Çin ekonomisi, konjonktüre ilişkin yeni açıklanan verilere göre yavaş yavaş toparlanıyor. Nitekim girişimlerin sabit sermaye yatırımları mayıs ayında, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 ama bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,9 arttı. Mayısta artışın yarısı devlet tasarrufundaki altyapı yatırımlarından kaynaklandı.
Yatırım faaliyetindeki canlanma endüstri üretiminin de geçtiğimiz ay yüzde 4,4 oranında yükselmesine yol açtı. Aslında piyasanın beklentisi bu artışın yüzde 5 olarak gerçekleşmesi yolundaydı. Bu arada, inşaat sektörünün ana girdileri olan çelik ve çimento üretiminin bu artışta önemli rol oynadığını kaydetmek gerekiyor. En cesaret verici gelişme ise hizmet sektörünün mayıs ayında yine 2019'daki düzeyine geri dönmesi oldu.
İşsizlik oranı nisandaki yüzde 6 değerinden çok az da olsa düşerek mayısta yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. İş kaybının en büyük kısmı COVID-19 tarafından engellenmiş olan göçmen işçilerden gelmişti. Ancak ayıs ayında bu işçilerin de yeniden istihdamına ilişkin veriler, özellikle de inşaat sektöründe belirginleşti.
Başta Capital Economics olmak üzere uluslararası uzmanlar; daha önceden Çin ekonomisinin bir önceki yıla kıyasla yükselen değerlere ancak üçüncü üç aylık dönemde ulaşabileceğini düşündüklerini ancak bu dönüm noktasının ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkabileceğini saptadıklarını belirtiyor. NBS uzmanlarına göre de mayıs ayına ait önemli ekonomi endeksleri iyileşmeye ve Çin ekonomisi de canlanmaya devam etti. Bununla beraber Çin dışındaki salgın durumu ve dünya ekonomisinin karmaşık bir seyir izlemesinin, Çin ekonomisinin istikrarlı gelişmesini risk ve sınamalarla karşı karşıya getireceği düşünülüyor.
Çin Uluslararası Radyosu