Bloomberg'e göre Türk Lirası olması gerekenden %30 daha ucuz- bloomberght.com

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Bloomberg'in Kovid-19 sonrası dünyada para birimlerinin adil değerlerine ilişkin çalışmasında Türk Lirası'nın olması gerekenden yüzde 30 daha ucuz olduğu savunuldu
Bloomberg'in Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) metodolojisinden esinlendiği, para birimlerinin adil değerlerini tahmin eden modeli Döviz piyasasının yanlış fiyatlamalarla dolu olduğunu işaret ediyor.

Ekonomik temeller üzerine dayalı adil değerleri hesaplayan modele göre en fazla yanlış fiyatlama gelişen piyasa paralarında. Buna göre Çek Korunası temellerin işaret ettiğinden yüzde 21 daha pahalı, Hint Rupisi ise olması gereken yerin yüzde 17 üzerinde görünüyor.

Brezilya Reali ve Türk Lirası ise modele göre denge seviyelerinin yaklaşık yüzde 30 altında.

Dünyanın rezerv paraları dolar ve euro adil değerlerine yakın görünüyor. İsviçre Frankı ve Danimarka Kronu gelişmiş ekonomiler arasında değerinin en fazla üzerinde olan paralar; olması gerekenden sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 10 daha pahalı.

En zayıf iki gelişmiş para İsveç Kronu ve Japon Yeni. İsveç Kronu değerinin yüzde 15 ve yen yüzde 11 altında.

Bloomberg Economics'in modelinin sunduğu analitik olarak kesin adil değer tahminlerinin işaret ettiği denge seviyeleri önemli birer referans seviyeleri olsa da uzun vadede bile döviz kurlarının bu seviyelere gelmek zorunda olduğu anlamı taşımaz. Kısa vadede ise ekonomik, finansal ve siyasi faktörler kurların yönünde belirleyici oluyor.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.bloomberght.com/bloomberg-e-gore-turk-lirasi-olmasi-gerekenden-yuzde-30-daha-ucuz-2270562



Diğer Haberler
MERKEL'İN MÜSTEŞARI: ANTİ-PANDEMİK ÖNLEMLERİN 2021'İN BAŞLARINDA KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE KALDIRILMASI PEK OLASI DEĞİL - N-TV
SANAYİ, İNŞAAT, TİCARET VE HİZMET SEKTÖRLERİ TOPLAMINDA CİRO ENDEKSİ EKİM AYINDA AYLIK +3.9% (ÖNCEKİ: +3.4%) - TÜİK
EKİM AYINDA PERAKENDE SATIŞ HACMİ YILLIK +12,0% (ÖNCEKİ AY: +7.8%) - TÜİK
EKİM AYINDA PERAKENDE SATIŞ HACMİ AYLIK +4,2 % (ÖNCEKİ AY: +2.8%) - TÜİK
EKİM AYINDA PERAKENDE CİRO YILLIK +24,3% (ÖNCEKİ AY: +20.7%) - TÜİK
EKİM AYINDA PERAKENDE CİRO AYLIK +4,4% (ÖNCEKİ AY: +3.4%) - TÜİK
Facebookta Paylaş