Çin’in RCEP ülkeleriyle dış ticareti, ilk iki ayda 293 milyar dolara ulaştı


18 Mart 2021 tarihinde Malezya'nın onaylanmasıyla birlikte 15 taraf ülkeden 12'sinde yürürlüğe giren Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşması, meyvelerini vermeye başladı. Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP; Çin, Brunei, Kamboçya, Laos, Singapur, Tayland, Vietnam, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya'da 1 Ocak 2022'de Güney Kore' de ise 1 Şubat'ta resmen yürürlüğe girdi.

Yaklaşık iki aylık sürede Çin'in RCEP'deki ortaklarıyla ticaretinde gözle görülür bir artış yaşandı. Çin'in açıkladığı gümrük verilerine göre, yılın ilk iki ayında, Çin ile RCEP'deki ortakları arasındaki ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 artarak, 1 trilyon 850 milyar yuana (293 milyar dolar) ulaştı. Bu miktar, Çin'in toplam dış ticaretinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.

Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Ticaret ve Ekonomi İşbirliği Akademisi Bölgesel Ekonomi Araştırmaları Merkezi Başkanı Zhang Jinping, "Söz konusu artış, beklenenin de üzerinde. RCEP'e katılan ASEAN ülkeleri, Japonya ve Kore Cumhuriyeti esasen Çin'in en büyük beş ticaret ortağı arasında yer alıyor. RCEP kapsamında sıfır gümrük vergisi uygulanması ve bölge içindeki çeşitli sistemlerin hayata geçirilmesiyle Çin'in ticaret potansiyelinin daha da açığa çıkartılması bekleniyor" dedi.

Veriler, ayrıca yılın ilk iki ayında, Çinli ihracat firmaları tarafından yapılan menşe şehadetnamesi başvurularının sayısının 24 bin 695'i bulduğunu da gösterdi. Başvurular, 9 milyar 250 milyon yuan (1 milyar 468 milyon dolar) değerindeki ana metaller, kimyasallar, pirinç şarabı ve ayakkabı gibi malları kapsıyor. Bunun dışında, ocak ayı sonu itibarıyla RCEP kapsamında 460 milyon yuan (73 milyon doları) tutarındaki 267 kalem ithalat malı gümrüklerden geçti.

Dijitalleşme, bölgesel iş birliğindeki yeni trend

RCEP'nin kapsadığı bölgede e-ticaret kurallarının da standartlaşması hedefleniyor. RCEP ülkelerinin yer aldığı Asya-Pasifik bölgesi, 2013 yılı itibarıyla dünyanın en büyük e-ticaret perakende piyasası oldu. Verilere göre, Singapur, Tayland, Vietnam, Malezya, Endonezya ve Filipinler gibi başlıca ASEAN ekonomilerinde geçen yıl internet kullanıcılarının sayısı 40 milyon artışla 440 milyona çıktı. Bölgede internete erişim oranı da yüzde 75'e ulaştı. Çin'de ise e-ticaret son yıllarda hızlı gelişme eğilimini sürdürdü. Geçen yıl, Çin'de çevrim içi olarak gerçekleştirilen perakende satışlar ilk kez 10 trilyon yuan (1 trilyon 587 milyar doları seviyesini aştı.

RCEP için standarda kavuşturulmuş e-ticaret kurallarının, bölgede daha nitelikli ve kolay işleyişe sahip bir çevrim içi iş ortamı oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanılıyor. Müzakerelerine 2012 yılında başlanan RCEP anlaşması, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve 10 ASEAN ülkesi tarafından 15 Kasım 2020'de imzalandı. RCEP'nin tamamen hizmete girmesiyle birlikte bölgedeki mal ticaretinin yüzde 90'ından fazlasında kademeli olarak sıfır tarife uygulamasına geçilmesi hedefleniyor.
Çin Uluslararası Radyosu







Diğer Haberler
ALMANYA CUMHURBAŞKANI, PUTİN VE LAVROV'A KARŞI DAVA AÇILMASI İÇİN SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNE ÇAĞRI YAPTI
RUSYA MERKEZ BANKSI BUGÜNKÜ KARAR, HIZLANAN TÜKETİCİ FİYATLARI ARTIŞI, EKONOMİK FAALİYETLERDEKİ DÜŞÜŞ VE FİNANSAL İSTİKRAR ÜZERİNDEKİ RİSK DENGESİNDEKİ DEĞİŞİKLİĞİ YANSITIYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI : HALİHAZIRDA YERİNDE OLAN PARA POLİTİKASININ SIKILAŞMASI, ENFLASYON YANLISI RİSKLERİ SINIRLAMAYA DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI : BAZ ETKİSİ NEDENİYLE YILLIK ENFLASYON YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ 11 NİSAN İTİBARİYLE 300 BAZ PUAN İNDİREREK %17'YE ÇEKTİ - BLOOMBERG HT
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.3 ARTIŞLA 21872,01 PUANDAN KAPANDI
FAO'NUN DÜNYA TAHIL STOK TAHMİNİ 850.7 MİLYON TON
FAO'NUN DÜNYA BUĞDAY ÜRETİM TAHMİNİ 776.5 MİLYON TON
Facebookta Paylaş