Çin, Regülasyon konusu ve teknoloji antitrust baskısı (Tera Yatırım )

Çin: Regülasyon konusu ve teknoloji antitrust baskısı…

Çinli regülatörler ABD’de halka arz olmak isteyen veri zengini şirketler için data yönetimini ve denetimini üçüncü partilere devretmeleri yönünde düzenleme yapıyor. Denizaşırı halka arzlar üzerine ciddi bir denetim getirecek olan düzenlemenin özel sektör açısından da bir kontrol unsuru olduğunu söyleyebiliriz. Bu çok yoğun bir şekilde; antitrust düzenlemeleri kapsamına girmekle beraber, aslında ABD’den elde edilecek halka arz fon kaynakları açısından da sınırlayıcı etkide bulunacak; ki özellikle dünya dominasyonu açısından Çin özel sektörünün gücünü kıracaktır. Bu, en çok da formal data kullanımı açısından kuvvetli olan teknoloji sektörünü ilgilendiriyor. Software tabanlı şirketler, bu tekel karşıtı düzenlemelerin yansımalarını göreceklerdir.

Çin’de devlet, teknoloji şirketleri tarafından veri kullanımına sınır koyacak düzenlemeleri yapadursun; devletin yaygın bir gözetim kuralıyla beraber buna ne kadar bir sınırlama koyma kabiliyetine sahip olabileceği de tartışmalı bir konu. Dolayısıyla, bu eğer sıkı bir kontrol mekanizmasına tabi olacaksa şirketlerin finansal performanslarına dair olarak da potansiyel riskleri içeriyor. Çünkü dataya erişim, bu sektörün önemli bir operasyonel potansiyelini oluşturuyor. Aynı zamanda network oluşturma bağlamında, yeni kullanıcı etkisi ve dijitalleşmeye olan talebin yoğun şekilde arttığı bir ortamda potansiyeli sınırlar. Bunun denizaşırı IPO için sınırlamaya konu olması da bir diğer sıkıntı. Çünkü kaliteli fon sağlama, günümüzde piyasanın bir gerekliliği. Bu yıl şimdiye kadar toplam 37 Çinli şirket ABD halka arzları yoluyla 12,6 milyar USD toplayarak geçen yılın aynı döneminde toplanan 6,6 milyar USD’yi neredeyse ikiye katladı.

Olayın mantığı aslında şu: Örnek olarak Didi’nin veri yönetimi ve izleme faaliyetlerini yürütmek için devlete ait Weston Information Industry Inc. ile görüşmesini ele alalım. Devlet kuruluşu; Didi'nin veri toplama, kullanma ve transferini izlemek için ülke genelindeki sunucularına erişebilecek. Burada amaçlanan; verilerin yabancı kuruluşların eline geçmesi önlemektir. Yani şablon, üç aşağı beş yukarı bu şekilde. 1 Kasım’da devreye girecek bu düzenleme Ant Group, Tencent, JD.com gibi şirketleri de ilgilendiriyor.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KABİL HAVAALANINDA TAHLİYEYE YARDIMCI OLMAK İÇİN ŞU ANDA 5800 ABD ASKERİ BULUNUYOR - YETKİLİ
RUSYA MERKEZ BANKASI'NIN ALTIN REZERVİ 1 AĞUSTOS İTİBARİYLE 73.8 MLN ONS
FED/KAPLAN: DELTA VARYANTININ SEYRİ ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEMEZ BÜYÜK BİR ŞEY
FED/KAPLAN: DELTA VARYANTI GSYH ÜZERİNDE BİRAZ DAHA NEGATİF ETKİ YAPARSA GÖRÜŞLERİMDE AYARLAMA YAPMAM GEREKEBİLİR
FED/KAPLAN: DELTA VARYANTI YAKINDAN İZLENECEK
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,5254 Satış: 8,5407 Euro Alış: 9,9551 Satış: 9,9730
Facebookta Paylaş