Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Ekinci: İthalata karşı önlemlerin alınması sektörün gelişiminde önem taşıyor


Paslanmaz çelik ithalatının 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 0.2 artışla 578 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ihracatın ise 2016’da yüzde 12.6 düşüşle 108 bin tona gerilediğini kaydetti. Türkiye’deki paslanmaz çelik üretiminin ihtiyacı karşılayamadığına dikkat çeken Ekinci, “Üretimin artırılması için sektöre çeşitli kolaylıkların sağlanması ve planlarda paslanmaz çelik sektörünün öncelikli sektörler arasına alınması gerekiyor. Ayrıca yurtiçinde üretilen paslanmaz çelik ürünlerinin aynısının herhangi bir ülkeden dampingli veya devlet teşvikli olarak Türkiye’ye girişinin engellenmesi de sektörün gelişimi açısından önem taşıyor” dedi.
Paslanmaz çeliğin başta inşaat olmak üzere gıda, otomotiv, makine, elektrik ve elektronik ve beyaz eşya gibi birçok sektörde kullanıldığını dile getiren Namık Ekinci, Türkiye’nin paslanmaz çelik tüketiminin yıllık 450 bin ton ve kişi başına tüketim miktarının 6 kilogram olduğunu ifade etti. Türkiye paslanmaz çelik ithalatının ise 2016’da bir önceki göre yüzde 0.2 artışla 578 bin tona ulaştığını kaydeden Ekinci, paslanmaz çelik ithal edilen ülkelerin başında Güney Kore, Çin ve Tayvan’ın geldiğini söyledi. Sektör ihracatının 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 12.6 düşerek 108 bin tona gerilediğine dikkat çeken Ekinci, en çok ihracat yapılan ilk üç ülkenin ise Polonya, Almanya ve İtalya olduğunu söyledi. Paslanmaz çelik ihracatının 2017’de çelik sektöründeki payını miktarda yüzde 0.7’den yüzde 0.8’e çıkaracağı öngörüsünde bulunan Ekinci, söz konusu dönemde paslanmaz çeliğin miktarda yüzde 25.2 artarak 135 bin ton olmasını beklediklerini kaydetti. Sektörde 30 bin kişinin istihdam edildiğini ve üretimin yurtiçi ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Ekinci “Türkiye’de ilk ve tek soğuk haddeleme paslanmaz çelik üreticisi olan Posco Assan Çelik Sanayi’nin 2013 yılında yıllık 300 bin ton kapasite ile üretime başladı. Türkiye’nin başta beyaz eşya ve mutfak eşyaları üretimminde kullanılan paslanmaz çelik ihtiyacının kayda değer bir bölümünü karşılayan Posco Assan, buna rağmen yurtiçindeki talebi karşılayamıyor” diye konuştu.
“Endüstrinin gelişimi talebi artırıyor”
Paslanmaz çelikte global pazara da değinen Namık Ekinci, global paslanmaz çelik üretiminin 2015’te 41.5 milyon ton büyüklüğe ulaştığını ve Çin’in bu pastadan yüzde 52’lik pay aldığını belirtti. Ekinci, Çin’de 2024’e kadar inşaat ve otomotiv sektöründe yüzde 5.9’luk bir büyümenin gerçekleşeceği ve bunun da paslanmaz çelik talebinde artış beklendiğini iletti. Öte yandan Hindistan, Japonya, Malezya, Tayland ve Endonezya başta olmak üzere Asya Pasifik ülkelerinin paslanmaz çelik kullanan endüstrilerinin büyümesi nedeniyle talebin kayda değer miktarda artacağının altını çizen Ekinci, şöyle devam etti: “Çin, Endonezya ve Hindistan’da gıda ve içecek işleme sanayiinin büyümesi nedeniyle talebin hızlanması, Kanada ve Meksika’daki petrol, gaz ve ağır sanayiilerin büyümesinin bu bölgedeki piyasa talebini tetiklemesi bekleniyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında dünyada paslanmaz çeliğe olan talebin devam edeceği ve sektörün büyüme eğiliminde olacağı öngörülüyor.”
“Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapıyoruz”
Çelik İhracatçıları Birliği’ne bağlı Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarı (MATİL) şirketlerinin diğer çelik ürünlerinde olduğu gibi paslanmaz çelik ürünler için de pilot ölçekte ergitme ve haddeleme sistemlerinden oluşan altyapıya sahip olduğunu anlatan Namık Ekinci,
kısa bir süre önce bu laboratuvarlarda paslanmaz sıvı çelik üretildiğini ve elde edilen kütüklerden nervürlü inşaat demiri haddelendiğini dile getirdi. Ekinci, benzeri bir üretim deneme çalışmasının yakın zamanda yassı paslanmaz için de yapılacağını belirterek, üretilen ürünlerin mekanik, kimyasal ve mikro yapısal tüm özelliklerinin de karakterizasyon laboratuvarlarında tespit edildiğini bildirdi. Sadece firmaların bu alanda Ar-Ge ve inovasyon yatırımı yapmalarının zor olduğunu ifade eden Ekinci, “Bu nedenle firmalara ttüm sektöre ortak hizmetler veren MATİL şirketimizle işbirliği içinde çeşitli Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon çalışmaları yapıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Soğuk paslanmaz yassı ürünlerde vergi oranı yüzde 10”
Türkiye’de soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı ürünleri üretimi ve ihracatı dışında paslanmaz çelik üretimi ve ihracatının bulunmadığına vurgu yapan Namık Ekinci, paslanmaz soğuk yassı dışındaki ürünlerde vergi oranlarının yüzde 0 ila 3 arasında değiştiğini söyledi. Soğuk paslanmaz yassı ürünlerde ise vergi oranının yüzde 10 olduğunu bildiren Ekinci, söz konusu vergi oranlarının 2015’e kadar yüzde 8 iken üretimin artmasıyla yüzde 10’a çıkarıldığını dile getirdi.
“Global pazardaki mevcut atıl kapasite Türkiye’de sektörün gelişimini baskılıyor”
Paslanmaz sektörünün gelişebilmesi için yüksek yatırım tutarlarının gerektiğini ve yüksek tutarların işletme geri dönüş ve amortisman sürelerinin daha uzun olduğunu bildiren Ekinci, şöyle devam etti: “Tüm bunların yanında global pazardaki mevcut atıl kapasite de Türkiye’de sektörün gelişimini baskılamaya devam ediyor. Bugün 65 milyon ton olan dünya paslanmaz ham çelik kapasitesinin 20 milyon tonu kullanılamıyor. Dünya paslanmaz sektörünün gelişimi incelendiğinde, Türkiye paslanmaz çelik sektörünün büyümesi için gerekli olan yatırımların ve Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi için kamunun da dâhil olduğu bir kolektif çalışmanın yapılmasının zorunlu olduğu açıkça görülüyor.”



Facebookta Paylaş