Coca-Cola İçecek, 2024 yılı için satış hacmi beklentisini "orta-tek haneli büyüme "den "yatay-düşük-tek haneli büyüme "ye revize etti

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:

Coca-Cola İçecek (CCI) CEO’su Karim Yahi’nin Değerlendirmesi:
İkinci çeyrek performansımız, işletme modelimizin dayanıklılığının ve çalışanlarımızın gücünün bir başka kanıtı oldu. Dış zorluklara rağmen, kaliteli büyümeye ve operasyonel mükemmelliğe odaklanmamız bu değişken ortamda etkili bir şekilde yol almamızı sağladı.
2Ç24'te 36,6 milyar TL konsolide net satış geliri elde etmekten mutluluk duyuyoruz. Etkin gelir yönetimi odağımız ve maliyetler üzerindeki sıkı kontrolümüz sayesinde brüt kâr marjımızda yıllık 487 baz puanlık iyileşme sağladık. FVÖK marjı yıllık bazda 104 baz puan iyileşerek %18,8 olurken, hisse başına kar bu çeyrekte 0,66 ABD Doları olarak gerçekleşti.
Ünite kasa başı Net Satış Gelirimiz, TMS 29 etkisi olmaksızın, dolar bazında %3,6 büyüyerek 2,58 ABD Dolarına ulaşırken, son on yıl içerisinde ikinci çeyrekte ulaşılan en yüksek seviyeye geldi. Yine, TMS 29 etkisi olmaksızın, FVÖK marjımız %20,4'e ulaşarak son on yılın en yüksek ikinci çeyrek marjı rekorunu kırmış oldu. Bu iyileşme, piyasa koşullarına uyum sağlama yeteneğimizi, operasyonlarımızı optimize ederek organizasyon genelinde verimliliği artırma gayretimizi, ve başarılı emtia hedge işlemleri sayesinde kontrollü maliyet artışımızı gösteriyor.
2Ç24'te Türkiye yıllık %1,8’lik büyüme kaydederek 169 milyon ünite kasa satış hacmine ulaştı. Ramazan ayının birinci çeyreğe kayması yıllık büyümeyi sınırlarken, etkin ticari promosyonlar ve UEFA Avrupa Kupası aktivasyonlarının tüketici talebini canlandırması satış hacminde başarı sağladı. Uluslararası operasyonlarda ise, 1Ç24'teki %7,2'lik yıllık düşüşün ardından 2Ç24’te %0,1'lik yıllık iyileşme kaydedildi.
Tüm paydaşlarımız için değer yaratma amacımız doğrultusunda, sürdürülebilir ekonomi uygulamalarımızın International Finance Corporation (IFC) tarafından da akredite edildiğini paylaşmaktan gurur duyuyoruz. IFC, Türkiye, Özbekistan, Tacikistan ve Irak'ta enerji ve su kullanımını azaltmak ve 2030 taahhütlerimizle uyumlu olarak cinsiyet farkını kapatmak amacıyla bize toplam 250 milyon dolarlık kredi sağladı.
Bilanço gücünü ve esnekliğini koruma konusundaki disiplinli yaklaşımımız ve sürdürülebilir değer üretimimiz, piyasalarımızın karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal dalgalanmalara rağmen Fitch tarafından BBB notumuzun yinelenmesiyle sonuçlanmıştır. Bu durum, Türkiye'nin en yüksek nota sahip kuruluşu olduğumuzu bir kez daha teyit etmiştir.
2024'e baktığımızda, ihtiyatlı bir şekilde iyimserliğimizi koruyoruz, ancak mevcut tüketici hassasiyetlerini ve süregelen makroekonomik zorlukları daha iyi yansıtmak amacıyla yıl sonu öngörülerimizi revize ediyoruz. Revize öngörümüzde, organik bazda yatay ile düşük tek haneli arası hacim büyümesi ve düşük %30 seviyelerinde kur etkisinden arındırılmış net gelir artışı bekliyoruz. Önceki FVÖK marjı beklentimiz olan “önceki yıla kıyasla yatay” seviyeye ulaşmak için durmaksızın çaba göstereceğiz. Bununla birlikte, faaliyet ortamının daha da kötüleşmesi halinde FVÖK marjında bir önceki yıla kıyasla hafif bir düşüş riski görüyoruz. Bu potansiyel riski beklentilerimize dahil ederek, FVÖK marjı beklentimizi “geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay” olarak değiştiriyoruz.
Kendini sürdürülebilir değer yaratmaya adamış yetenekli ekibimiz sayesinde, süregelen makroekonomik zorlukların farkındayız. CCI’ın orta ve uzun vadede kârlı büyümesini sürdürmesini sağlama yolunda stratejik gücümüze, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin cazip büyüme potansiyellerine ve değişen pazar dinamiklerine uyum sağlama becerimize güveniyoruz.

2024 Yılına Ait Revize Beklentiler

Aşağıda yer alan geleceğe dönük değerlendirmeler organik bazda ve TMS 29'un (Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama) uygulanmasından kaynaklanabilecek potansiyel etkiler dikkate alınmadan verilmiştir ve TMS 29 uyarınca değişebilir. Daha önce paylaştığımız 8 Ocak 2024 tarihli geleceğe dönük değerlendirmeler duyurumuzla karşılaştırma sağlamak amacıyla, aşağıdaki Revize Beklentileri geçmiş rakamlara dayalı olarak (TMS 29 uygulanmamış olarak) yayınlıyoruz.
Özellikle Orta Doğu'da yaşanan ve beklenenden daha uzun süren hassasiyetler ve alım gücünün azalması beklentisi ile hem ekonomik hem de siyasi açıdan temkinli tüketici duyarlılığı nedeniyle tüm yıl için satış hacmi beklentimizi "orta-tek haneli büyüme "den "yatay-düşük-tek haneli büyüme "ye revize ediyoruz. Değer yaratma taahhüdümüzü sürdürüyor ve etkin icra yeteneklerimiz, Gelir Büyüme Yönetimi aksiyonlarımız ve güçlü pazarlama girişimlerimiz sayesinde coğrafyalarımızdaki kişi başına tüketimi artırmak için özenle çalışıyoruz. Odağımız aynıdır: "Kaliteli Büyüme Algoritması (FAVÖK artışı > Net Satış Geliri artışı > Adet Satış artışı > Satış Hacmi artışı) sunarak değer yaratmak ve kişi başına düşen NARTD tüketimini zamanla artırmak." Bu doğrultuda, hacim ve değer büyümesi arasındaki optimum dengeyi bulmak için, makroekonomik açıdan zorlu bir ortamda fiyat artışları konusunda temkinli davranıyor ve ciro büyümesi sağlamak için diğer RGM aksiyonlarına daha fazla güveniyoruz. Bununla birlikte, revize edilen hacim beklentisi ve başlangıçta planlanandan daha yavaş fiyat artışlarıyla birlikte, Kur Etkisinden Arındırılmış Net Satış Geliri büyüme beklentimizi de "düşük 40’lı yüzdelerde büyüme"den “düşük 30’lu yüzdelerde büyüme" olarak revize ediyoruz.
Zamanında hedge işlemlerimiz sayesinde elde ettiğimiz maliyet kontrolümüz ve sıkı faaliyet gideri yönetimine aralıksız odaklanmamız bu zorlu ortamda değer sunmamızı sağlıyor. Düşük hacme ve fiyat artışları konusundaki temkinli duruşumuza rağmen, önceki FVÖK marjı beklentimiz olan “önceki yıla kıyasla yatay” seviyeye ulaşmak için durmaksızın çaba göstereceğiz. Bununla birlikte, faaliyet ortamının daha da kötüleşmesi halinde FVÖK marjında bir önceki yıla kıyasla hafif bir düşüş riski görüyoruz. Bu potansiyel riski beklentilerimize dahil ederek, FVÖK marjı beklentimizi “geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay” olarak değiştiriyoruz.
Şirketimizin 2024 yılı revize beklentileri aşağıdaki gibidir (organik bazda ve enflasyon muhasebesinin uygulanmasından kaynaklanabilecek herhangi bir potansiyel etki olmaksızın): Satış Hacmi - Revize edildi: Konsolide bazda yatay-düşük-tek haneli satış hacmi büyümesi;
• Türkiye’de düşük-orta tek haneli satış hacmi büyümesi
• Uluslararası operasyonlarda düşük tek haneli satış hacmi daralması Net Satış Geliri - Revize edildi: Düşük 30’lu yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi Faiz Vergi Öncesi Kar (FVÖK) Marjı/Operasyonel Kar - Revize edildi: 2023 yılına göre hafif düşüş-yatay FVÖK marjı

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1326113



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş