Bu hafta: OPEC, Zuma ve ABD enflasyonu (AK Yatırım)

Haftasonu Birleşmiş Milletler bünyesinde alınan karar ile Kuzey Kore’ye yaptırımlar artırılırken, Çin ve Rusya’nın karara onay vermesi ABD’nin politik zaferi olarak karşılandı. Kuzey Kore’ye, özellikle nükleer füze üretiminde kullanılacak malzemelerin ihracatını engelleyen yaklaşık 1 milyar dolarlık yaptırımlara ilişkin kararın onaylanmasını takiben Çin yönetiminin Kuzey Kore’yi durumun aciliyetine dair bir kez daha uyardığını görüyoruz.

Piyasalara dönelim... Cuma günü yayımlanan tarım dışı istihdam verisinde enflasyonda hafif kıpırdanmalar görülse de piyasalar Fed’in senenin geri kalanında faiz artırabileceğine şüpheyle bakıyorlar. Dolar endeksinin 92’de, Euro/Dolar paritesinin 1,18, ABD 10 yıllıklarının %2,26, ons altının 1255 dolar civarında fiyatlandığı bu ortamda, gelişen ülke borsalarının olumlu tarım dışı istihdam verisinden (istihdam artışı + normal seyirde enflasyon) beslendiğini görüyoruz. Japonya Topix endeksinin son iki yılın zirvesine ulaştığını, açılışta ABD vadeli hisse senedi endekslerinin alıcılı seyrettiğini izliyoruz. BIST100 tarafında ise 105 bin zarar-kes olmak üzere yukarı yön isteği devam ediyor.

Bu hafta... Global piyasalarda OPEC teknik komite toplantısı (Bugün), Güney Afrika’da Başkan Zuma’nın güven oylaması (Salı), Çin verileri (Pazartesi-Çarşamba) ve ABD Temmuz ayı enflasyonu (Cuma) takip edilecek. Hafta boyunca FOMC üyelerinin konuşmaları da piyasa üzerinde etki yapabilir. Türkiye tarafında ise Salı günü Haziran ayı sanayi üretimi ve Cuma günü Haziran ayı cari işlemler dengesi takip edilecek.

Bugün... OPEC teknik komite toplantısı Dubai’de başlıyor. İki gün sürecek toplantı boyunca üye ülke liderlerinin basına verecekleri demeçler Brent petrol fiyatları üzerinde etki yapabilir. Brent petrol fiyatlarında Perşembe günü OPEC, Cuma günü Uluslararası Enerji Ajansı Kurumu aylık raporları etkili olabilir.

30 Kasım 2016 toplantısında petrol arzını kısmak üzere anlaşan OPEC ülkelerinin üretim miktarlarında son dönemde yeniden artış görülmessi sonrasında Libya, İran ve Nijerya üzerindeki baskının arttığını görüyoruz. Petrol fiyatlarının daha yüksek seviyelerde oluşması için Suudi Arabistan’ın çabaları devam ederken Çin talebinin petrol fiyatları üzerindeki etkisi halen bilinmezliğini koruyor. Brent petrolde 55-56 dolar beklentimiz devam ederken, 50,5 dolar altında yukarı yön için olumsuz düşünmeye başlarız.
FOMC üyesi Bullard (18:45 - oy kullanmıyor) konuşma yapıyor.

FOMC üyesi Kashkari (20:25 - oy kullanıyor) konuşma yapıyor. Daha önce Fed faiz artırımları aleyhinde oy kullanan güvercin Kashkari’nin yorumları Dolar/TL, Euro/Dolar başta olmak üzere tüm Dolar çaprazları üzerinde etkili olabilir.

 Çin Temmuz ayı döviz rezervleri (beklenti 3,074 trilyon dolar) ve Almanya Haziran ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek.


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsaamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş