Çin tarih verdi: 2060’da ‘karbon nötr’ hale geleceğiz

Çin iklim değişikliğine her türden olumsuz etkiden arınma konusunda ilk kez bir tarih verdi. Çin Başkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ülkesini bu aşamaya 40 yıl içinde varacağını açıkladı. Karbondioksit salımı tepe noktasını 2030 yılına varmadan geçecek.
 
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, New York’taki BM genel kuruluna gönderdiği video mesajında “Karbondioksit emisyonlarında aşağıya doğru dönüş noktasına 2030’dan önce erişmeyi ve sıfır karbon aşamasına da 2060’da varmayı istiyoruz” dedi.
 
“İklim değişikliğine etkisizlik” veya “sıfır karbon” dendiğinde yakıt kullanımının veya insan faaliyetlerinin atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı yani iklime zarar verilmediği durum anlaşılıyor. Çin’in de bugüne değin iklim değişikliğine karbon emisyonları ile olumsuz katkı yapan ülkelerden biri olması dolayısıyla, hedeflediği bu tarih ve giriştiği olumlu çabalar uluslararası çevreler ve çevrecilerce memnuniyetle karşılanıyor. 2015 Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi uyarınca Avrupa Birliği sıfır karbon hedefi için 2050 yılını hedefliyor.
 
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çin tarafından açıklanan hedefleri olumlu karşılayarak, “Bu, Paris Anlaşması çerçevesinde iklim değişikliğine karşı atılan önemli bir adım” ifadesini kullandı. Ursula von der Leyen, AB’nin söz konusu hedefe ulaşmak için Çin’le iş birliği yapacağını belirtti.
Bloomberg’de yayımlanan bir yazıda da Çin’in karbon nötrlüğü hedefini Amerika Birleşik Devletleri’nden önce ortaya koyduğu vurgulandı. Makalede, tarihte en fazla karbondioksit boşaltımı yapan ülke olan ABD’nin kasım ayında yapılacak seçimden sonra Paris Anlaşması’ndan resmen çekilme ihtimalinin de bulunduğu hatırlatıldı.
 
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan yazıda ise Covid-19 salgını küresel ekonomik ve toplumsal düzene zarar getirirken, Çin’in dürüstçe taahhütlerinin BM’nin iklim değişikliğini göğüsleme çabaları için dinamizm sağlayacağı ifade edildi. AP’nin haberinde, Çin’in de içinde bulunduğu yaklaşık 30 ülkenin, karbon nötrlüğü taahhüdünde bulunduğu bilgisi verildi. Bu ülkelerin fosil yakıtlardan kaynaklı küresel karbondioksit emisyonunun yaklaşık yüzde 43’ünü oluşturduğuna işaret edilen haberde, ABD, Hindistan ve Avustralya gibi karbondioksit emisyonu ciddi seviyelerde olan ülkelerin ise henüz bir hedef açıklamadığının altı çizildi.
 


Çin Uluslararası Radyosu







Diğer Haberler
YUNAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: TÜRKİYE İLE İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER İÇİN HENÜZ TARİH BELİRLENMEDİ
MACARİSTAN MERKEZ BANKASI 1 HAFTALIK MEVDUAT PROGRAMI FAİZİNİ % 0.75'E ÇIKARDI
BOJ/KURODA: SERMAYE VE FİNANS PİYASALARINDA KORONAVİRÜS SALGINI KAYNAKLI GERİLİM GEVŞEDİ
ECB SON HEDEFLİ KREDİLER KAPSAMINDA BANKALARA 174,5 MİLYAR EURO TAHSİS ETTİ -BN- BLOOMBERG HT
NORVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI: KRONA MÜDAHALE İHTİYACI GÖRMÜYORUZ
NORVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI: DÖVİZ PİYASASI İYİ İŞLİYOR, KRON İÇİN BELİRLENMİŞ BİR HEDEF SEVİYESİ YOK
NORVEÇ MERKEZ BANKASI BAŞKANI: YÜKSELEN COVİD 19 VAKALARIYLA AŞAĞI YÖNLÜ RİSK ARTIYOR
ALBAYRAK: İNŞAALLAH SON ÇEYREKTE DE BU SEYİR DEVAM EDECEK VE YILI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE TAMAMLAYACAĞIZ
ALBAYRAK: YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNE İLİŞKİN SON VERİLER OLUMLU GELMEYE DEVAM EDİYOR
ALBAYRAK: MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ KAPASİTE KULLANIM ORANI, EYLÜL AYINDA 1.3 PUAN ARTARAK %74,6 SEVİYESİNE ÇIKTI
İSVİÇRE MERKEZ BANKASI/JORDAN: SON DERECE BELİRSİZ ORTAMLARLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ
Facebookta Paylaş