Çin: Ekonomi 1Ç21’de baz etkisiyle %18,3 büyüdü…
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, GSYİH'nın bir yıl öncesine göre 1Ç21’in %18,3 arttığını açıkladı. Bu, %19'luk artış beklentilerinin biraz altındadır. Büyümedeki artış, Covid-19'un yurtiçinde salgının en yüksek olduğu dönemde ekonominin %6,8 küçüldüğü 1Ç20’nin baz etkisinden geldi. İlk çeyrek GSYİH, 4Ç20’ye göre %0,6 büyüdü ve 4Ç20’deki çeyreklik %2,6 artıştan yavaşladı. Çin, Covid-19 salgınını ilk geçiren ve etkileri ilk atlatan ülke oldu ve ekonomi 2Ç20 itibariyle yeniden büyümeye döndü.
Yıllık bazdaki rakamlar, geçen yıl salgının en kötü etkilerinin hissedildiği Mart-Nisan gibi dönemlerle karşılaştırmalı olduğundan, baz etkisi nedeniyle oldukça yüksek görünecektir. Dönemsel bazdaki veriler, bu dönemde ekonomik toparlanmanın momentumuyla alakalı daha fazla bilgi sunmaktadır. Bu çerçevede, çeyrekten çeyreğe olan büyüme oranı düşük kalmış görünüyor. Bu, büyük oranda yılbaşında görülen yeni koronavirüs vakalarına, Ay Yeni Yılı tatilindeki seyahat kısıtlamalarına ve ek mali teşviklerin yokluğuna bağlanabilir. Diğer yüksek frekanslı öncü verilere bakacak olursak; Mart’ta perakende satışlar %28 büyüme beklentilerini aşarak %34,2 arttı. %17,2’lik piyasa beklentisini kaçıran sanayi üretimi Mart ayında %14,1 arttı. Kentlerdeki işsizlik Mart ayında %5,3'e düşmesine rağmen, Çin'in 16 ila 24 yaş grubundaki genç işsizlik oranı %13,6 gibi yüksek bir seviyededir.
Çin ekonomisi, 1Ç20’de yaşanan tarihi daralmanın ardından istikrarlı bir şekilde hızlandı ve Eylül ayı sonuna kadar tüm kaybettiği zemini toparladı. Salgın Çin yapımı tıbbi ürünler ve elektronik cihazlara olan talebi artırırken, toparlanmaya güçlü endüstriyel üretim ve güçlü ihracat da öncülük etti. Tüketici harcamaları gecikti, ancak son rakamlar tüketimde de belirgin bir iyileşme olduğunu gösteriyor. PBOC, bankalardan önümüzdeki aylarda kredi büyümesini kısmalarını istedi. Enflasyon, emtia fiyatlarının yarattığı maliyetlerden dolayı artış eğiliminde ama; toparlanmanın kademeli ilerlediği, ihracatın iyi büyüme gösterdiği bir ortamda anlamlı bir parasal sıkılaşma henüz beklenmiyor. ABD ve Çin ilişkileri de bir taraftan olumsuz manada yeniden ısınma noktasına doğru gidiyor (ticaret meselesi, yaptırımlar, Tayvan konusu).
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.