Çin, 758 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerjide dünya lideri oldu

Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2019” raporuna göre Çin, son 10 yılda 758 milyar dolarlık yatırımla yenilenebilir enerji alanında dünya lideri oldu. Yatırımlarda Çin’in ardından ABD ve Japonya geliyor. Rapora göre, yenilenebilir enerji yatırımları bu yılın sonunda büyük hidro hariç olmak üzere, dört katına çıkarak 1,650 GW’a ulaşacak.
 
Birleşmiş Milletler Küresel İklim Eylemi Zirvesi öncesinde yayımlanan “Yenilenebilir Enerji Yatırımları 2019” raporundaki küresel eğilimlere göre, 2009 sonunda 414 GW olan yenilenebilir enerji yatırımları bu yılın sonunda büyük hidro hariç olmak üzere, dört katına çıkarak 1,650 GW’a ulaşacak. Yıl sonunda, güneş 1,349 trilyon dolarla en fazla yatırımın gerçekleştiği yenilenebilir enerji alanı olurken rüzgar enerjisine yapılan yatırım 1,023 trilyon dolar düzeyine ulaşmış olacak.
 
Yenilenebilir enerjide dünya liderliğini koruyan Çin, bu yılın ortasına kadarki son 10 yıllık dönemde, yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi için 758 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. Çin, 2018’de yüzde 38’lik payla (88,5 milyar dolar) en büyük tek yatırımcı olmaya devam ederken, yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan yatırımlar dünya genelinde daha fazla yayıldı ve 29 ülkenin her biri 1 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi.
 
Son 10 yıllık dönemde, ikinci sırada 356 milyar dolarla ABD yer alırken 202 milyar dolar yatırımla Japonya üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa ülkeleri aynı dönemde toplamda 698 milyar dolar, yenilenebilir kapasiteye yatırım yaparken 179 milyar dolarla Almanya ve 122 milyar dolarla da Birleşik Krallık başı çekti.
 
Son 20 yılda yenilenebilir, nükleerden 25 kez daha hızlı gelişti
Öte yandan 24 Eylül Salı günü yayımlanan Dünya Nükleer Endüstrisi Durum (World Nuclear Industry Status Report-WNISR) adlı raporda, elektrikte nükleer enerji payının küresel çapta azaldığı buna karşın yenilenebilir enerjilerin payının arttığı belirtiliyor.
 
Rapor, bu düşüşte dünya çapında inşaa edilen nükleer enerji reaktörlerindeki azalışın etkiliği olduğuna dikkat çekerek “Örneğin nükleer enerjiye en çok yatırım yapan Çin’de 2016’dan bu yana hiçbir yeni nükleer projesi hayata geçirilmedi. Beijing’in 2018 yılında nükleer enerji yatırımına ayırdığı pay sadece 6,5 milyar dolar oldu” saptamasını yapıyor.
 
Küresel düzlemde de 2000 yılından beri elektrik enerji kapasitesinde rüzgar 547 gigawatt (GW), güneş 487 GW artarken nükleerde ancak 41 GW’lık artış kaydetti. Nükleeri gözden düşüren bir başka gerekçe ise hem üretiminin hem de inşaa aşamasının maliyetli olması…
 

-CRI-



Diğer Haberler
BOJ/KURODA: MALİ SİSTEM İSTİKRARLI KALMAYA DEVAM EDİYOR, BÜTÜNDE BİR BALON İŞARETİ YOK
AB/BARNİER : İNGİLTERE'DEN BREXİT KONUSUNDA YENİ RESMİ VE OPERASYONEL ÖNERİLER KONUSUNDA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ
BOJ/KURODA: GLOBAL EKONOMİDEKİ RİSKLER YÜKSELİYOR, GLOBAL YAVAŞLAMANIN DAHA İYİYE DÖNDÜĞÜNE DAİR AÇIK BİR İŞARET YOK
BOJ/KURODA: EKONOMİYE YÖNELİK RİSKLER, FİYATLARIN AŞAĞI YÖNLÜ SARKMASI
BOJ/KURODA: ABD-ÇİN TİCARİ SÜRTÜŞMESİ, ÇİN'İN TEŞVİK ÖNLEMLERİNİN ETKİLERİ, GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER, BREXİT, ORTA DOĞUDAKİ JEOPOLİTİK RİSKLER GİBİ DIŞTAN KAYNAKLI BELİRSİZLİKLER DEVAM EDİYOR
BOJ/KURODA: DIŞ EKONOMİLERDEN KAYNAKLANAN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER NEDENİYLE FİYAT İVMESİNİN KAYBI RİSKİ KONUSUNDA DAHA FAZLA DİKKAT GEREKLİ
Facebookta Paylaş