Çimento Müstahsilleri Birliği 2020 yılının ilk 5 ayında çimento ihracatının %33 artarak 13 milyon tona, ihracat gelirinin ise %16,7 artışla 447 milyon dolara çıktığını açıkladı.

Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) 2020 yılının ilk 5 ayında çimento ihracatının %33 artarak 13 milyon tona, ihracat gelirinin ise %16,7 artışla 447 milyon dolara çıktığını açıkladı. 2020 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın dönemine göre üretimde %10,4; iç satışlarda %0,6'lık artış kaydedildi.
İhracatta planlanın üzerinde görülen artışın uluslararası rekabette umut verici olduğunu belirten TÇMB Başkanı Dr. Tamer Saka, "Sektörün uluslararası rekabette kazandığı ivmeyi koruyarak ülkemize döviz girdisi ve istihdam güvencesi sağlamaya devam etmesi için ekonomik önlemlerle desteklenmesi önemli" dedi.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği(TÇMB), Türk çimento sektörünün 2020 yılının 5 aylık ihracatı ile 2020 Ocak-Mart ayı üretim ve satış rakamlarını açıkladı. 2020 yılı Ocak-Mart döneminde Türk çimento sektörünün üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %10,4'lük artışla 12,6 milyon tona çıktı. Yılın ilk üç ayında çimento sektörünün iç satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre 0.6'lık artışla 9 milyon tona yükseldi.
2020 yılının ilk 5 ayında ise sektörün toplam ihracat miktarı %33 oranında artarak 13 milyon ton gerçekleşti. İhracat geliri ise %16,7 artışla 447 milyon dolar oldu. Aynı dönemde çimento ihracatı % 34 aratarak 6,1 milyon tona, klinker ihracatı ise %32 artarak 6,9 milyon tona yükseldi. İhracat yapılan ülkelerede ilk 10 içindeki tüm ülkelerde artış kaydedilirken ihracat miktarı en çok artan ülke Ukrayna oldu. Bu ülkeyi Togo ve Romanya izledi.
İhracatta planlanın üzerinde görülen artışın uluslararası rekabette umut verici olduğunu belirten Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sektör olarak yılın ilk döneminde pandemi nedeniyle iç pazarda daralma yaşamazken, ihracatta yılın ilk 5 ayında iyi bir performans sergiledik. Planlananın üzerinde görmüş olduğumuz bu artış uluslararası rekabette umut verici. Sektörün uluslararası rekabette kazandığı ivmeyi koruyarak ülkemize döviz girdisi ve istihdam güvencesi sağlamaya devam etmesi için ekonomik önlemlerle desteklenmesi önemli.
2019 yılında Vietnam'dan sonra dünyanın en büyük ikinci çimento ve klinker ihracatçısı olarak Avrupa'nın birinci, dünyanın 6'ncı büyük üreticisi konumundayız. Yılın ilk yarısındaki ihracat performansının bütün yıla yayılması durumunda sektörümüz ihracatta birinci sıraya çıkabilir."
TÇMB HAKKINDA
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye'deki 50'si entegre, 16'sı öğütme tesisi olmak üzere, toplam 66 kuruluşu temsil etmektedir. TÇMB, ülkenin kalkınma ve yapılandırılmasında en önemli malzemeyi üreten çimento sektörünün Sivil Toplum Kuruluşu biçiminde örgütlenmiş tek temsilcisidir. Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak Avrupa Çimento Birliği'ne 1972 yılından beri üye olan TÇMB aynı zamanda araştırma geliştirme hizmetlerinden başlayarak, eğitim, uluslararası işbirliği, sertifikasyon, sektörel veri derleme, üniversite, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir. Avrupa Çimento Birliği'nin (CEMBUREAU) üyesi olan TÇMB, Türk çimento sektörünün uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.



Diğer Haberler
NİSAN AYINDA İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ YILLIK % -39.3 (ÖNCEKİ: -16.0%) - TÜİK
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI MART AYINDA: 48.4% (ÖNCEKİ: 49.9%) - TÜİK
İSTİHDAM EDİLENLERİN ORANI MART AYINDA: 42 % (ÖNCEKİ: 43.1%) - TÜİK
NİSAN AYINDA İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YILLIK % -12.4 (ÖNCEKİ: -6.4%) - TÜİK
MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ORANI MART AYINDA: 13.0 % (ÖNCEKİ: 12.7%)
NİSAN AYINDA İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ YILLIK % -18.7 (ÖNCEKİ: +8.8%) - TÜİK
NİSAN AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ % -23.3 (ÖNCEKİ:-14.4%) - TÜİK
NİSAN AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ -17.6 (ÖNCEKİ: -7.0%) - TÜİK
NİSAN AYINDA DIŞ TİCARET HADDİ 110.3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ (ÖNCEKİ: 105.2)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 26356,4 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 18961,3 milyon TL
İŞSİZLİK ORANI %13,2 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ (ÖNCEKİ: 13.6%) - TÜİK
Facebookta Paylaş