bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Chatham House Başkanı Jim O'Neill Bloomberg HT Londra Temsilcisi Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtladı. O'Neill küresel ekonomi için en iyi baz senaryonun V şeklinde toparlanma olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan O'Neill koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabileceğini dile getirdi.
Koronavirüsün dünya ekonomisine etkisine dair O'Neill, "Yaklaşık 4 haftadır gelen detayları inceliyorum, Çin dışındaki yerlerden gelen vakalar da var. Ben dünya için "V" şeklinde toparlanmanın en iyi baz senaryo olduğunu düşünüyorum, Çin dünya ekonomisi için çok önemli, eğer bu şartlarda büyümeye devam ederse bu durumun üstesinden geleceğiz." ifadesini kullandı.
O'Neill bu noktada Merkez Bankalarının faiz indirimlerinin ekonomileri desteklemeyeceğini belirterek "Merkez Bankaları ne yapar pek emin değilim, son 2 - 3 yıldır parasal gevşeme konusunda ısrarcılar, 11 yıl önce bu mantıklıydı, ancak artık bu ekonomilere yardımcı olmuyor. Varlık fiyatlarına yardımcı olması ekonomiye yardımcı olacağı anlamına geliyor. Umuyorum ki Merkez Bankaları faiz indirimine başlamaz. Çünkü virüsü kontrol altına almak için faizleri indirmelerinin nasıl bir fayda sağlayabileceğini anlamıyorum" şeklinde konuştu.
"BRICS ÜLKELERİNİN KENDİ ZORLUKLARI VAR"
BRICS ülkelerinin hisse senedi piyasalarının dünyanın geri kalanına göre daha iyi performans gösterdiğini kaydeden O'Neill, "Örneğin Brezilya en iyi performans gösteren hisse senedi piyasalarından birine sahip. Çin piyasaları virüs öncesi çok iyi performans gösteriyordu. Hindistan ve Rusya da iyi performans gösterdi. Fakat Brezilya ve Rusya'nın emtia fiyatlarına bağlı olması nedeniyle biraz endişeliyim. Bu bağlılıktan kurtulmaları gerekiyor. " yorumunu yaptı.
"TÜRKİYE'NİN MUAZZAM POTANSİYELİ VAR"
O'Neill, Türkiye ekonomisinde son birkaç yılda yaşanan zorlukların üstesinden gelindiğini, koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabileceğini kaydetti.
O'Neill "Türkiye'nin demografik olarak muazzam bir potansiyeli var. Ekonomide son birkaç yılda zorluklar yaşanmasına rağmen bu zorluklarla beklentimden daha iyi başa çıkıldı. Türkiye sakinlik dönemlerinde uluslararası yatırımcılar için cazip oluyor. Koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye sermaye akımı olabilir. Çünkü ekonomi dengelenme işaretleri gösteriyor." dedi.
Büyümede % 5 hedefine ulaşılıp ulaşılmayacağı sorusuna ise O'Neill " dünya ekonomileri bu yıla zorlu bir başlangıç yaptı. Almanya, İtalya ve Japonya resesyona yakın. Türkiye'nin büyüme hedefini tutturması için yerel dinamiklerin çok iyi gitmesi gerekiyor. " yanıtını verdi.
Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/jim-o-neill-koronavirusun-dunyaya-ve-turkiyeye-etkilerini-degerlendirdi-2247619