Çin: “Önce Amerika” yaklaşımı tüm ülkelerde kamu sağlığına zarar verecek


Yeni koronavirüsü salgınını bitirmek için çalışmalarını sürdüren ve uluslararası kuruluşların taktirini kazanan Çin’de ABD’ye karşı tepki büyüyor. Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin tıbbi ve insani yardımda bulunduğu Çin’e, ABD’nin henüz herhangi bir yardımda bulunmaması dikkatleri çekiyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, “Dünya çapında tıp alanında en ileri ve en gelişmiş seviyedeki ülke olan ABD, şu ana kadar Çin’e herhangi bir somut yardımda bulunmadı. Aksine, başkonsolosluk çalışanlarını ülkeden tahliye eden, büyükelçilik çalışanlarının bir kısmını tahliye etme talebinde bulunan ve Çin vatandaşlarının ABD sınırından geçişiyle ilgili kapsamlı sınırlama önlemleri alan ilk ülke oldu. ABD bu adımlarıyla panik yaratmaya çalıştı” değerlendirmesini yaptı.
 
Çinli yetkililer, ABD’nin salgına karşı verdiği aşırı tepkinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerisine aykırı düşmenin yanı sıra salgınla mücadele konusundaki uluslararası iş birliğini de engellediğini belirterek, “DSÖ’nün acil durum çağrısı Çin’e yönelik bir güvensizlikten değil, uluslararası toplumu salgınla mücadele için seferber etmeyi amaçlıyordu. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in salgınla mücadele için harcadığı çabaların bu alandaki çalışmalar konusunda diğer ülkelere iyi bir örnek sunduğunu belirtti. Ghebreyesus ayrıca, uluslararası seyahat ve ticaret sınırlamaları önlemleri alınmaması önerisinde bulundu” yorumunu yaptı.
 
“ABD’nin önlemleri panik yarattı”
 
ABD’nin, salgının önlenmesi konusunda ileri tesislere sahip olmasına karşın bu duruma aşırı tepki gösterdiğini belirten yetkililer, Çin’i dünyada savaş yaşanan ülkelerden biri olarak kabul etmenin yanı sıra Çin’e yönelik seyahat alarmı seviyesinin de en üst düzeye çıkartılmasının DSÖ’nün önerisine aykırı olduğunu ve panik uyandırarak küresel iş birliğine zarar verdiğini düşünüyor.
 
ABD basınının da alınan aşırı önlemleri eleştirdiği belirten yetkililer; bu girişimlerin, bir ölçüde ABD yönetiminin dış politikasını yansıttığını, ABD’nin birçok uluslararası anlaşmadan çekilmesinden Çin’de ortaya çıkan salgına aşırı tepki göstermesine kadar, “yeni izolasyonculuk” ve “Önce Amerika” yaklaşımıyla uluslararası iş birliğinden gittikçe uzaklaştığını hatta salgınla mücadele için en acil şekilde yapılması gereken iş birliğine de engel olduğunu söyledi.
 
“İhtiyaç malzemelerinin ulaştırılmasına da engel olunuyor”
 
ABD’nin aşırı korumacı yaklaşımının ihtiyaç malzemelerinin nakliyesine de engel olduğunu ifade eden Çinli yetkililer, “Tüm bunlara karşın Çin’in dostlarından destekler de yükseliyor. Başta BM, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) olmak üzere birçok uluslararası örgüt, Çin’in salgınla mücadele etmek için harcadığı çabaları takdirle değerlendirdi. Başta Türkiye, Güney Kore, Japonya, İran, Rusya, İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok ülke, Çin’e yardım malzemesi gönderdi. Bunun dışında, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki birçok simge binaya da Çin’e ve Wuhan’a destek mesajları yansıtıldı. Başta Kenya olmak üzere, çok sayıda ülke Çin’e yönelik radikal önlemler almayacağını belirtti. Uluslararası toplumdan Çin’in salgının yayılmasını önlemek için aldığı sorumlu tedbirlere destek ve DSÖ'nün ortaya koyduğu önerilere saygı yükseliyor” şeklinde konuştu.

 
































Çin Uluslararası Radyosu









Diğer Haberler
ABD DIŞİŞLERİ YETKİLİLERİ: ABD TÜRKİYE İLE GİZLİ İHA İSTİHBARAT PROGRAMINI ASKIYA ALDI-NTV
İATA: GLOBAL HAVA KARGO KAPASİTESİ KASIM AYINDA %2.9 YÜKSELDİ
İATA: GLOBAL HAVA KARGO KOLTUK DOLULUK ORANI KASIM AYINDA %2 GERİLEDİ
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI OCAK'TA AYLIK %+0.9 (ÖNCEKİ:%+0.1)
NORVEÇ'TE KONUT FİYATLARI OCAK'TA YILLIK %+3.2 (ÖNCEKİ:%+2.6)
İNGİLTERE'DE HİZMET SEKTÖRÜNDE PMI OCAK'TA:53.9
İNGİLTERE'DE BİLEŞİK PMI OCAK'TA:53.3
TESLA'NIN ŞANGHAY FABRİKASINDA ÜRETİM 10 ŞUBAT'TA TEKRAR BAŞLAYACAK
ÇİN: EKONOMİ ÜZERİNDEKİ AŞAĞI YÖNLÜ BASKI ARTIYOR BU HEM YURTDIŞI HEM YURTİÇİ KAYNAKLI
Facebookta Paylaş