Çin-ABD ticaret müzalerelerinde kritik döneme girildi

Çin ile ABD arasındaki ticaret müzakerelerinin 8'inci turu başkent Beijing'de sona erdi.

İki gün süren müzakerelere Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer eşbaşkanlık etti.

Tarafların, iki ülke arasında imzalanması beklenen anlaşma metnini ele aldığı ve bu hususta yeni gelişmeler kaydettiği bildirildi.

Dört ayı geride bırakan ticaret müzakerelerinde en zor ve kritik aşamaya girildi. Müzakere sürecinde elde eldilen her ilerleme için her iki taraf da büyük çaba harcadı. Kapalı görüşmeler süratle ilerlerken, heyetler akşam yemeğinde dahi müzakereleri sürdürdü.

Çin ile ABD arasında siyasi sistem, kültür, ulusal koşullar ve kalkınma aşamaları gibi açılardan büyük farklılıklar bulunuyor. Müzakereler, farklılıkları bir kenara bırakarak ortak menfaatleri ortaya çıkarmak için bir şans. Diğer yandan, iki ülkenin karmaşık ilişkileri de müzakereleri zorlaştırıyor. Ancak tüm zorluklara rağmen, iki ülke liderlerinin geçen yılın kasım ayında Arjantin'de vardıkları uzlaşı doğrultusunda ticaret heyetlerinin ortak çabalarıyla müzakerelerde somut ilerlemeler kaydediliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 27 Mart günü açıklanan verilere göre, bu yılın ocak ayında ABD'nin ihracatı yüzde 0,9 artarak 207,3 milyar dolara çıktı. ABD'nin aynı dönemde Çin'e ihracatı ise 7,1 milyar dolara düşerek 2010 yılından beri kaydedilen en düşük seviyeye ulaştı.

Çin'in resmî verilerine göre ise yılın ilk iki ayında Çin ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 19,9 oranında azaldı.

İki ülke arasında süren ticari ihtilaflardan dolayı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılı için küresel ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,3'e indirdi.

Karşılıklı koyulan ek gümrük vergileri, hem Çin ve ABD'ye hem de küresel ekonomiye ciddi zararlar getirdi. Müzakerelerin içinde bulunduğu kritik dönemde, Beijing ve Washington ortak menfaatlerini genişletmeye çalışıyor.

ABD tarafını ilgilendiren fikri mülkiyet hakllarının korunması ve piyasaya girişler gibi konular, Çin'de derinleşen dışa açılma reform sürecinde çözülüyor.

Çin hükümeti, Hainan eyaletinde düzenlenen Bo'ao Asya Forumu Yıllık Toplantısı'nda da dünyaya dışa açılmanın süreceği sinyalini verdi.

Çin ile ABD arasındaki ticaret müzakerelerinin dokuzuncu turu, önümüzdeki hafta Washington'da düzenlenecek. Müzakerelerin temposu yükselirken, tarafların daha büyük cesaret, bilgelik ve güvenle uzlaşılarını genişletmesi gerekiyor.

 
Çin Uluslararası Radyosu



Facebookta Paylaş