Çin, Delta, harcama etkisi ve büyüme endişeleri (Tera Yatırım)

Çin: Delta, harcama etkisi ve büyüme endişeleri…
 
Bu sabah Çin’den açıklanan verilere göre; perakende satışlarda Ağustos ayında yıllık %2,5 oranında hayal kırıklığı yaratan bir artış var. Sanayi üretimi de %5,3 ile bazı emtia fiyatlarından gelen baskı kaynaklı düşük artışa işaret ediyor. Delta Covid dalgası zorlayıcı bir unsur olarak öne çıkıp tüketim ve faaliyet üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Özellikle, Çin’in de Covid ile mücadelede sıfır tolerans politikası ile uyguladığı bazı kısıtlamalar bunda etkili. Covid-19’un 2020’nin başlarında ilk yayılmasından bu yana en kötü salgın koşullarıyla uğraşılmak durumunda. Bu durum, büyüme tahminleri açısından aşağı yönlü risk oluşturuyor.
 
Temmuz ayı sonunda etki alanı oluşturan ve Ağustos ayı ortasına kadar belli önlemlerle kontrol edilen oldukça bulaşıcı Delta varyantı, Pekin yönetiminin bazı alanlarda önlemleri artırmasına neden oldu. Pekin'in "sıfır tolerans" politikası uyarınca, yetkililer yaz tatillerinin büyük bir bölümünde ülke içinde seyahat kısıtlamaları ve yerel karantinalar uygulamıştı. Aşılama oranı ve etkinliği, önlemlerin derecesinde belirleyici, ancak Şubat ayında başlayacak 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı düşünecek olursak tam bir serbesti muhtemelen söz konusu olmayacak. Asya ülkelerinde de, Batı ülkelerinin aksine virüsle mücadelede kısıtlama önlemleri daha çok öne çıkarılıyor. Avrupa, ABD ise aşı etkinliğine daha çok güveniyor.
 
Emlak üretimi ve satışlarındaki zorluğun özellikle Evergande üstündeki etkilerinden bahsetmiştik. Gayrimenkul geliştiricilerinin işlerini genişletmek için borçları nasıl kullanabileceklerine ilişkin daha katı düzenlemeler de Evergrande’nin durumunu zorlaştırdı. Şirket, temerrüt uyarısı yaptı. Bu durum, konut yatırımları açısından da yavaşlama etkisi oluşturabilir. Özellikle gayrimenkul piyasasına yönelik spekülasyon etkisini de göz önüne alırsak… Otomobil satışlarındaki düşüş, hammadde teminindeki zorlukla fabrika üretiminin yavaşlaması ve Covid’in etkisi göz önüne alındığında büyüme dinamiklerine daha temkinli bir yaklaşım söz konusu olacaktır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %1.8 DÜŞÜŞLE 25033,21 PUANDAN KAPANDI
ECB/DE COS: ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ BASKISININ SÜREKLİ OLMASI HALİNDE, ECB'NİN ELİNDE ARAÇLAR VAR
AĞUSTOS AYINDA MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GELİRLERİ 146.53 MİLYAR TL, GİDERLERİ 105.70 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE -37.51 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE FAİZ DIŞI DENGESİ OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE +90.66 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
GÜRCİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ: %10
OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GELİRLERİ 872.64 MİLYAR TL, GİDERLERİ 910.14 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
TCMB, 22.09.2021 vadeli 67.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ AĞUSTOS AYINDA +40.84 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE FAİZ DIŞI DENGESİ AĞUSTOS AYINDA +54.49 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
ECB/DE COS: ENFLASYONUN PERFORMANSINI YAKINDAN İZLEYECEĞİZ, ŞU ANDA İKİNCİ TUR ENFLASYON ETKİSİ GÖRÜNMÜYOR
Facebookta Paylaş