlu, Sanayi Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve tüm paydaşlarla birlikte Türkiye’nin otomotivdeki geleceğine hazırlanmak adına iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti. Mutlu, “Esas amacımız bu toplantıları bir eylem planına dönüştürmek, stratejileri ülkemiz ve ülkemizdeki tüm paydaşlar adına oluşturmak. Bunun için de öğrenmemiz ve sizlerden almamız gereken çok fazla bilgi var. Verileri olabildiğince toparlamaya çalışıp, oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla bunları stratejik eylem planlarına dönüştürerek Türkiye’nin otomotiv sanayisini geleceğe hazırlama adına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

“2030’dan sonra radikal değişimler olacak”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nden Kağan Yıldırım ise şunları söyledi: “Otomotiv sanayisinin küresel kurgusu içinde Türkiye, önemli pozisyona sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Otomotiv sanayisi yapısal bir değişimden geçmektedir. Bu değişim tanımlanması gereken bir süreç. Almanya, ABD ve Japonya’yı etkileyecek olan bu değişimin ülkemizi etkilememesi mümkün değil. Şu an bu değişimi çok hissetmiyor olabiliriz ama özellikle 2025’ten sonra değişecek, 2030’dan sonra ise radikal değişimler olacak. Hedefimiz bu değişimi tanımlamak ve tanımladıktan sonra yönetilmesi ile ilgili bir takım aksiyon planları oluşturmak. Bu amaçla Bursa’da sanayi ve kamudan katılımla bir dizi çalışma yapılması planlanmaktadır. Bu çerçevede otomotiv sanayisinin içinden geçtiği dönem esas alınarak mevcut ve henüz ülkemizde olmayan yabancı sermayenin ülke sanayisinin rekabetçiliğini arttıracak kapasite ve süreçleri yerlileştirmesini sağlayacak ortamın tanımlanması hedeflenmektedir.”

Toplantının devamında, katılımcılar otomotiv sektörüyle ilgili dünyadaki gelişmelere, tehditlere ve fırsatlara dair değerlendirmelerde bulundu. İki faz halinde yapılması planlanan çalışmanın ilk fazında; otomotiv sanayisinin içinden geçtiği dönemin anlaşılması, değişimden kaynaklanan ve yönetilmesi gereken risklerin neler olduğu ve bu değişim içinde Türkiye için var olan fırsatların neler olabileceği konu başlıklarında durum tespitleri yapıldı.

Daha sonra yapılacak çalışmanın ikinci fazında ise yapılan tespitler doğrultusunda değişimin yönetilmesine dair öneri setlerinin geliştirilmesi hedeflenecek.



Diğer Haberler
ECB/DE COS : RİSKLER DAHİL GLOBAL FİNANSAL İSTİKRARA YÖNELİK ZORLUKLAR, YÖNETİM HATALARI İLE ALAKALI
ECB/DE COS : AVRUPA BANKALARI, İŞ MODELLERİNE UYUM SAĞLAMA VE DAHA KARLI HALE GELMEYE YÖNELİK ADIMLARINI HIZLANDIRMALI
ECB/DE COS: PARA POLİTİKASI UZUN BİR SÜRE YÜKSEK ÖLÇÜDE GEVŞEK KALACAK
RUSYA MALİYE BAKANI, 2020 YILINDAKİ GSYİH BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %+1.7'DEN %+1.9'A REVİZE ETTİ
TCMB, 20.02.2020 vadeli 1000.00 milyon TL tutarlı repo ihalesi açtı
ÇİN'DE YENİ KORONAVİRÜS VAKASI 12 ŞUBAT GÜN SONU İTİBARİYLA 15.152 - ULUSAL SAĞLIK KOMİSYONU
Facebookta Paylaş