Sayın MATRİKS HABER,
Bütçe Dengesi Raporumuz için tıklayınız.
Gelirler güçlü olmaya devam ediyor
Ekim ayında 95.5 milyar TL açık... 2022 Ekim ayında 83.3 milyar TL açık veren merkezi yönetim bütçesi bu yıl 95.5 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge ise 28.7 milyar TL açık verdi. Böylece 12 aylık bütçe açığı 606.2 milyar TL'den 618.4 milyar TL'ye ulaşırken, faiz dışı açık Eylül ayındaki 31.5 milyar TL seviyesinden Ekim ayında 38.1 milyar TL'ye yükseldi. GSYH tahminimize göre bütçe açığının GSYH'ye oranı Ekim ayı itibariyle %2.7'ye tekabül ediyor. Ekim ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri reel olarak %31,0 oranında artarken, harcamalar %14,7 oranında yükseldi. Gelirlerdeki artışta KDV ve ÖTV tahsilatındaki artış etkili olurken, gelir vergisi tahsilatı da güçlü seyretti. Giderlerdeki artışta ise personel giderleri ve cari transferler etkili oldu. Vergi oranlarındaki son revizyonun ardından bütçe açığının GSYH'ye oranının yılı %4,0 civarında tamamlamasını beklemekteyiz. Ancak, enflasyon muhasebesine geçiş ve ekonomideki yavaşlama gelir tahsilatına zarar vereceğinden, TL faiz oranlarındaki artış ve depremle ilgili harcamalar giderleri artıracağından önümüzdeki yılın daha zorlu geçmesi muhtemel gözüküyor.
KDV destekli gelir artışı... Ekim ayında vergi gelirleri reel olarak %39,6 oranında artarak 409,4 milyar TL'ye yükselirken, vergi dışı gelirler %5,9 oranında azalarak 64,3 milyar TL'ye geriledi. KDV ve ÖTV gelirleri, güçlü tüketimin etkisiyle yıllık bazda sırasıyla %110,6 ve %42,7'lik artışlarla bir kez daha güçlü seyrederken, KDV Temmuz ayında açıklanan vergi oranındaki 2 puanlık artıştan olumlu etkilendi. Gelir vergisi de ücret artışları ve istihdam edilen kişi sayısındaki artışa bağlı olarak Ekim ayında güçlü bir seyir izledi. Benzer şekilde, Ekim ayında kurumlar vergisi geçen yıldan gelen düşük baz etkisi sayesinde %81,3 oranında artarak 12,2 milyar TL'ye yükseldi. Ayrıca, ithalattaki ılımlı seyir ve TL'deki değer kaybıyla birlikte dış ticaretten alınan vergi %24,5 artarak 118,7 milyar TL'ye yükseldi. Bu arada, geçen yıl olduğu gibi Ekim ayında da özelleştirme geliri kaydedilmedi.
Görev zararlarında artış... Faiz dışı giderler Ekim ayında yıllık bazda %26,4 artarken, faiz giderleri reel olarak %32,3 azaldı. Cari transferler, özellikle görev zararlarındaki %619'luk artış nedeniyle reel olarak %34,4 oranında artış gösterdi. BOTAŞ'ın 16,0 milyar TL, EÜAŞ'ın ise 10,6 milyar TL zarar ettiği Ekim ayında görev zararları 34,4 milyar TL'ye ulaştı. Devletin iki yılı aşkın bir süredir doğal gaz fiyatlarını sübvanse ettiğini ve Mayıs ayından bu yana bir yıl süreyle hanehalklarının ayda 25 m3'e kadar ücretsiz doğal gaz kullanmasına izin verildiğini hatırlatalım. Böylece yılın ilk 10 ayında BOTAŞ'a yapılan toplam transfer 62 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım harcamaları Ekim ayında özellikle karayolu ve demiryolu inşaat harcamalarının etkisiyle ivme kazanarak %45,8 oranında artış gösterdi. Yılın geri kalanında bütçe harcamalarının kontrol altında kalmasını bekliyoruz, ancak depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası, OVP'nin 2024 yılı için 1 trilyon TL'den fazla öngörmesi nedeniyle gelecek yıl harcamaları yukarı çekebilir.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.