BOJ enflasyon hedefini öteledi (KapitalFX)

BOJ enflasyon hedefini öteledi...

Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu sabah gerçekleştirdiği toplantısında, para politikasında değişim yapmadı. Enflasyon tahminleri düşerken, büyüme tahmini yükseldi. Çekirdek enflasyon beklentisi 2017 için %1,4'ten %1,1'e, 2018 için %1,7'den %1,5'e, 2019 için %1,9'dan %1,8'e çekilirken; büyüme beklentileri ise 2017 için %1,6'dan %1,8'e, 2018 için %1,3'ten %1,4'e yükseltildi. 2019 için büyüme beklentisi ise %0,7'de bırakıldı.

BOJ, 2013 yılında "2 sene içinde %2 enflasyon hedefine ulaşılacağı" hedefiyle başlanan parasal genişlemede hedefine belirtilen zaman içerisinde ulaşamadığı gibi, bu toplantıda da %2 hedefine 2019 yılına atarak 6. kez ötelemiş oldu. 4 yıl içerisinde tam anlamıyla işe yaramayan bir parasal genişleme var ve süresi de uzatıldıkça uzatılıyor. Enflasyon hedeflemesinin ötelenmesi, daha uzun süre ekonominin desteklenmeye devam edeceğini gösteriyor. Bu bakımdan; diğer büyük Merkez Bankaları'nın sıkılaşmayı değerlendirdiği bir ortamda BOJ'un hedeflere ulaşmada diğerlerine çok geride kaldığının altı çizilebilir.

 

Kuroda'nın konuşmasında da ekonomi ve fiyatlardaki risklerin aşağı doğru evrildiğine dair bir ifade var. Enflasyon beklentilerinin yükselmesinin bir süre geciktiğine, ki 1 yıl ötelendi bence kayda değer süre, işaret eden Kuroda, parasal genişlemenin daha uzun süre devam edeceğinin sinyalini yakmış oldu. Ekonomi bu süre içinde büyüyor ve şirket karları artıyor. Ancak bu yüksek oranda ekonomiye verilen destekten ve çoğu teknoloji ihracatçısı olan Japon şirketlerinin zayıf JPY'den istifade etmelerine dayanıyor.

JPY'nin 112,30 seviyelerinde fiyatlanmaya başlamasına neden olan BOJ kararları, elbette küresel piyasalardaki risk iştahı açısından da olumlu. Ancak önümüzdeki ECB gibi keskin bir viraj olmasından dolayı temkinli bir hava seziliyor. USDJPY açısından halen, düşük ABD Hazine getirileri nedeniyle aşağı yönlü eğilim geniş resimde mevcut. Ancak bu hareket 113'e doğru uzanırsa dönüşüm sinyalleri gelecektir. BOJ'uun halen tahvil getirilerini kontrol altında tutma politikasının sabit kaldığını düşünecek olursak, belirleyici unsur ABD tahvil faizleri olacak gibi görünüyor.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com


***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentileerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MALİYE BAKANI AĞBAL: 2017 YILINDA BÜYÜMEYE İHRACAT ÇOK NET KATKI VERECEK - BLOOMBERG HT
MALİYE BAKANI AĞBAL: REEL SEKTÖRÜN DEVLETTEN 140 MİLYARI AŞAN KDV ALACAĞI VAR - BLOOMBERG HT
CEMİL ERTEM: FAİZ BASKISI TEMEL BİR SORUN- NTV
CEMİL ERTEM: BÜTÇEDE ENDİŞEYE MAHAL OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM - NTV
CEMİL ERTEM: BÜTÇE PERFORMANSININ YERİNDE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM - NTV
CEMİL ERTEM: MAYIS AYINDA İŞSİZLİK DÜŞECEK - NTV
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 22666,9 milyon TL
Facebookta Paylaş