Çelik İhracatçıları Birliği, bu yılın sekizinci ticaret heyetini Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gerçekleştirdi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e 28 firma ve 60 kişilik bir ekiple bir ticaret heyeti gerçekleştirdi. Gürcistan'ın çelik ithalatında Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını ve bu senenin ilk 10 ayında Türkiye'nin ihracatını yüzde 45 artırdığını söyleyen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Gürcistan'ın Orta Asya ve diğer bölge pazarlarına açılan stratejik bir kapı olması açısından da son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Çelik sektöründe korumacılık, kota ve vergilerin ihracatta zorluk çıkarmasına karşın Türkiye'nin yılı toplamda yüzde 22'lik bir artışla kapatacağını kaydeden Aslan, Türk üreticilerin katma değeri yüksek ürünler için ciddi yatırımlar yaptığına da işaret etti.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), bu yılın sekizinci ticaret heyetini Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gerçekleştirdi. 28 firma ve 60 kişilik bir ekiple Gürcistan'a giden heyet, burada çelik pazarını daha yakından tanımak ve yeni iş fırsatları yaratmak için 100 üzerinde firma ile 500'den fazla görüşme yaptı.
GÜRCİSTAN’A İHRACATTA HIZLI ARTIŞ
Gürcistan'a yapılan etkinliği değerlendiren ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2023 yılında Türkiye'nin Gürcistan’a 148 bin ton çelik ürünü ihraç ettiğini ve Gürcistan’ın çelik ithalatında 3. sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin Gürcistan’ın toplam çelik ithalatındaki pazar payının yüzde 20,8 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Aslan, "Gürcistan 2023 yılında en fazla çelik ithalatını Rusya'dan yapmasına karşın, 2024 yılının ilk 10 ayında Gürcistan’a gerçekleştirdiğimiz 163 bin tonluk ihracat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,1’lik bir artış sağladık. Bu artış, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin giderek kuvvetlendiğini gözler önüne seriyor. Gürcistan'ın Orta Asya ve diğer bölge pazarlarına açılan stratejik bir kapı olduğunu düşünüyoruz. Tiflis'te yaptığımız etkinlikle Gürcistan pazarında yer almak isteyen firmalarımızın, potansiyel alıcılarla doğrudan temas kurmalarına olanak sağlamayı ve ihracatımızı daha da artırmayı hedefledik. Bu buluşmaların, firmalarımıza önemli iş fırsatları kazandıracağına inanıyoruz." dedi.
Aslan, Gürcistan’a en fazla ihracatı 73 bin ton ve yüzde 45,1 payla dikişli boru ürünleri ile yaptıklarını, yassı sıcak ürünler ve inşaat aksamı ürünlerinin de sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
HER HEYETİN ARDINDAN İHRACAT ARTIYOR
Düzenlenen ticaret heyetlerinin ihracatı artırma açısından büyük bir fırsat yarattığının altını çizen Aslan, "Bu sene farklı ülkelerde toplam 8 tane etkinlik gerçekleştirdik. Önümüzdeki sene de bu etkinliklerimiz devam edecek. Firmalarımız önce gelip pazarı görüyor, lokal firmaları tanıyor, onlarla görüşüyor ve iş yapma şekillerine bakıyor. Düzenlediğimiz etkinliklerde devletimizin de arkamızda olduğunu görmeleri büyük güven veriyor. Her gittiğimiz ülkeye ihracatımızın 5-6 ay sonra artmaya başladığını görmek bize büyük mutluluk veriyor." diye konuştu.
Türkiye'nin çelik ihracatında altın yılını 2021 yılında yaşadığını ve 24 milyon tonla rekor bir ihracat yapıldığını hatırlatan Aslan, bir daha bu rakama ulaşmanın zor olduğunu kaydetti. Bu seneyi 17 milyon ton civarında bir ihracatla ve geçen seneye göre yüzde 22'lik artışla kapatacaklarını tahmin ettiklerini anlatan Aslan, 2025 yılında da bu rakamı korumak istediklerini dile getirdi.
ÜLKELER ÇELİK İTHALATINA ZORLUK ÇIKARIYOR, TÜRKİYE KATMA DEĞERLİ ÜRETİME YÖNELİYOR
Çelik sektöründe korumacılık, kota ve vergilerin ihracatta ciddi zorluk çıkarmaya başladığını anlatan Aslan, "Bunun yanında bazı ülkeler teknik engeller de çıkarmaya başladılar. Mesele bir ülke ithalatını yüzde 15-20 artırsa, hemen o ülkedeki üreticiler soruşturma açtırmak için hükümetlerine başvuruyor ve hükümetler de soruşturma açıyor. Çelik sektörü herkesin ürettiğini olduğu yerde tüketeceği bir şekle gidiyor. Çünkü her ülke ithal ettiği ürünü belli bir süre sonra yatırım yapıp üretmeye başlıyor. 10 sene evvel Birleşik Arap Emirlikleri'nin havaalanlarının, yollarının, otobanlarının bütün demir ihtiyacı Türkiye'den giderken şu anda Birleşik Arap Emirlikleri net ihracatçı konumuna geldi. Suudi Arabistan, Katar ve Umman gibi ülkeler de üretimlerini ciddi miktarda artırdı. İhracat biraz daha bölgesel hale gelecek. Bu nedenle ihracatı yükseltmek için biraz daha katma değerli ürünlere yönelmek gerekiyor. Türkiye'deki üreticiler de şu anda katma değeri yüksek ürünler için ciddi yatırımlar yapıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin çelikte dünyanın en büyük sekizinci üreticisi olduğunu, Avrupa'da da Almanya ile ilk iki sırayı paylaştığını anlatan Aslan, ihracatta da Avrupa'nın ilk sırayı almaya devam ettiğini kaydetti.




Diğer Haberler
Almanya'da HCOB inşaat sektörü PMI Kasım'da: 38.0 (Önceki:40.2)
Euro Bölgesi'nde HCOB inşaat sektörü PMI Kasım'da: 42.7 (Önceki:43.0)
Fransa'da HCOB inşaat sektörü PMI Kasım'da: 43.7 (Önceki:42.2)
İtalya'da HCOB inşaat sektörü PMI Kasım'da: 48.5 (Önceki:48.2)
Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0.9 azalışla 19560,44 puandan kapandı
Yılmaz: (Konum paylaşımına ücret) Sözkonusu değil, esnafla ilgisi yok - NTV
TCMB, 20 milyar lira tutarlı 12 Aralık vadeli ve 400 milyar lira tutarlı 6 Aralık vadeli TL depo alım ihalesi açtı
Facebookta Paylaş