Bütçe verileri analizi (Tera Yatırım )

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Ekim ayı bütçe verilerine göre; Eylül 2019’da 17,7 milyar TRY açık vermiş olan bütçe dengesi Ekim 2019’da 14,9 milyar TRY açık vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 5,4 milyar TRY açık vermişti. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, Ekim 2018’de 1,2 milyar TRY olan faiz dışı açık, Ekim 2019’da 8,1 milyar TRY faiz dışı açığa yükselmiştir. Bütçe gelirleri Ekim 2018 - Ekim 2019 arasında %5,2 oranında artarak 65,4 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %18,9 artarak 80,3 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %12,5 olarak gerçekleşerek 54,6 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %16 oranında artışla 73,5 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

2019 kümülatif verilerine baktığımızda ise; yılın ilk 10 aylık periyodu olan Ocak - Ekim 2019’da bütçenin 100,7 milyar TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın ilk 10 aylık döneminde 62,1 milyar TRY açık vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Ekim 2018’de 2,5 milyar TRY faiz dışı fazla verilmişken, bu yıl 12,4 milyar TRY faiz dışı açık gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Ekim 2018 ile Ocak - Ekim 2019 arasında %18,1 artarak 719,2 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %22,2 artarak 819,9 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %6,3 olarak gerçekleşerek 539,9 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %20,6 oranında artışla 731,6 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.

İç talepteki düşük seyirden dolayı vergi gelirlerindeki yavaşlama devam etmekle beraber, bütçe harcamalarının vergi gelirlerinin çok üzerinde seyretmesi Merkezi Yönetim Bütçesi’nde açığın artmasına neden olmaktadır. Yılın ilk bölümünde Merkez Bankası’ndan zamanından önce yapılan kar aktarımı ve daha sonrasında gerçekleşen yedek akçe transferi ile bütçe açığı bir miktar düşürülse de, halen yüksek seyretmektedir. Vergi gelirleri tarafında, özellikle dolaylı vergilerde düşük seyreden iç talep itibariyle olumsuz etkilenme yıl genelinde söz konusu oldu. İlerleyen dönem içerisinde Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini takiben iç talepteki iyileşmenin ne seviyede olacağı, vergi gelirleri kalemi açısından da belirleyici olacaktır. Faizlerdeki düşüşe rağmen, son dönemde özellikle ÖTV tarafındaki artışların ve vergi oranlarındaki güncellemenin tüketim ve talep tarafına ne gibi bir etkisi olacağını izlemek gerekmektedir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.