Bu yıl offshore rüzgar çiftliği kurulumunda rekor kıran Çin, 10 GW'lık yeni bir santralin daha devreye almaya hazırlanıyor. Bir kıyaslama gerekirse 2020 yılı sonunda dünya üzerindeki toplam offshore rüzgar tesislerinin gücü 36 GW kadardı. Bunlar karada bulunan tesislerin yılda iki katı kadar bir süre olan 4 bin saat boyunca işleyerek dokuz atom santralinin üretebileceği elektriği üretiyor.
Çin'deki offshore santral patlamasının nedeni de, değişen prim oranları. Yeni tesislerini 31 Aralık tarihine kadar devreye sokabilen işletmeciler üretilen megawatt saat başına 850 yuan (kilowattsaat başına 11,8 sent) prim alacak. Buna karşılık rüzgar enerjisi tesisi devreye bir gün geç girerse prim yarı yarıya düşecek.
Offshore rüzgar parkları büyük sahil kentlerinin yakınında kurulurken, Çin hükümetinin ülkenin karasal bölgeleri için önemli planları var. Örneğin ekim ayında Başkan Xi Jinping, karada toplam 100 GW üretecek bir dizi güneş ve rüzgar enerjisi projesi gerçekleştirileceğini açıkladı.
Bunların bir kesimi merkez Çin'in doğusundaki tenha yerleşimli Qinghai eyaletinde oluşturulacak. Çünkü bu bölgenin çok rüzgar alma ve kuru iklime yani bol güneşe sahip olma gibi bir avantajı var. Elektrik enerjisini uzaktaki büyük kentlere getirmek için çok sağlam bir şebeke kurulacak. Bu amaçla önümüzdeki 30 yıl için 300 milyar dolarlık bir gider öngörülmekte.
Planlamaya göre 2030 yılına değin güneş ve rüzgar enerjisinin üretimi 1.200 GW düzeyine gelecek ve buna da inşa edilecek hidroelektrik santrallerin üreteceği 80 GW eklenecek.
Çin Uluslararası Radyosu