Çin: G20 zirvesi çok taraflılık adına sorumluluk almalı

CRI internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

 Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından dün yayımlanan raporlarda, dünya ekonomisinin geleceğine dair kaygılar dile getirildi.
G20 üyelerinin ortaya koyduğu kısıtlama önlemleri ve aralarındaki ticari gerginliğin, dünya ekonomisinde belirsizliği arttırdığına dikkat çekilen raporlarda, G20 üyelerine bu konuda ortak çaba göstermeleri çağrısı yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, bugünkü basın toplantısında konuyu değerlendirirken şunları söyledi:

"Adı geçen iki rapor da ilgi çekici. Raporlarda uluslararası toplumun kaygılarının yansıtıldığı görüşündeyiz. Gerçekten de günümüzde dünya ekonomisindeki belirsizlik ve istikrarsızlık esas olarak ticari gerginlikten kaynaklanıyor, ancak ticari gerginlik esas olarak tek taraflılık, korumacılık ve zorbalıktan besleniyor."

Sözcü, Çin'in serbest ticareti hep aktif bir şekilde teşvik ederek kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemini savunduğunu kaydetti.

G20 Osaka Zirvesi sırasında tüm taraflarla birlikte dünya ekonomisi üzerine derinlemesine fikir alışverişinde bulunmaya hazır olan Çin, uluslararası ticaretin büyümesinin hızlandırılması, dünya ekonomisinin geliştirilmesi, küresel asayişin mükemmelleştirilmesi, risk ve meydan okumalara müdahale edilmesi için fikir birliği ve çözüm paketi aramaya çalışacak.

Sözcü, uluslararası ekonomik işbirliği alanında önemli bir platform olan G20'nin, günümüzde serbest ticareti koruma sorumluğunu üstlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

G20 liderler zirvesi, 28-29 Haziran günlerinde Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping G20 Osaka Zirvesi'ne katılacak.

Öte yandan, Çin Sosyal Bilimler Akademisi ve Çin Günlüğü gazetesi tarafından organize edilen "serbest dünya ekonomisi" temalı uluslararası forum bugün Osaka'da düzenlendi.

G20 üye ülkelerinden uzmanlar, dışa açık dünya ekonomisinin inşa edilmesi, küresel politika koordinasyonunun pekiştirilmesi, küresel ekonomik büyümenin ilerletilmesi gibi konuları ele aldı.

Korumacılığın ve teknolojik bariyerlerin ekonomik gelişmeleri engelleyemeyeceğine işaret eden uzmanlar, ilgili tüm ülkelerin korumacılığa karşı seslerini yükseltmeleri gerektiğine işaret etti.

ABD Strateji ve Uluslararası Sorunlar Araştırma Merkezi (CSIS, Center for Strategic and International Studies) başkan yardımcısı Matthew Goodman, dünyanın önde gelen iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki ticari sürtüşmenin dünyaya büyük etkiler yarattığını söyledi.

Gümrük tarifesi savaşının dünya ekonomisi için son derece tehlikeli olduğunu kaydeden Matthew Goodman şunları söyledi:

"İki tarafın aldığı vergi önlemleri ekonomik büyümede belirsizliği artırıyor. Uluslararası Para Fonu'nun öngörüsüne göre, iki ülke arasındaki gümrük tarifesi sürtüşmesi, dünya ekonomisinin yüzde 0,3 ila 0,5 oranında gerilemesine yol açacak. Bununla birlikle bu tür belirsizlikler, küresel tedarik zincirini olumsuz etkileyecek."
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://turkish.cri.cn/1781/2019/06/25/1s198657.htm