Çin kurumsal açıklığı hızlandırmak için iş ortamını optimize edecek

Çin Devlet Konseyi Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından dün “Piyasa Varlıklarının İyileştirilmesi ve İş Ortamının Optimize Edilmesi” temalı bir seminer düzenlendi.

Çin Maliye Bakanlığı, iş ortamı sıralamasındaki artışın Çin’in uluslararası kabul görmüş standartlarla kenetlenme konusundaki çabalarını yansıttığını kaydetti.

Verilere göre, Çin’in dünyanın 190 ekonomisi arasındaki iş ortamı sıralaması 2012’de 91’den 2020’de 31’e yükseldi. Çin arka arkaya birkaç yıl boyunca dünyanın en iyi yatırım destinasyonu haline gelmiştir.

Maliye Bakan Yardımcısı Zou Jiayi, seminerde yaptığı konuşmada, son yıllarda Çin’in kurallar, düzenlemeler ve yönetim standartları gibi kurumsal açıklığı hızlandırmak için iş ortamını optimize etmeyi özel bir uygulama olarak kullandığını belirtti.

“Medeni Kanun”, “Yabancı Yatırımlar Kanunu” ve “İş Ortamının Optimize Edilmesine İlişkin Yönetmelik” gibi kanunlar ve yönetmeliklerin uluslararası kabul görmüş kuralları benimsediğini dile getiren Zou Jiayi, uluslararası kurallarla entegre olununca ve uluslararası tecrübeler Çin’in ihtiyaçları ve Çin’in sorunlarının çözümleriyle uyum sağlanınca Çin’in iş ortamının uluslararası rekabet gücünün artmaya devam edeceğini ifade etti.

Dünya Bankası’nın Çin, Moğolistan ve Kore Cumhuriyeti Direktörü Martin Raiser, son yıllarda Çin’in iş ortamının Dünya Bankası’nın Küresel İş Ortamı Raporu’ndaki sıralamasında büyük ölçüde yükseldiğine ve Çin’in deneyimlerinin öğrenmeye değer olduğuna dikkat çekti.

Hükümetin liderliği ve kararlığının çok önem taşıdığını ve sonuçların ölçülmesi ve hesap verilebilirliğin çok önemli olduğunu kaydeden Martin Raiser, işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik yeterli araştırma yapılmaması durumunda optimize edilmeyeceğini ve Çin’in nispeten yüksek düzeyde dijitalleşmesinin işlem maliyetlerini düşürme ve hükümet hizmetlerinin verimliliğini artırma konularında olumlu rol oynadığını belirtti.

Çin Uluslararası Radyosu