Çin, 2016 Yılında, Rusya’nın En Büyük Gıda İthalatçısı Oldu


Rus ürünlerini tüketen ülkeler arasında Çin birinci, Mısır ise üçüncü olmuştur.

Rusya İhracat Merkezi (https://www.exportcenter.ru/) tarafından yayımlanan verilere göre, 2016 yılında, Rusya gıda ürünlerinin ana ithalatçıları %10,1 pay ile Çin, %9,2 ile Türkiye, %7,9 Mısır, %7,8 ile Güney Kore ve %7,1 Kazakistan olmuştur. Türkiye’nin ilk sırada yer aldığı 2015 yılında adı geçen ülkeler yine Rusya’nın 5 ana ithalatçı ülkeleri olmuştur.

Çin, 2013 yılında, Rusya’nın en büyük ithalatçı listesinde dördüncü, 2014 yılında beşinci ve 2015 yılında ise ikinci sırada yer almıştır. 2016 yılında ise Çin 1,55 milyar Dolar gıda ithalatı ile birinci olmuştur. Daha önceki yıllarda lider olan Türkiye, 2016 yılında 1,37 milyar Dolar ithalat gerçekleştirerek ikinci olmuştur.

Rusya İhracat Merkezi İhracat Politikaları ve Analizi Bölümü Müdürü Mihail SNEG, Rusya’nın Mısır’a ve Türkiye’ye ihracatının ana ürünü olan buğdayın fiyatlarının 2016 yılında düşmesinden dolayı Çin’in birinci olduğunu değerlendirmektedir. Bununla birlikte, Federal Gümrük Servisi tarafından yayımlanan raporlara göre, Çin’e gönderilen mal hacmi değer olarak %19,5 artmıştır.

Rusya ve Asya Üretici ve İş Adamları Birliği (http://raspp.ru/ ) Başkanı Vitali MONKEVİÇ, Rusya gıda ürünlerinin Çin tarafından ilgi görmesinin sebebini ürünlerin doğal ve daha organik olması ile açıklamaktadır.

Aynı zamanda, Rublenin devalüasyonundan dolayı Rus ürünleri hem ucuzlaşmış ve Rus ihracatçılar, döviz kazanmak amacıyla daha aktif şekilde dış pazarlara çıkmaya başlamıştır. Çin ile ticaret genellikle ABD Doları kullanarak yapılmaktadır.

RBK gazetesi tarafından yapılan hesaplamalara göre, 2016 yılında Çin’e ihraç edilen mal listesinde ana ürünleri balık, yengeç ve diğer kabuklu deniz ürünleri (1 milyar ABD Doları), soya (121 milyon ABD Doları) ve ay çiçeği yağı (107 milyon ABD Doları) oluşturmaktadır.

2016 yılında, Çin’den daha fazla oranında, Rusya’nın Mısır’a ihracatı %22,6 (1,2 milyar ABD Dolarına kadar) artmıştır. Sonuç olarak,, Rusya’dan ithalat yapan ülkeler listesinde Mısır, beşinci sıradan üçüncü sıraya yükselmiştir.

Rusya ile Mısır arasındaki gerginlik bu duruma engel olamamıştır. 2015 yılında Rus turistleri taşıyan uçağın düşmesinden dolayı Rusya ile Mısır arasında hava ulaşımı kapatılmıştır. 2016 yılının Ağustos ayında ise, iki ülke arasındaki gerginliğin sebebi ihracatın ana ürünü buğday olmuştur. Mısır Yöneticileri, Rus buğdayında ergot mantarı bulunması sebebiyle ithalatı durdurmuştur. RF Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, Mısır’ın şikayetinin ana amacı buğday fiyatlarının düşürülmesiydi. Rusya, 22 Eylül tarihinden itibaren Mısır’dan narenciye ithalatını yasaklamıştır. Bundan sonra, karşılıklı kısıtlama kısa bir süre sonra kaldırılmıştır.

Federal Gümrük Servisi tarafından yayımlanan verilere göre, Mısır 998,6 milyon ABD Doları tutarında Rusyadan buğday ithal etmiştir. 2015 yılında ise Rusya’dan Mısır’a buğday ihracatı ancak 850 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Diğğer taraftan, ay çiçeği yağı ve aspir yağı ihracatı iki kat artmış olup 100 milyon ABD Dolarından 184 milyon ABD Dolarına çıkmıştır. İhracat hacmi açısından üçüncü olarak 12,7 milyon ABD Doları tutarıyla sebze yer almaktadır. 2015 yılında ise Rusya’nın Mısır’a sebze ihracatı 7,8 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.

Diğer gıda mal gruplarının sevkiyatları ölçü açısında daha az olarak gerçekleşmiştir. Ancak, 2016 yılının istatistiğinde ilk kez et ve et ürünleri yer almıştır. Federal Gümrük servisi tarafından yayımlanan verilere göre, Mısır’a ihraç edilmiş et ve et ürünleri tutarı 2,4 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İnterfaks gazetesi tarafından yayımlanan rapora göre, tam bir yıl önce 12 Rus üreticisi et ve et ürünleri ihracatının yapılması konusunda Mısır’dan izin almıştır. Söz konusu üreticiler arasında Miratorg («????????»), Damate («??????»), Çerkizovo («?????????») ve Prioskolye («??????????») şirketleri yer almaktadır.

Mısır’a gerçekleştirilen gıda ihracatı genel oolarak artmakla birlikte alkollü ve alkolsüz içecek ihracatı istisnai olarak geçen yıla göre 12 kat azalmış olup 2016 yılında ancak 15,8 bin ABD Doları tutarında gerçekleşmiştir.

RF Tarım Bakanlığı tarafından açılanan bilgilere göre, 2016 yılında Rusya’nın gıda ihracatı %4 artmış olup 17 milyar ABD Dolarına yükselmiştir. En çok talep gören Rus gıda ürünleri arasında buğday (ihracatının %27,7’si), dondurulmuş balık (%12,9), ay çiçeği yağı (%9,5%) ve mısır (%5,6) yer almaktadır. Bununla birlikte, Rusya, yengeç ve kabuklu deniz ürünleri (%4,4), çikolata ürünleri (%3,1%), arpa (%2,8), baklagiller (%2,5) ihraç etmektedir. Rusya İhracat Merkezi, Rus hazır gıda, içecek ürünleri ve tavuk eti gibi ürünlerin ihracat açısından gelecek vadettiğini bildirmektedir.

 -Ekonomi Bakanlığı Bülteni-



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 46.6 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 32.1 MİLYAR TL
AURUBİS, BAKIRDAN DEMİR OLMAYAN METALLERE DOĞRU BÜYÜMEYİ PLANLIYOR
RUSYA/NOVAK: ABD'NİN PETROL ÜRETİMİNİN 2017'DE 400.000 - 500.000 VARİL/GÜN OLMASINI BEKLİYORUZ
RUSYA/NOVAK: GLOBAL PETROL DÜŞÜRME PROGRAMI UZATILMAZSA RUSYA'DA PETROL ÜRETİMİNİN 2017'DE 548L-551 MİLYON TON OLMASINI BEKLİYORUZ
TCMB BU YIL BAŞKA TAHVİL ALIMI YAPMAYACAK-TCMB YETKİLİSİ/ BLOOMBERG HT
YUNAN HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: MEVCUT PROJEKSİYONLARA GÖRE 2018'DE % 3.5 FDF'YE ULAŞABİLECEĞİMİZE KUŞKU YOK
YUNNA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: ECB'NİN NİCELİKSEL GEVŞEME PROGRAMINA MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA KATILMAYI AMAÇLIYORUZ
Facebookta Paylaş