Çin büyüyor mu? Yoksa kontrollü olarak yavaşlamayı mı tercih ediyor (AK Yatırım)

Çin’in 4.çeyrek büyüme verisi beklentilerin (%6,7) üzerinde %6,8 olarak açıklandı, yumuşak iniş sürüyor... 2017 yılı büyümesi %6,9 oldu. Toplam borç/GSYİH oranı %264’e ulaştı. Hepinizin bildiği gibi Çin geçtiğimiz seneden bu yana bir takım reformlar uygulayarak ekonomisini kontrollü olarak yavaşlatmaya çalışıyor. Burada bozulan banka bilançoları, artan takipteki kredi oranları ve toplam ekonominin (GSYİH) %214’üne ulaşan toplam sosyal finansman (bankacılık sistemi dışındaki aktörler tarafından verilen krediler de dahil) büyüklüğü Çin Hükümetini rahatsız ediyor. Hükümet bu nedenle Çin Yuan’ının değer kazancına veya kredi balonunun finansmanında kullanılan repo faiz oranlarının yükselmesinden (2016 ort %2,5, 2017 ort %3) yükselmesinden rahatsız değil. Bu durum bankacılık ve bankacılık dışı sektör tarafından verilen kredi miktarının son bir yıllık dönemde %10 azalmasına neden oldu. Kredi ile doğrudan ilintili olan büyüme (bkz grafik) rakamı bu çeyrekte olumlu gelse de önümüzdeki dönemde düşüşünü sürdürebilir. 2018 yıl sonu büyüme beklentimiz %6,4 civarında, 2017 yılına göre %0,3 yavaşlamaya işaret ediyor.

               

Çin makro yapısında uzun yıllara yayılan dönüşüm ise devam ediyor, üretim ekonomisi yerini tüketim ekonomisine bırakıyor... 1980’lerden bu yana üretim merkezi olan Çin artık tüketim ağırlıklı bir ekonomi olma yolunda. Hizmetler sektörünün toplam büyüme içerisindeki oranı %50’ye ulaşmış durumda. Büyümenin sürükleyicileri ise perakende satışlar ve tüketim olarak göze çarpıyor. Yıllık değişimlere bakıldığında tüketim göstergesi olan perakende satışlar %9,4 artarken, yatırımlar %7,2 artış gösteriyor. Toplam tüketimdeki artış ise 2015 yılından bu yana pozitif ve %2,2 civarında seyrediyor. Yatırımlarda ise eski düzen devam ediyor, kamu yatırımları özel sektörü domine ediyor. Ekonomik yapı detaylı incelendiğinde banka kredilerinde azalışın (bkz grafik) büyüme üzerinde aşağı yönde doğrudan etki yaptığını görebiliyoruz. Son iki senelik görünüme bakıldığında ÇÇin öncü göstergeleri arasında yer alan banka kredi hacmi yıllık artışı (%) ve demiryolu taşımacılık sektörü aktivitesinde yavaşlama belirgin. Ancak elektrik üretimi 2 yıllık ortalamasının üzerinde seyrediyor ki, Bu da Çin imalat aktivitesinde belli seviyelerin üstünde kalınmasını sağlıyor.

                                     
Olumlu ihracat performansı Çin ekonomisinin frene basmasını engelliyor.... Son açıklanan verinin detaylarına bakıldığında, yatırım büyümesinde yatay seyir devam ederken, konut fiyatlarında artış devam ederken satışlar azalıyor. Ancak arsa fiyatları ve satışlarında eşzamanlı artış var. Perakende satışlarda ise otomobil satışları kaynaklı bir gerileme var. Otomobil fiyatlarına uygulanan vergi oranının %7,5’ten %10’a yükseltilmesiyle 2018 yılında satışlarda aşağı yönlü seyir devam edebilir. Global ekonominin güçlenmesiyle birlikte Çin’i ayakta tutan unsur ise ihracat oluyor. Yılın dördüncü çeyreğinde ihracatta görülen %10,4’lük artışa aynı hızda ithalat artışının eşlik etmemesi nedeniyle dış ticaret fazlasında artış görülüyor. Çin ekonomisinin yumuşak inişine yardımcı oluyor. Dış ticaretin yanı sıra hizmet (turizm, inşaat, taşımacılık) dengesinin de denkleme eklenmesiyle bulunan cari işlemler dengesinin ekonomik aktiviteye oranı %1 seviyesinde. Çin ekonomisi cari fazla veren bir ülkeden cari açık veren bir görünüme doğru ilerliyor.

Sizlerle paylaştığımız analizlerde, global ekonomik aktivitenin seyrini 2003-2007 yılları arasında görülen “aşırı ısınma” dönemine benzetiyoruz. Ancak o dönemden farklı olarak Çin’in kasıtlı olarak yavaşlamaya gittiğini gözlemliyoruz. Bu da bizlere 2018 yılının “kontrollü” büyüme yılı olabileceğine işaret ediyor. Diğer bir deyişle petrol fiyatlarının artmaya devam ettiği, ancak o eski günlerdeki gibi 100 dolarların üstünü görmesini beklemediğimiz bir dönem…


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yoorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
SURİYE DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: TÜRKİYE'NİN AFRİN'E YÖNELİK HERHANGİ BİR OPERASYONU SALDIRI OLARAK KABUL EDİLECEKTİR
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 12 OCAK'TA HAFTALIK % 2.09 İLE 772 MİLYAR 225 MİLYON TL
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI 7 GÜNLÜK TER REPO FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 4.25%, ÖNCEKİ: 4.25%)
BANKACILIK SİSTEMİ NET TAKİPTEKİ ALACAKLAR 13.67 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 14.03, YILBAŞI: 13.28 MİLYAR TL)-BDDK
Geç Likidite Penceresi TCMB Gecelik Borçlanma Faiz Oranı % 0
Facebookta Paylaş