Çin havacılık endüstrisi Airbus ve Boeing’e rakip olacak


Çinli uçak üreticileri, son yıllarda aldıkları siparişlerle dikkat çekiyor. Ülkenin en büyük uçak üreticisi olan Comac, ARJ21 modeli için 600'e yakın sipariş aldı. Büyük gövdeli uçağına sertifika almak için başvuru yapan Comac, Airbus ve Boeing'e rakip olmaya hazırlanıyor. Öte yandan Çin'in bayrak taşıyıcı havayolu şirketleri de jetliner işletecek yeni şirketler kurma çalışmalarına başladı…
 
Çin son yıllarda uçak endüstrisine yaptığı yatırımla dünya devleri Airbus ve Boeing'e rakip olmaya hazırlanıyor. Asian Nikkei'de yer alan habere göre, Çin hükümetinin yerli uçak konusundaki politikaları, bu sektörü kısa zamanda dünyanın önemli üreticileri arasına sokabilir.
 
Ülkenin en büyük jet üreticilerinden biri olan Comac'ın (Commercial Aircraft Corporation of China) siparişlerinde artış yaşanıyor. Ülkenin bayrak taşıyıcısı olan China Southern Airlines, China Eastern Airlines ve Air China, 30 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Comac tarafından yapılan 35 ARJ21 bölgesel jet satın alacaklarını bildirdi. 38 milyon dolar olan jetlerin teslimatları gelecek yıl başlayacak ve 2024 yılına kadar sürecek.
 
Comac tarafından üretilen ARJ21 model uçaklar, 2002 yılında başlayan ulusal bir proje kapsamında geliştirildi ve 2016 yılında Çin'in ilk ticari kullanımlı jet uçağı oldu. 70 ve 92 koltuktan oluşan iki ayrı modele sahip olan ARJ21'ler, şu ana kadar 600'e yakın sipariş aldı. Bu siparişlerden 10 tanesi Chengdu Havayolları'na teslim edildi.

 
 
Comac, 2020'de 100'den fazla jet teslim edecek
 
China Business News'a göre, 2018'de 15 ARJ21 üretme kapasitesine sahip olan şirket, bu yıl 25'e, 2020'de 30'a çıkmayı planlıyor. Şirket önümüzdeki beş yıl içinde 100'den fazla jeti teslim etmeyi planlıyor.
 
Çin'de geliştirilen ve yapılan bir diğer yolcu uçağı, Xi'an Aircraft Industrial tarafından üretilen bir türboprop olan Xian MA60. İlk uçuşunu 2000 yılında yapan Xian MA60, Zimbabve ve Laos'a ihraç edildi.
 
Jet üreticisinin büyüme gündeminde ayrıca 160 kişilik bir yolcu uçağı olan C919 da bulunuyor. Comac daha büyük bir uçak için de Avrupa Birliği Havacılık Güvenlik Ajansı'na başvurusunu yaptı; şirketin hedefi, 2021 yılında Çin'e bu alanda bir sertifika kazandırmak. Bu sertifikanın alınmasıyla Comac jetlerini ihraç etmeye başlayarak Airbus A320 ve Boeing 737'ye meydan okuyabilecek.
 
Bu sürece Pekin yönetiminin verdiği teşvikler de destek olacak. Şubat ayında sivil havacılığı geliştirmek için yeni bir plan açıklayan Çin, bu sayede kısa bir süre sonra uçak endüstrisinde dünya çapında söz sahibi olmayı hedefliyor.
 
Yolcu sayısı çift haneli büyüyen tek ülke Çin
 
Öte yandan, Çinli havayolu şirketleri sadece yerli uçak kullanmak kalmayıp yerli jetliner filosunu işletecek bir şirket kuracak. Bu çerçevede China Eastern Airlines, jet ünitesini genişletme kararı aldı. Ağustos ayında One Two Three Airline adlı bir şirket kurduğunu açıklayan China Eastern Airlines, kısa mesafeli rotalara uçacak daha fazla ARJ21 satın almak için bir platform görevi de görecek. Ayrıca China Southern Airlines ve Air China'nın ARJ21'lere dayanacak yeni havayolu şirketi kurması da bekleniyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne göre, 2018'de Çin'deki hava yolcusu sayısı yüzde 15,2 artarak 670 milyona ulaşarak ülkeyi ABD'den sonra en büyük havacılık pazarı haline getirdi.
 
İlk beş pazar arasında Çin, geçtiğimiz yıl çift haneli büyüme kaydeden tek ülke oldu. Diğer üç pazar ise İngiltere, İspanya ve Japonya. Çin havacılığının muazzam büyümesi, ülkenin küresel uçak endüstrisini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olan uluslararası jetliner pazarına girmesi için güçlü bir baskı sağlayabilir.
 



















  
Çin Uluslararası Radyosu









Facebookta Paylaş