Bütçe açığı yükseldi
Haziran ayı bütçe açığı 219,6 milyar TL... Haziran 2022'de 31,1 milyar TL açık veren merkezi yönetim bütçesi bu yıl 219,7 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge Haziran ayında geçen yıla kıyasla 10,0 kat artışla 182,3 milyar TL oldu. Buna göre, 12 aylık bütçe açığı 527,3 milyar TL'den 715,9 milyar TL'ye yükselirken, faiz dışı açık Mayıs ayındaki 100,4 milyar TL'den Haziran ayında 264,4 milyar TL'ye yükseldi. Böylece, bütçe açığının GSYH'ye oranı Haziran ayı itibariyle %3,7'ye yükseldi. Haziran ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri reel olarak %7,2 oranında artarken, harcamalar %66,4 oranında artış gösterdi. Harcamalar şu aşamada seçim sonrasında güçlü seyrini korumuş görünüyor. Ancak KDV oranındaki 2 puanlık artış, MTV'nin 2023 yılında iki kez tahsil edilecek olması, kurumlar vergisindeki 5 puanlık artış, harçlardaki %50'lik artış, akaryakıt ürünlerinde litre başına 5 TL'lik ÖTV artışı ve döviz korumalı mevduat programındaki (KKM) Hazine desteğinin TCMB'ye devredilmesi bütçe üzerindeki yükün bir kısmını hafifletecek. Yılın ikinci yarısında bütçe üzerindeki yükü hafifletmek için alınan önlemlerin toplam etkisini %1,4 olarak tahmin ediyoruz. Yine de bütçe açığının GSMH'ye oranı %3,5 civarında olacaktır.
ÖTV gelirleri destekledi… Vergi gelirleri Haziran ayında reel olarak %8,6 oranında artarak 268,2 milyar TL'ye yükselirken, vergi dışı gelirler yıllık bazda %5,5 oranında azaldı. Güçlü tüketimden beslenen ÖTV gelirleri ve gelir vergisi, gelirdeki ana itici güçler oldu. Bunlardan ilki otomotiv sektöründeki yüksek talepten olumlu etkilenirken, ikincisi 2022'deki yüksek enflasyonun ardından ertelenen maaş artışları ile desteklendi. Kurumlar vergisi Haziran ayında da geçen yılki düşük baz sayesinde %100 artışla 10,1 milyar TL'ye yükselerek güçlü bir performans sergiledi. Öte yandan, ithalattaki yavaşlama ve TL'deki nispeten dirençli seyir nedeniyle dış ticaretten alınan vergi %10,1 azalarak 76,2 milyar TL'ye geriledi. Bu arada, geçen yıl olduğu gibi Haziran ayında da özelleştirme geliri kaydedilmedi.
Harcamalarda hızlı artış... Haziran ayında faiz dışı giderler %63,5 oranında artarken, faiz giderleri reel olarak %111,8 oranında yükseliş gösterdi. Cari transferler görev zararlarındaki %321,0 oranındaki artışın etkisiyle %72,9 oranında artarken, sosyal güvenlik ödemeleri emeklilere bayram ikramiyesi, belediyelere ve savunma sanayi destekleme fonuna yapılan yüksek ödemelerin etkisiyle Haziran ayında %185,7 oranında yükseldi. BOTAŞ'a transfer ödemesi yapılmazken, TCDD'ye 4,2 milyar TL aktarılmıştır. Haziran ayında 20,6 milyar TL olan döviz korumalı mevduat programının maliyeti 2023'ün ilk altı ayında 25,0 milyar TL'ye ulaşırken, Aralık 2021'deki başlangıçtan bu yana toplam maliyet 117,5 milyar TL'ye yükseldi. Ancak, Hazine Temmuz ayından itibaren KKM yükünü TCMB'ye devretmiş durumda. Deprem bölgesinin yeniden inşası, sosyal güvenlik transferleri ve memurlara yönelik refah zammı nedeniyle harcamaların yüksek kalmasını bekliyoruz.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.