TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde %3,5 büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bakıldığında son çeyrek büyüme rakamı %3,8 seviyesinde. Yine takvim etkisinden arındırıldığında ise büyüme rakamı son çeyrekte, bir önceki yıla göre %3,5 düzeyinde. 2016 yılı GSYH ise bir önceki yıla göre, yine takvim etkisinden arındırılmış rakamlara göre %3,1 büyüdü.
Büyüme içerisindeki detaylara baktığımızda yıllık bazda hizmetler sektörünün daraldığı, son çeyrekteki %1,8'lik yıllık büyüme ile bu daralmanın azaldığı görülmekte. Ekonomideki en büyük sektör olan hizmetler sonrasında gelen sanayi tarafında, imalat sektörünün büyüme hızı nispeten olumlu bir seyir içerisinde ve son çeyrekte %4,4 büyüyen sektörün yıllık büyümesi ise %3,7 düzeyinde.
Harcama tarafının ekonomi açısından daha önemli olduğu görüşündeyim. Bakıldığında son dönemlerde ABD'ye benzer bir büyüme lokomotifimiz var. Hanehalkı harcamalarının ön planda olduğu bir kompozisyona sahibiz. Hanehalkı harcamalarında geçen yıla göre bir ivme kaybı olsa da 2016 yılında yıllık büyüme rakamı %9,2 düzeyinde ve bu harcama ekonomideki toplam harcama kaleminin %59,5'ini oluşturuyor. Kamu harcamalarındaki artış ise devam ediyor. Ekonomideki harcamaların yaklaşık %29,8'ini oluşturan kamu kesimi harcamalarında 2016 yılı büyüme rakamı yaklaşık %11 düzeyinde. Daha önemlisi ise yine harcama tarafında izlediğimiz ihracat kalemi. İkinci çeyrekteki daralmayı sayamazsak ihracat kanadında yılı %4,8'lik büyüme ile kapattık. Bu bölümdeki tüm kalemleri cari fiyatlar ile değerlendirdim.
Sonuç: TÜİK'in yeni hesaplama yöntemi ile büyüme rakamlarında revizyona gidilmişti. 2012 - 2015 yılı ortalamasına baktığımızda büyüme rakamımız ortalama %6,1 düzeyinde. Bu bağlamda, 2016 yılı büyüme rakamı üçüncü ve dördüncü çeyrekte ivme kaybederken, ilk iki çeyreği ise nispeten olumlu izledik. Hizmetler sektöründe takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ikinci ve üçüncü çeyrekteki daralma ekonomideki baaskının ana nedenini oluşturuyor. 2017 yılı için beklentiler ise reel sektör tarafında çok güçlü değil. Bu nedenle önceliğin reel sektöre kaydırılması gerektiği görüşündeyim. 2017 yılı içerisinde hanehalkı harcamaları artan tüketici güveni ile büyümeye pozitif katkı sağlayacaktır. İhracatın ise ılımlı desteğinin süreceğini düşünüyoruz. Buna karşın kamu harcamalarında ilk çeyrek için büyümede bir miktar ivme kaybı oluşabilir.
Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşllerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.