Brexit'te Konuşulan Senaryolar... Hard / Soft Brexit Kavramları ve Olası Etkileri (Meksa Yatırım)

Günün en önemli gelişmesi TSİ 14.45'de İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit süreci ve izleyecekleri politikalara yönelik gerçekleştireceği konuşma olacak. Hafta sonu İngiliz medyasında çıkan haberde May'in yapacağı konuşmaya yönelik piyasa dostu olmayan beklentilerin bulunduğu yazılmış ve yeni haftaya başlarken Sert Brexit senaryolarının fiyatlanmasına neden olmuştu. GBP/USD paritesi hafta başında 1.2000 seviyesinin altını test ederek Ekim 2016 tarihinden bu yan en düşük seviyeyi gördük. Öncelikle iki kavramı açıklamak gerekiyor. Hard ( Sert ) Brexit ve Soft ( Yumuşak ) Brexit …

Hard Brexit
" Birleşik Krallık'ın ortak pazardan ayrılması…
" Gümrük Birliği'nden ayrılması…
" AB ile ortak sınırların artık kullanılması… Özellikle Avrupa Kıtası'na olan mülteci akını bu konuyu gündeme getirdi. AB'den ayrılma kararının gerçekleşmesinin en önemli nedenlerinden birisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Böylece İngiltere, sınırlarını kontrol ederek mülteci akınını engellemeyi amaçlayacak.
" AB ortak pazarı ve gümrük birliğinden ayrılması sonucu diğer devletler ile ticari antlaşmalar yaparak daha yüksek çıkar sağlamak.
" Ülkenin kendi hukuk kurallarını uygulaması…
AB ile ticari ilişkilerin sekteye uğraması ve bunun sonucunda küresel ticaret hacminde daralma meydana geleceği endişeleri sonucu piyasaların hoşuna gitmeyecek bir senaryo olduğu açık. Başbakan Theresa May'in Hard Brexit senaryosuna paralel açıklamalarda bulunacağı beklentileri sterlinde satış baskısının hızlanmasına ve JPY - CHF - Ons Altın ile tahvil gibi enstrümanların talep görmesine olanak sağladığını görmekteyiz.

Soft Brexit
" AB'den ayrılma kararına karşılık mevcut ticari antlaşmaların olabildiğince aynı şekilde kalması…
" Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması ile birlikte doğal olarak Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda yer almayacak ve parlamentoda delege bulundurmayacak. Yalnız ticari olarak ortak pazara giriş serbest olmaya devam edecek ve dünyya ticaret hacmine yönelik piyasalarda tedirginlik oluşacak bir ortam doğmayacak.
" Mal ve hizmet ticareti gümrük tarifesi olmadan devam edecek. Burada Norveç, İzlanda ve Liechtenstein modelleri tartışılacak.
Brexit'in gerçekleşmesi başlı başına piyasa bozucu bir gelişme olsa da en az zarar ile bu sürecin sonlanması adına Soft Brexit senaryosu piyasanın tercihi konumunda bulunuyor. Fakat son yapılan açıklamalar olasılığını biraz düşürmüş gibi görünüyor.

Bugün Başbakan May'in açıklamaları hafta sonu İngiltere medyasına sızdığı şekilde Hard Brexit senaryosunu içeriyor. Bugün saat 14.45'de gerçekleştirilecek toplantıda ortak pazardan çıkılması - gümrük birliğinin terk edilmesi - diğer ülkeler ile serbestçe ticari antlaşmalar gerçekleştirme - sınırlarını kontrol etme ve kendi hukuk kurallarını uygulamak gibi politikalar ile sürecin yönetilmesi sadece sterlin üzerinde değil küresel piyasalarda da belirsizlikleri artırarak riskten korunma güdüsü tetikleyecektir. Yapılacak açıklamaların hangi senaryoyu işaret edeceği bu yüzden önemli. İngiliz medyasına sızan haberlerin etkisi ile olumsuz senaryolar bir miktar fiyatlamalara yansıdı. Dolayısıyla May'in açıklamaları yumuşak olarak algılanırsa sterlinde kısa vadede güçlü bir toparlanma görebiliriz. Yalnız sürecin Hard Brexit'e daha yakın olduğunu ve kısa vadeli yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Peki, sterlinde teknik olarak nasıl bir görüntü oluşabilir?

Biraz orta vadeli bir bakış açısı ile konuya eğilmek gerekiyor.

Hard Brexit senaryoları eşliğinde haftaya başlarken 1.2000 seviyesinin aşağısı test edilse de kalıcılığın sağlanamadığını gördük. Bu sayede bir miktar toparlanma gözüküyor fakat bu toparlanmanın ivme kazanması adına 1.2200 üzerinde fiyatlamaların oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sayede 1.2400 - 1.2470 bölgesine doğru ataklar oluşsa da bu yönde bir fiyatlamayı tepki olarak değerlendireceğiz. Orta vadeli alçalan kanal formasyonu olarak takip ettiğiimiz 1.2470 seviyesi aşılamadan orta vadeye yayılacak bir yükseliş hareketinin oluşmasını beklemiyoruz. Dolayısıyla mevcut konjonktür ile düşündüğümüzde sterline yönelik satış baskısının yılın genelinde etkisini artırma ihtimalini daha yüksek görmekteyiz. Bu durumda en önemli teknik seviye 1.1960 desteği… Brexit referandumunun ardından görülen dip seviye olan 1.1960 desteğinin kırılması Hard Brexit senaryosunun güçlü olduğu bir ortamda meydana gelebilir. Mevcut açıklamalar bu senaryonun daha etkin olduğunu göstermesi açısından sterlin üzerinde de etkisi hissedilebilir. Bu sayede 1.1960 seviyesinin altında 1.1600 ara desteğini takip edecek olsak da 1.1300 seviyesine kadar geri çekilme hareketlerinin oluşma ihtimali bulunmaktadır.


 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İTALYA'DA AB DIŞ TİCARET DENGESİ KASIM'DA +0.23 MYR EURO (ÖNCEKİ: +0.65 MYR)
SNB/JORDAN : PARA POLİTİKASI HAREKETLERİNİN KADEMELİ OLMASINI BEKLİYORUM
FRANSA MALİYE BAKANI : EURO BÖLGESİNİN DAHA FAZLA ELEŞTİRİLMESİ, DAHA FAZLA BİRLİK YARATACAK
ECB/NOWOTNY: MANŞET ENFLASYONDAKİ ARTIŞ OLDUKÇÜ GÜÇLÜ ANCAK ÇEKİRDEK ENFLASYONDA ARTIŞ ÇOK FAZLA DEĞİL
UKRAYNA MALİYE BAKANI: IMF KREDİSİNİN GELECEK 1 MİLYAR DOLARLIK DİLİMİNİ ŞUBAT BAŞLARINDA ALMAYI UMUYORUZ
FRANSA MALİYE BAKANI, FRANSA'DA 2016 YILINDA KAMU AÇIĞI 68.98 MYR EURO (SON BÜTÇE TASARISINDA 69.9 MYR EURO)
Facebookta Paylaş