Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TEŞVİK PAKETİ SEÇİMDEN SONRAYA KALDI..
ABD'de teşvik umutları seçimlere kadar beklemede kaldı. Seçim sebebiyle ABD Senatosu’nun yakında oturum yapmayacak olması Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında görüşmeleri devam eden teşvik paketinin imza için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gelme ihtimalini zayıflatıyor. ABD'de on binlerce insan korona virüs salgınından etkilenmesine ve ekonominin korona virüs pandemisinden hasar almaya devam etmesine rağmen, ABD'li senatörlerin seçim öncesi tatili için Amerikan Kongre Binası'ndan ayrılacak olmaları seçim öncesinde teşvik paketinin geçme olasılığını pratik olarak imkansız hale getiriyor. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı Richard Shelby, "Kasım'da geri döneceğiz. Soru bunun ardından bir şey olacak mı olabilir" dedi. Shelby, seçim gününe işaret ederek, teşvik paketinin o tarihten önce geçme olasılığının 'çok çok düşük' olduğunu belirtti.
Euro Bölgesi'nde teşvik sinyaline ihtiyaç var. Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek. Euro Bölgesi'nde işsizlik, enflasyon ve GSYİH rakamları ise Cuma günü açıklanacak. Başkan Largarde'dan Aralık'ta ekonomiye daha fazla destek verileceğine ilişkin bir sinyal gelebilir. Korona virüs pandemisi tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da da etkisini artırırken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) daha fazla parasal teşvik için ihtiyacı olan kanıta bu hafta ulaşabilir. Ekonomistler ve yatırımcılar, bankanın Perşembe günkü toplantısından herhangi bir politika kararı adımı beklemiyor. Ancak yine de Christine Largarde'dan yıl sonuna kadar daha fazla destek verileceğine ilişkin bir sinyal gelebilir.
2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Yayımlanan programda 2021 yılına ilişkin birçok alanda ekonomi ve sermaye piyasalarına ilişkin politika tedbirleri yer aldı. Programda sermaye piyasalarına yönelik halka arzlara ilişkin vergi avantajlarından kamu-özel işbirliği projelerinin finansmanında sermaye piyasaları araçlarının kullanılmasına kadar birçok tedbir yer aldı. Sıralanan tedbirler arasında sermaye piyasalarının gündeminde olan birçok başlık sıralanırken, bu başlıklarla ilgili yürütülecek faaliyetler ve projeler de sıralandı. Programda mali piyasalar başlığı altında 19 politika tedbiri sıralandı.
TCMB'nin resmi rezerv varlıkları Eylül'de azaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, eylülde bir önceki aya göre yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar dolar oldu. TCMB tarafından, Eylül 2020 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 4,9 azalarak 79,7 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 6,3 azalarak 36,3 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 3,7 gerileyerek 41,8 milyar dolara indi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Aktif Rasyosu (AR) hesaplanmasında güncelleme yaptığını duyurdu. BDDk tarafından yapılan açıklamada, "Daha önceki kurul kararlarında yer alan açıklamalara ilave olarak, 1 Kasım 2020'den itibaren, yurt içi bankaların yurt içindeki diğer bankalara kullandırdıkları 1 yıldan uzun vadeli yabancı para kredilerin, doğrudan kullandırılmış olan kredi tutarı nispetinde ve sendikasyon kredilerinin krediyi kullandıran bankanın sendikasyondaki payı nispetinde AR'ın pay kısmında yer verilen "krediler" kalemine, kullandırım anındaki orijinal vadelerinin dikkate alınması suretiyle, 1,00 katsayısı ile dahil edilmesine karar verildi" ifadelerine yer verildi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü %0.72 yükselişle 1.152,63 seviyesinde tamamladı. 22,6 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.95 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.20 değer kazandı. Geçtiğimiz haftanın ortasından beri değer kaybeden ve haftanın ilk işlem gününde de küresel borsalardaki satıcılı seyre eşlik ederek sert geri çekilen BIST 100 endeksinde tepki alımları görülüyor. Gün içerisinde 1.133 puana kadar geri çekilen endeks özellikle bankacılık hisselerindeki alımlar ile yönünü yukarı çevirdi. Banka hisselerindeki yükselişte ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Aktif Rasyosu hesaplanmasında yaptığı güncelleme etkili oldu. Haftanın üçüncü işlem gününde başta korona virüs ile ilgili olmak üzere piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne düşüşle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen endeks günü artıda noktaladı. Endekste tepki alımlarının sürmesi halinde 1.160 ve 1.170 direnç seviyeleri söz konusu olabilir. Yaşanılan yükseliş sonrasında ise endekste geri çekilme görmemiz durumunda ise 1.145 ve 1.138 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.145 / 1.138 / 1.130
Dirençler: 1.160 / 1.170 / 1.178

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ikinci işlem gününü %0.48 yükselişle 1.267,25 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın ortasından beri spot piyasaya paralel şekilde değer kaybeden ve haftanın ilk işlem gününde de küresel borsalardaki satıcılı seyre eşlik ederek sert geri çekilen kontratta tepki alımları görüldü. Gün içerisinde 1.252 puana kadar geri çekilen kontrat özellikle bankacılık hisselerindeki alımlar ile yönünü yukarı çevirdi. Banka hisselerindeki yükselişte ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Aktif Rasyosu hesaplanmasında yaptığı güncelleme etkili olduğunu gördük. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükseliş hareketinin sürmesi halinde 1.275 ve 1.282 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Satış baskısının artması ve geri çekilmeler görmemiz durumunda ise kontratta 1.260 ve 1.252 destek seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1.260 / 1.252 / 1.245
Dirençler: 1.275 / 1.282 / 1.290

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ikinci işlem gününü %1.04 yükselişle 8.1780 seviyesinde tamamladı. Kur yükselişe devam ediyor. TCMB'nin sürpriz diyebileceğimiz şekilde politika faizinde değişikliğe gitmemesinin ardından 7.80 TL seviyelerinden başladığı yükselişini dördüncü işlem gününe taşıyan Dolar/TL kuru ve yakın vadeli kontrat dün itibariyle 8.20 TL’nin üzerini gördü. ABD’de beklenen teşvik paketinde belirsizliklerin sürmesi ve yaklaşan başkanlık seçimi öncesin dolar endeksinin 93 seviyesine yakın hareketi sürerken 500 seviyesinin altına gerilemeyen 5 yıllık CDS primimize bağlı olarak kontratta yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde de yükselişini sürdürdü ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 8.1850 ve 8.20 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 8.15 ve 8.1250 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 8.1500 / 8.1250 / 8.1000
Dirençler: 8.1850 / 8.2000 / 8.2200

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ikinci işlem gününü %0.25 yükselişle 1.908,10 dolar seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz gün ABD'de beklenen teşvik paketinde belirsizliklerin sürmesi, Dolar'a olan talebi desteklerken, değerli metalde zaman zaman satış baskıları gözlendi. Artan koronavirüs vaka sayılarının neden olduğu endişeler ve ülkelerde alınan yeni karantina önlemleri ise aşağı yönlü hareketleri sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıktı. Dün ise hafta içerisinde açıklanacak veriler öncesinde Dolar'ın dünkü güçlü duruşunu sürdürmekte zorlanırken, Ons Altın'ın 1900 Dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağladığını gözleniyor. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde yatay seyretti ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 1912 ve 1918 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1895 ve 1887 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 1895 / 1887 / 1875
Dirençler: 1912 / 1918 / 1925

KAP HABERLERİ
AKBNK: 3Ç20 bilançosunda 1.52 milyar TL net kar açıkladı.
GARAN: 3Ç20 bilançosunda 1.89 milyar TL net kar açıkladı.
QNBFB: 3Ç20 bilançosunda 564 milyon TL net kar açıkladı.
OTKAR: 3Ç20 bilançosunda 148 milyon TL net kar açıkladı.
GOODY: 3Ç20 bilançosunda 100 milyon TL net kar açıkladı.
OSMEN payları 28/10/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 11/11/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.
ECILC: 3Ç20 bilançosunda 141 milyon TL net kar açıkladı.
ECZYT: 3Ç20 bilançosunda 51 milyon TL net kar açıkladı.
ASELS: 3Ç20 bilançosunda 1.15 milyar TL net kar açıkladı.
VESBE: 3Ç20 bilançosunda 359 milyon TL net kar açıkladı.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş