Çin'in kuzeyinde ve kuzeybatısında yer alan Gobi Çölü manzara olarak kaya, taş ve kumdan başka bir unsur taşımadığı gibi tarımcılar için de çok vadedici bir ortam oluşturmuyor. Çin, 2 milyon kilometrekare yüzölçümü bulunan bu çölü, ekonomiye kazandırmaya karar verdi.
Atıl bir alan olmaktan çıkarılacak Gobi Çölü, yenilenebilir enerjinin merkezi olacak. Ulusal Kalkınma Komisyonu Başkanı He Lifeng, bu büyük çöle tarihin en büyük güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinin kurulacağını açıkladı. Dolayısıyla burada, önümüzdeki yıllar içinde toplam 450 Gigawatt (GW) kapasiteli tesisler oluşacak.
Avusturya'da şu anda mevcut rüzgar parklarının 3,1 GW, fotovoltaik tesislerin ise 2 GW kadar kapasiteli olduğu düşünüldüğünde projenin büyüklüğü daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca tüm Avrupa Birliği ülkelerinin rüzgar parklarının 220 GW güneş panellerinin de 165 GW kurulu enerji üretim kapasitesine sahip olduğunu düşünmek de Gobi Çölü projesinin büyüklüğünü gösteren bir başka veri…
Girişim, Çin koşullarında da devasa boyutları işaret ediyor; zira 2021 sonu itibarıyla ülkede üretilen rüzgar enerjisi 328 GW, güneş enerjisi ise 306 GW. Söz konusu proje, karbondioksit emisyonu doruğunu 2030 yılında geçip 2060'ta karbon nötr aşamaya varmayı yükümlenmiş Çin için, 2030 hedefi olan 1.200 GW kapasitesini geçerek bu süreci başarıya ulaştırmada yardımcı olacak.
Çin, Gobi Çölü'nde şimdiden yaklaşık 100 GW kapasiteli güneş tarlası kurarak projeyi başlattı. Bu üretim kapasitesi dahi, örneğin tüm Meksika'nın elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli. Ayrıca Çin, geçtiğimiz yıllarda da bu türden enerji tesisleri kurmuş bulunduğu için artık maliyetleri düşük tutmayı biliyor.
Hükümetin planına göre, buradaki üretimin bir bölümü, enerji ihtiyacı gittikçe büyüyen doğudaki bölgelere nakledilecek. Ancak bu noktada ortaya çıkacak olan sorun, enerjiyi naklederken fazla kayıplara sebebiyet vermemek. Uzmanlar bu konu üzerinde de şimdiden çalışmalara başladı.
Çin Uluslararası Radyosu