Çin'in Fudan Üniversitesi, Huashan Hastanesi, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Indiana Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından dün Nature Medicine dergisinde ortaklaşa yayınlanan bir model çalışmasında salgın önleme tedbirlerinin tamamen kaldırılmasından sadece altı ay sonra Omicron varyantı nedeniyle Çin'de yaklaşık 1,6 milyon kişinin hayatını kaybedeceği gösterildi.
Araştırmacılar, salgın önleme ve kontrolünü etkileyen üç unsurun bulunduğu görüşünde birleşiyor. Buna göre, ilk olarak aşılanma, özellikle 60 yaş üstü yaşlılar için aşılanması, ikinci olarak antiviral tedavi ve son olarak okul ve işyerlerinin kapatılması dahil çeşitli farmakolojik olmayan müdahaleler salgın önleme ve kontrolünde son derece etkili sonuçlar sağlıyor.
Verilere göre, Çin'de Omicron'a karşı tüm tedbirler kaldırılırsa 112 milyondan fazla kişinin enfekte olacağı, 5,1 milyon kişinin hastaneye yatırılacağı, 2,7 milyon kişinin yoğun bakım ünitelerine kaldırılacağı ve yaklaşık 1,6 milyon kişinin öleceği tahmin ediliyor. Ölümlerin yaklaşık dörtte üçünü 60 yaş üzerindeki aşılanmamış yaşlıların oluşturacağı öngörülüyor.
Salgının zirvesinde ihtiyaç duyulan 1 milyon adet yoğun bakım yatağı, Çin'deki mevcut yoğun bakım yatak sayısının (64 bin adet) çok üzerinde. Bunun yanı sıra söz konusu tek bir önlem, Omicron varyantının etkisini mevsimsel gribin (Çin'de her yıl yaklaşık 88 bin kişi mevsimsel grip nedeniyle hayatını kaybediyor) etkisinin altına indiremez. Ancak salgını önlemede çok yönlü yaklaşım, Omicron varyantının etkisini nispeten kabul edilebilir bir aralığa indirebilir.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin'in izlediği vaka sıfırlama politikasının ciddi hastalıkları olan yaşlıları ve kronik hastalıkları olan savunmasız grupları etkili bir şekilde koruduğunu ve Çin'in salgın önleme ve kontrol politikasının bazı ülkelerin yaptığı gibi virüse teslim olma politikasından önemli ölçüde farklı olduğunu söyledi.
Çin Uluslararası Radyosu