Çin dünya ticaretinin en güçlü ülkesi olma unvanını 2019 yılındaki dış ticaret rakamlarıyla pekiştirdi. Ülkenin dış ticareti yüzde 3.4 artarak 4.6 trilyon dolara ulaştı. Bunun yanı sıra katma değeri yüksek olan ürünlerdeki artış yüzde 5.6’lık bir oranla toplam ticaretin yüzde 59’unu oluşturdu. Dikkat çeken bir başka gelişme ise Çin’in Avrupa Birliği dışındaki bölgelere olan ticaretindeki artış oldu…
Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından açıklanan son verilere göre, ülkenin geçen yıl gerçekleştirdiği dış ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 3,4 artarak, 31,54 trilyon yuana (4,6 trilyon dolar) yükseldi. Ülkenin dış ticaret yapısı iyileşmeye devam ediyor. Ticaret yapısına bakıldığında;
-Katma değeri daha yüksek olan dış ticaret, yüzde 5,6’lık artışla dış ticaret toplamının yüzde 59’unu oluşturdu. Bu rakam, bir önceki yıla göre 1,2 puan yükseldi. Ürün çeşitliliğine bakıldığındaysa geçen yıl tüketim ürünlerinin ithalatının yüzde 19 arttığı görülebiliyor. İç talebin potansiyeli daha da ortaya çıkarıldı.
-Çin’in ihracat ve ithalat piyasalarını çeşitlendirmek için gösterdiği çabalar sonuç verdi. Geçen yıl Çin’in Avrupa Birliği’ne yönelik dış ticaret hacmi yüzde 8, ASEAN’a yönelik ticaret hacmi ise yüzde 14,1 arttı. Çin’in Kuşak ve Yol güzergâhında yer alan ülkelere yönelik dış ticaret hacmindeki artış ise genel artıştan 7,4 puan daha yüksek. Piyasaların çeşitlenmesi, Çin’in dış ticaretinin riskleri göğüsleme kabiliyetinin güçlenmesine büyük destek veriyor.
-Özel işletmeler her geçen gün daha önemli rol oynuyor. Çin’in özel işletmeleri geçen yıl ilk defa yabancı sermayeli işletmeleri geride bırakıp, Çin’in dış ticaretinin en büyük bel kemiği haline geldi. 2019’da özel işletmelerin gerçekleştirdiği dış ticaret hacmi 13,48 trilyon yuanla, bir önceki yıla göre yüzde 11,4 arttı ve bu rakam, Çin’in dış ticaretinin yüzde 42,7'sini oluşturdu. Ayrıca, 2018 yılına göre 3,1 puan yükseldi.
-Çin’in ihracat ürünlerinin uluslararası rekabet gücü büyük ölçüde arttı. Dünya Ticaret Örgütü’nden açıklanan verilere göre, Çin yapımı mekanik ve elektrikli ürünler ile emek yoğun ürünlerin küresel piyasadaki payı geçen eylül ayında ayrı ayrı 0,2 ve 0,9 puan yükseldi.
Çin dünya ticaretini de büyüttü
Küresel ticaretin büyümesinde durgunluk yaşandığı bir zeminde Çin’in dış ticaretinin başarılı karnesi, Çin ekonomisinin dayanaklılığını ve canlılığını yansıtmanın yanı sıra küresel ekonominin aşağı yönlü baskılara karşı durmasında da önemli bir rol oynadı.
Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, birçok ülke hükümetinin ortaya koyduğu ticareti sınırlamayı amaçlayan önlemlerin geçen bir yıl içinde 747 milyar dolarlık ithalat hacmini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından kısa süre önce yayımlanan bir belgede ise geçen yıl küresel mal ticaretinde yüzde 2,4’lük düşüş yaşandığı tahmini yer aldı. Bu sonuç, 2017 yılındaki yüzde 10,7’lik ve 2018 yılındaki yüzde 9,7’lik yükselişe kıyasla büyük bir düşüş anlamına geliyor.
Çin Uluslararası Radyosu