CNN: Çin İlk Denizaşırı Üssüne Asker Gönderiyor

Askeri personel taşıyan iki Çin savaş gemisi Salı günü Zhanjiang limanından Hint Okyanusu'na doğru yola çıktı. Bu askerler, Çin'in ilk resmi denizaşırı askeri üssünü Cibuti'de kuracak.

Resmi Global Times gazetesinde bugün -12 Temmuz, Çarşamba günü- çıkan bir yazıda Afrika Boynuzu diye nitelenen coğrafi bölgede yer alan Cibuti'deki bu üssün önemini vurguluyor. Makalede buranın sadece bir ticari amaca hizmet etmenin ötesinde Çin donanmasına da daha ötelere gitme olanağı sağlayacak bir üs işlevi göreceği belirtiliyor.


Ancak aynı gazete üssün esas rolünün, Çin savaş gemilerine, bölgede korsan gemilerine karşı savaşma ve insani yardım operasyonları yapma olanağı sağlamak olduğunun da altını çiziyor. Arananın, dünyayı kontrol etme çabası olmadığı ısrarla belirtiliyor.

Öte yandan, Çarşamba günü yapılan düzenli basın toplantılarından birinde konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, söz konusu üssü bölgede barış ve güvenlik sağlama çabalarının bir parçası olarak niteledi.
Çin'in Somali açıklarına ve Aden Körfezi'ne 2008'den beri görevli olarak gemi gönderdiğini açıklayan Geng, bu üssün Çin'e uluslararası zorunluluklarını hakkıyla yerine getirebilme olanağı vereceğini ve üstelik Cibuti'nin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

Çin, son dönemde Afrika ile bağlarını her alanda güçlendirmiş bulunuyor. 2015'te Başkan Xi Jinping 8.000 kişilik bir gücü, toplam 40.000 kişilik Birleşmiş Milletler barış gücünün hizmetine göndermişti. 50 ülkenin katıldığı BM barış gücünün beşte birini Çin görevlileri oluşturuyor. Çin, ayrıca, Afrika Birliği'ne 1000 milyon dolar ve oluşturulacak BM Barış ve Kalkınma Fonu'na da 1 milyar dolar vadetti.

Afrika'da şu anda takriben 1 milyon Çin uyruklu insan yaşamakta. Bunlardan birçoğu Çin Hükümeti'nin desteklediği altyapı projelerinde çalışıyor. Bu açıdan, Çin'in Afrika'ya duyduğu ilgi olağan karşılanmalıdır.

Çin, Cibuti'de kurduğu üs sayesinde, bu küçük ülkede kalıcı varlığı/üssü bulunan ABD, Fransaa ve Japonya gibi ülkeler arasında yerini almış oluyor. Bir milyondan az nüfusa sahip olmakla birlikte Cibuti stratejik Bab-el Mandeb Boğazı'na açılıyor. Buradan, Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e, öbür taraftan da Kızıldeniz yoluyla Aden Körfezi'ne ve daha ötede Hint Okyanusu'na bağlantı sağlanıyor.


Çin Uluslararası Radyosu



Facebookta Paylaş