Çin ve Türkiye ilişkisi 50’nci yılında pandemiyle zirveye çıktı

Çin ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 50'nci yılını doldurdu. Her iki ülke arasındaki ilişki, Kuşak Yol projesinin ardından Covid-19 pandemisinde daha da güçlendi. Salgın karşıtı kampanyaya katkıda bulunan iki ülkenin liderleri, bilim insanları, sağlık çalışanları ve diğer yetkilileri derhal harekete geçerek büyük bir sorumluluk duygusuyla virüse karşı savaş ilan etti. İki ülke yaşam ve insan odaklı ilkeye saygı anlayışı içinde çok yönlü ve çok boyutlu salgın karşıtı iş birlikleri için sağlam bir temel oluşturan bilim ile iş birliğini savunuyor.
 
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, nisan ayı başlarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki taraf, salgın karşıtı iş birliği ve ikili ilişkiler konusunda geniş bir fikir birliğine vardı. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, iki devlet başkanının varılan önemli fikir birliğinin tam olarak uygulanmasını tartışmak üzere Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iki kez telefonda görüştü.
 
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in mücadelede elde ettiği başarılardan övgüyle bahsetti ve her iki taraf da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel salgınla mücadele çabalarını teşvik etmedeki nüfuzunu ve liderliğini destekledi. İki ülke, salgını önleme konusunda gerekli malzeme talebini karşılamak için karşılıklı desteği de artırdı. Türkiye, Çin'in yeni korona virüse karşı mücadelesinin ilk safhasında Hubei eyaletinin başkenti Wuhan'a iki parti maske, koruyucu giysi ve acil ihtiyaç duyulan diğer tıbbi malzemeleri bağışladı.
 
Bu tedarikler, Çin'in ilk aşamada salgını önleme ve kontrolü için güçlü destek sundu. Türkiye'de mart ayında enfeksiyonlar tespit edildikten sonra Çin, Türkiye'ye yüksek kaliteli tespit reaktifleri, ilaç ve tıbbi ekipman tedarik etmesine yardımcı olmak için nitelikli Çinli ilaç firmalarıyla bağlantı kurması için yardım etti.
 
İki ülke aşı geliştirme konusunda iş birliğini güçlendirdi
Türkiye'deki Çinli firmalar ve bireyler, para, maske ve koruyucu kıyafet bağışlarını organize ederek ülkedeki salgını önleme çalışmalarına yardımcı olmak için aktif olarak harekete geçti. İki ülke, halklarının doğrudan yararına olan salgını kontrol altına alma deneyimlerini paylaştı ve aşı geliştirme konusunda iş birliğini güçlendirdi.
 
Çin tarafı, Covid-19 hastaları için tanı ile tedavi protokolünü ve salgını önleme ve kontrol altına alma planını Türkiye ile paylaştı. Çin mart ayında, Türkiye Sağlık Bakanlığı'nı Çin, Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında Covid-19'a yanıt verme konusunda düzenlenen bir video seminerine davet etti.
 
Çin'in Hunan ve Hubei eyaletleri sırasıyla nisan ve haziran aylarında Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndan uzmanlarla kendi uzmanları arasında video konferanslar düzenledi. Uzmanlar bu vesileyle enfeksiyonların teşhisi ile tedavisi konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulundu ve her iki tarafın da birbirlerinden öğrenip gelişebilmesi için kendi virüs kontrol deneyimlerini paylaştılar.
 
Ticaret hacmi 17.2 milyar dolara çıktı
Merkezi Beijing'de bulunan bir şirket tarafından geliştirilen deneysel Covid-19 aşısının üçüncü faz klinik denemesi Türkiye'de eylül ayında başladı ve ilerleme kaydediliyor. Bu arada, iki ülkenin kardeş bölgeleri ve şehirlerinin birbirleriyle yakın etkileşim içinde olması, iki ülkenin salgının üstesinden gelme kararlılığını güçlendirdi.
 
Çin ile Türkiye arasındaki ocak-eylül dönemi ticaret hacmi, yıllık yüzde 14,1 artışla 17,2 milyar dolar oldu. Bu dönemde iki ülke, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 416,2 artışla 2,7 milyar dolar değerinde yeni müteahhitlik projesi sözleşmeleri imzaladı. Türkiye'nin su ve süt ürünleri Çin pazarına girdi. Yerel süt ürünleri şirketleri, temmuz ayında Çin'e 200 milyon dolar değerindeki peynir altı suyu tozunun ilk partisini ihraç etti. Çinli şirketler ile Türk ortakları, salgının zorluklarının üstesinden gelerek Ankara'daki bir fotovoltaik sanayi parkını başarıyla tamamladılar ve faaliyete geçirdiler. Çin, salgını önleme ile kontrol çalışmalarında büyük stratejik başarılar elde etti ve bu ülke ekonomisinin yıl boyunca pozitif büyümeye tanık olacağı kaçınılmaz bir sonuç oldu.
 

Çin Uluslararası Radyosu







Diğer Haberler
FİTCH: GLOBAL MAL TİCARET VE HİZMETLERİNİN BU YIL %9.6 GERİLEMESİ BEKLENİYOR
FİTCH: GLOBAL MAL TİCARET VE HİZMETLERİNİN 2021'DE %8 CİVARINDA ARTMASI BEKLENİYOR
FİTCH: DÜNYA TİCARETİ , HİZMET TİCARETİNDEKİ GERİLEMEYE RAĞMEN TOPARLANIYOR
AB KONSEYİ: İNGİLTERE İLE BİR ANLAŞMA YAPILMAMASI DURUMUNDA İNGİLTERE'NİN DE AYNI ŞEYİ SAĞLAMASI KOŞULUYLA, İNGİLTERE İLE AB ARASINDA 6 AY BOYUNCA BELİRLİ HAVA HİZMETLERİ SAĞLANACAK
AB KONSEYİ: İNGİLTERE'NİN AYNI ŞEYİ AB NAKLİYECİLERİNE DE SAĞLAMASI KOŞULUYLA, HEM KARAYOLU TAŞIMACILIĞI HEM DE KARAYOLU YOLCU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL BAĞLANTIYI 6 AY BOYUNCA SAĞLANACAK
AB KONSEYİ, ANLAŞMASIZ BREXİT DURUMUNDA ULAŞIM ACİL DURUM ÖNLEMLERİNİ ONAYLADI
AB YETKİLİLERİ: İNGİLTERE TİCARET GÖRÜŞMELERİNDE ŞU ANDA BALIKÇILIK ANA SORUN. AB, İNGİLTERE'NİN, ÜLKE SULARINA ÜÇ YIL BOYUNCA AŞAMALI ERİŞİM TEKLİFİNİ REDDETTİ
IFO, ALMAN EKONOMİSİNİN BU YIL % 5.1 DARALMASINI BEKLİYOR (ÖNCEKİ TAHMİN: % -5.2)
IFO: ALMANYA İÇİN 2021 GSYH BEKLENTİSİ +4.2 (ÖNCEKİ +5.1)
IFO, ALMANYA'DA MAL VE HİZMET ÜRETİMİ KRİZ ÖNCESİ SEVİYEYE 2021 SONUNDAN ÖNCE DÖNMEYECEKİ
ALMAN İFO, 2022 YILINDA GSYİH BÜYÜME BEKLENTİSİNİ %+2.5'E YÜKSELTTİ (ÖNCEKİ:%+1.7)
VON DERLEYEN: BREXİT/ BİR MİKTAR İLERLEME KAYDETTİK FAKAT HALA ANA ALANLARDA OLDUKÇA UZAKTAYIZ -İNGİLTERE KAYNAKLARI
Facebookta Paylaş