RİSKLİ VARLIKLARDA MORALLER YERİNDE..
Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 3.1 milyonu aştı. Genel olarak yeni vaka sayılarında Avrupa ve ABD’de gerileme eğilimi göze çarpıyor. Dün itibariyle ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyon üzerinde. İtalya ve İspanya’da toplam vaka sayıları iki binli rakamlarda seyrediyor. Dün İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı 382 ile önceki güne göre biraz arttı. Bu bağlamda İtalya’da hayata geri dönüş konusunda tereddütlerin başbakan Conte tarafından dile getirildiği gözleniyor. Conte dünkü açıklamasında korona virüs salgınına yönelik tedbirlerin tamamen kaldırılıp normale dönülmesi için ülkede henüz uygun koşulların olmadığını söyledi. İspanya Başbakanı Sanchez ise ülkesindeki korona virüsü salgını nedeniyle uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı ve benzeri tedbir uygulamalarının haziran ayı sonunda kaldırılabileceğini açıkladı. Fransa'da da yeni salgına karşı alınan tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması planı dün Ulusal Meclis'te onaylandı. Buna göre, ülkede serbest dolaşımın sınırlandırılması kuralı, 11 Mayıs'ta kaldırılacak ancak günlük vaka sayısının öngörülemeyen şekilde artması halinde bu kural tekrar uygulanacak. Ayrıca Fransa’da 11 Mayıs'ta sinema, kafe ve restoranların dışında kalan iş yerleri, mağazalar, küçük müzeler ve kütüphaneler açılacak. Türkiye’de ise dünkü verilere göre vaka sayısı 2.392 oldu. İyileşen hasta sayısı ise 5.018 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2.2 ile düşüş gösterirken, iyileşme oranı %33.8’e ulaştı. Ayrıca hayatını kaybeden kişi sayısı ise 92 kişi ile önceki güne göre azaldı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle daha önce %0.5 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl %4 daralacağını öngördü. Moody’s'ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamaların artan ekonomik maliyetleri nedeniyle küresel resesyonun hızla derinleştiği bildirildi. G20 gelişmiş ekonomilerinin bu yıl % 5,8 daralacağının tahmin edildiği açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerin ise % 1 küçülmesinin beklendiği aktarıldı. Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ABD ekonomisinin bu yıl % 5,7 küçülmesinin, 2021'de ise % 4,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl % 6,5 daralacağı, 2021'de ise % 4,7 büyüyeceği tahmin edildi.
Salgının yarattığı ekonomik kilitlenme yeni gelen verilerle etkisini daha fazla göstermeye başladı. Bu bağlamda dün ABD’de Tüketici Güveni Nisan'da 118.8'den 86.9'a gerileyerek 2014'ten beri en düşük seviyeye indi. Endeks böylece 31 puanın üzerinde gerileyerek 1973'ten beri en sert düşüşü kaydetti. ABD endeksleri, hükümetlerin ekonomilerini yeniden açmaya yönelik planlar yapması ve kar sezonunun hız kazanması ile birlikte yükselişle açılsa da devamında yatırımcıların pazar lideri hisselerden çıkış yapması ve teknoloji hisselerine gelen satışlarla dünü düşüşle tamamladı. Bugün piyasaların odağında FED’in toplantısından gelecek kararlar olacak. Salgın nedeniyle bozulan ekonomik verilere dayalı olarak toplantı metninde hane halkı harcamaları, yatırım harcamaları hakkında önceki metinlerine göre önemli miktarda düşüş olduğu konusunda yorum değişikliği yapması beklenirken virüs etkisi nedeniyle ekonomiyi desteklemek adına yapılacak sözlü yönlendirme de yakından izlenecek. Bu konuda Powell’ın basın toplantısı da piyasalarda hareketliliği artırabilir. FED’den bir faiz değişikliği beklemiyoruz.
Bu sabah Asya hisse senetleri, yatırımcılar dünyanın bazı bölgelerindeki koronavirüs kilitlenmeleri hafiflerken, petrol fiyatlarının talebin artması umuduyla yükselişe geçmesinin de verdiği moralle pozitif hareket ediyor. ABD vadelileri de %1 civarında yükseliş yaşıyor.
BİST100
XU100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %0.55 düşüşle 100.707 seviyesinde tamamladı. 13.6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.21, sanayi endeksi ise %0.15 düştü. Haftanın ikinci işlem gününe yurtdışında yine koronavirüs salgınına yönelik önlemlerin gevşetilmesinin ve hükümetlerin ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik çabalarının etkisiyle Avrupa endekslerinin yükseliş tarafında olduğu gözlendi. Buna paralel güne pozitif başlayan endeks, günün devamında da yurtdışının olumlu fiyatlamasını sürdürmesinin etkisiyle sınırlı şekilde yükseldi. Fakat yurt dışındaki olumlu görünüme rağmen endeks gün ortasında sonra banka hisselerine gelen satışların etkisiyle 102.000 yakınlarına kadar yükseldikten sonra geri çekildi ve günü düşüşle tamamladı. Yeni günde FED faiz kararı, korona virüse ilişkin tedbirlerin gevşetilmesi ve ekonomilerin açılmasına yönelik yeni haber akışları endeks fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam edecek.
Güne yükselişle başlayan endeks dün 50 günlük üssel hareketli ortalaması üzerinde 102.000 seviyesini test etti fakat buradan geri çekildi. Bugün yükselen trend desteği 100.000 üzerinde tutunma devam ederse tepki alımları gelebilir. 102.800 önemli direnç noktası olacak. Yükselişin bu seviye üzerinde devam etmesi halinde 103.500 ve 104.300 seviyelerini takip edeceğiz. 100.000 altında tutunma oluşursa geri çekilmelerde 99.400 ve 97.800 destekleri izlenecek
Destekler: 100.000 / 99.400 / 97.800
Dirençler: 102.800 / 103.500 / 104.300
VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı önceki işlem gününü %0.55 düşüşle 117.975 seviyesinde tamamladı. Haftanın ikinci işlem gününe yurtdışında yine koronavirüs salgınına yönelik önlemlerin gevşetilmesinin ve hükümetlerin ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik çabalarının etkisiyle Avrupa endekslerinin yükseliş tarafında olduğu gözlendi. Buna paralel güne sınırlı pozitif başlayan kotnrat günün devamında da yurtdışının olumlu fiyatlamasını sürdürmesinin etkisiyle sınırlı şekilde yükseldi. Kontratın dünkü yükseliş denemelerinde Mart ayından gelen yükseliş trendindin üzerine geçmekte zorlandığı ve günü bu trendin altında kapattığı gözlendi. Yeni günde FED faiz kararı, korona virüse ilişkin tedbirlerin gevşetilmesi ve ekonomilerin açılmasına yönelik yeni haber akışları endeks fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam edecek.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde Avrupa endekslerindeki alımların devam etmesiyle en yüksek 119.100 seviyesini görse de devamında yükseliş potansiyelini koruyamadı. Kontratın yükselen trendi geçemediği gözleniyor. Bugün 119.300 trend direnci geçilebilirse yükseliş tempo artırabilir. Bu durumda yükseliş 120.600 ve 122.000’e doğru sürebilir. 119.300 altında kalıcılıkta gelebilecek satışlarda 117.900 seviyesi ilk destek olarak izlenecektir.
Destekler: 117.900 / 116.600 / 115.000
Dirençler: 119.300 / 120.600 / 122.000
USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Nisan ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ikinci işlem gününü %0.13 yükselişle 6.9962 seviyesinde tamamladı. Virüs kaynaklı etkilerle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yaşanan değer kaybı eğilimi sınırlı da olsa devam ediyor. Bu bağlamda Türk Lirası üzerinde de baskının sürdüğünü ve 7.00 seviyesi civarında tutunma sağlandığını gözlüyoruz. TCMB’nin faiz indirimi yanında henüz sonuca varmayan swap anlaşması beklentisiyle kurda yukarı yönlü eğilim dün de devam etti ve bu bağlamda 7.00 seviyesi yakınlarında gün içinde eğilim yine sürdü. Kontratta ise 7.00 yakınları test edilse de bu seviyenin aşılamadığı gözlendi. Ülkemizde virüsün kontrol altında olduğuna dair gelen son veriler önümüzdeki günlerde yakından izlenecek. Bu bakımdan haftanın üçüncü işlem gününde de virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Haftanın ikinci işlem gününde en yüksek 6.9987 seviyesini test eden kontratta bu seviye yakınlarında gün boyu hareketler devam etti ve gün 7.00 seviyesi yakınlarında tamamlandı. Kontratta yükselişin sürmesi halinde 7.02 ve 7.0500 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmelerde ise 6.9500 ve 6.9200 destek seviyeleri söz konusu.
Destekler: 6.9500 / 6.9200 / 6.8800
Dirençler: 7.0200 / 7.0500 / 7,0800
ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Nisan ayı vadeli Altın kontratı, geçen haftanın son işlem gününü %0.71 düşüşle 1703.05 seviyesinde tamamladı. Spot ons Altın birçok ülke tarafından koronavirüs kaynaklı ekonomik kilitlenmeleri hafifletmeyi planlarının ortaya konması ile riskli varlıklara yönelimin artması, tahvil getirilerinin artması ve teşvik hamlelerinin iyimserliği ile hatfanın ikinci işlem işlem gününde de düştü. Virüste zirveden dönüşün görüldüğüne dair görüşler ülke ekonomilerinin yeniden açılmasına dair adımların atılmasına imkan veriyor ve bu durum Altın’a kar satışı olarak yansısa da Dünya’nın dört bir yanındaki hükümetlerden daha önce görülmemiş miktarda mali teşvik gördüğümüz bir ortamda ayrıca gelen olumsuz veriler ons Altın talebini canlı tutmaya devam edebilir. Bu bağlamda kontratta da geri çekilmeler olsa da ana yönün şimdilik yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Haftanın ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını ve FED’den virüse karışı alınacak olası yeni teşvik beklentilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Kontrat dün 1714 Dolar seviyesi denese de günün devamında kar satışlarının etkisiyle geri çekildi ve günü Mart ayından gelen yükseliş trendi desteğinde kapattı. Kontratta bu trend desteği altına geçilmesi halinde 1695 ve 1682 destek seviyeleri takip edeceğiz. Bu trend üzerinde tutunma sağlanabilirse 1714-1725 direnç seviyeleri takibimizde olacak.
Destekler: 1695 / 1682 / 1674
Dirençler: 1714 / 1725 / 1736
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.