Çavuşoğlu: AB içinde, Rusya’ya karşı yaptırımlara uymayan ülkelerin olması iyi - Sputnik

Sputnik internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada Libya'da yaşanan çatışmaya, ülkesinin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına ve Türkiye-Rusya ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

50. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) düzenlendiği İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamasında bakanlar düzeyinde yeni Libya konferansının ne zaman yapılacağını, bu görüşmelerden beklentilerin ne olduğunu, Astana formatının Libya için örnek olup olamayacağını, ülkesinin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili görüşlerini ve bu konuda Rusya-Türkiye işbirliğinin mümkün olup olmadığını anlattı.

Sputnik'in sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Şubat ayında bakanlar düzeyinde yapılması gereken Libya konulu yeni Berlin Konferansı’nın tarihini biliyor musunuz?

Şubatın ilk haftası olur diye düşünüyorum. Ama bu tarihi Almanya’dan, Heiko Maas’tan almamız gerekiyor. Onun bu tarihi, katılmak isteyen diğer bakanlarla koordine edeceğini düşünüyorum. Biz zaten yeni görüşmenin yapılması fikrine destek verdik.

Libya’daki askeri uzman sayısını artırma niyetiniz var mı?

Hayır. Ateşkese uyulduğu sürece kimsenin ek danışman veya asker ya da komşu ülkelerden paralı asker göndermeyeceği ve hiçbir ek personel olmayacağı konusunda anlaştık. Herkes bunu taahhüt etti.

Berlin’de alınan ambargo kararının nasıl uygulanacağı konusunu yeni Libya konferansında masaya yatıracak mısınız?

Birleşmiş Milletler’in Libya’ya yönelik ambargo ve yaptırım kararı var. Bu çok net. Aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’nin 2259 sayılı kararı, tüm üye ülkeleri ulusal hükümet anlaşmasını, yani (Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz) Serrac hükümetini desteklemeye ve ülkeyi istikrara kavuşturmak ve aynı zamanda diğer aktörlerden, ki (Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife) Hafter’i kastediyor, ayrılmaya çağırıyor. Ama en önemli konu ve kriter ateşkestir. Herkes ateşkese uyduğu sürece Libya veya başka ülkelere yaptırımı konuşmayacağız, politik süreç ve bu süreci hızlandırma konusuna odaklanacağız.

Geçen hafta Cenevre’de Libya konulu 5+5 askeri komitesinin toplantısı bekleniyor. Bu toplantıdan ne bekliyorsunuz? Tarafların birbiriyle gerçekten konuşacağını düşünüyor musunuz?

Hafter uzun süre boyunca bu komiteye için isimlerini açıklamamıştı. Serrac en başından insanları atamıştı. Bu, Moskova’daki ortak açıklamaya birlikte koyduğumuz şeydir, ama Hafter imzalamamıştı.

Askeri komitenin toplantısı çok önemli olacak, ateşkes ve iki taraf arasında temas hattının belirlenmesi konusunda belirleyici rol oynayabilir. Genel olarak bu görüşme, Hafter ve Serrac arasında güveni güçlendirme yönünde iyi bir tedbir olabilir.

İlk görüşme elbette önemli. Bu girişime destek verdik. Umarım işe yarar. Libyalılar, farklı binalarda veya farklı odalarda bulunmamalı, birlikte çalışmaya başlamalı. Kalıcı barış, ateşkes ve siyasi çözüm için bir araya gelmeli ve birlikte çalışmalılar.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://tr.sputniknews.com/avrupa/202001231041232198-cavusoglu-ab-icinde-rusyaya-karsi-yaptirimlara-uymayan-ulkelerin-olmasi-iyi/



Diğer Haberler
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (TERS REPO) DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 5.00%, ÖNCEKİ: 5.00%)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 12727,7 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 19851,0 milyon TL
OCAK AYINDA TÜİK/TCMB TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ: 58,8
OCAK AYINDA HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ: 79,5 (
OCAK AYINDA TASARRUF ETME İHTİMALİ ENDEKSİ: 21,6(ÖNCEKİ AY: 23,8) - TÜİK/TCMB TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ
OCAK AYINDA GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ: 77,4 (ÖNCEKİ AY: 76,5)
OCAK AYINDA İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ ENDEKSİ: 56,8(ÖNCEKİ AY: 57,1) - TÜİK/TCMB TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ
NORVEÇ'TE MD İŞSİZLİK ORANI EKİM-ARALIK'TA:%4 (BEKLENTİ:%3.8)
Facebookta Paylaş