Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Geçen hafta hem yurtiçi hem de yurtdışında varlık fiyatlamalarını etkileyecek önemli gelişmeleri takip ettik. ABD’de Biden’ın 1.9 trilyon Dolar’lık mali teşvik teklifi ile global ölçekte riskli varlıklarda yükselişler devam ederken geçen Salı günü Janet Yellen’ın da bu teşvik paketine destek vermesi ve dahası hükümetin büyük oynaması gerektiğine değinmesi yükselişin sürmesine imkan verdi ve ABD endekslerinde rekor seviyeler görüldü. Fakat Cuma gününe gelindiğinde virüs tekrar ön plana çıktı. Vakalardaki artışların etkisiyle Biden’ın işler iyiye gitmeden önce daha kötüye gidecek demesi, Avrupa ve Asya’da kısıtlama tedbirlerinin artırılması ve aşı tedarikinde sorunların ortaya çıkması güvenli para birimi olarak Dolar’ın talep görmesine ve riskli varlıklardan çıkışların yaşanmasına neden oldu. Hisselerde gelinen aşırı değerlemeler ve teknik olarak yüksek seviyeler yaşanan bu gelişmeleri bir düzeltme hareketi olarak da değerlendiriyor gibi görünüyor. Bu bağlamda yeni haftada mali teşvik beklentileri ile birlikte virüsün gidişatı ve aşı konusundaki gelişmeler ön planda olmaya devam edecek.
ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocakta bir önceki aya göre 2 puanlık artışla 59,1'e çıktı ve Mayıs 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı
Bu haftanın önemli gelişmesi ise FED’in faiz kararı olacak. Faiz oranlarında ve tahvil alım programında bir değişiklik beklenmiyor. Powell’ın yapacağı konuşmada ise son günlerde gündemde kalmaya devam eden mali teşvik konusuna ne şekilde değineceği, ülke ekonomisinin salgın karşısındaki durumuna ilişkin yorumları takip edilecektir. Ayrıca ABD ekonomisinin FED’in düşük faiz politikasına ve varlık alımlarına devamı ile desteklenmeye devam edileceği ve de açıklamalar arasında yer alabilir. Enflasyon fiyatlamasının daha belirgin hale gelmesiyle birlikte FED’in getiri eğrisi kontörlüne ilişkin bir açıklama yapıp yapmayacağı da beklentiler dahiline girebilir. Bu hafta gerçekleşecek FED FOMC kararları ve açıklamalar sonrası piyasalarda yüksek bir dalgalanma beklemiyoruz.
Bir diğer izlenecek gelişme ise Davos zirvesi olacak. Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bu yılki önemli konuşmacılar arasında yer alıyor. Ancak salgının etkisini sürdürmesi nedeniyle zirve kayak merkezinde toplanmak yerine sanal olarak gerçekleştirilecek. Küresel ekonomi krizin derinliklerinde olduğu için konu sıkıntısı yok: artan işsizlik ve borç seviyeleri, artan gelir eşitsizliği ve iklim değişikliği konuşulacak konular arasında olacak.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu ile not görünümünü teyit etti. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunun "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise "BB-" olarak teyit edildiği bildirildi. Ülkenin kredi notu görünümünün ise "durağan" olduğu kaydedilen açıklamada, Kovid-19 salgınına rağmen Türkiye ekonomisinin 2020'de kredi teşvikinin etkisiyle yüzde 0,9 büyüdüğünün tahmin edildiği belirtildi.
Bu sabah ABD vadelilerine baktığımızda pozitif hareketler görüyoruz. Asya’da ise endeksler artıda hareket ediyor. Endeksin bu görünümle güne yükselişle başlaması muhtemel.
BİST100

XU100 endeksi geçen Cuma gününü %0.59 düşüşle 1.542,45 seviyesinde tamamladı. 28,8 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.26, sanayi endeksi ise %0.29 değer kaybetti.
Mali teşvik beklentilerinin artması, Janet Yellen’ın bu görünüme destek vermesi geçen hafta riskli varlıkların yaşadığı yükselişlerde en önemli etkenlerdi. TCMB’nin de faiz değiştirmese de uzun süre sıkı para politikasına devam edeceğinin mesajını vermesi TL varlıklara yaradı. Fakat haftanın son işlem günü gündeme yeniden virüs gelişmeleri damga vurdu. Artmaya devam eden vakalar, yeni varyant nedeniyle kısıtlamaların artırılması, aşı tedarikinin gecikmesi ihtimalleri ekonomik toparlanma iyimserliğini bozdu ve riskli varlıklardan çıkış eğilimini artırdı. Endekste ise hafta başında yaşanan düzeltme Cuma günü de yaşandı fakat Geçen Kasım ayından gelen trendin üzerinde kapanış gerçekleşebildi. Yeni haftada virüs gelişmeleri yakından izlenmeye devam edilecek.
Güne yükselişle başlayan endeks, gün içerisinde 1.582 seviyesini gördü ve günü buradan gelen geri çekilme ile tamamladı. Endekste yaşanan yükselişin trend desteği üzerinde sürmesi durumunda 1.575 ve 1.585 direnç seviyeleri test edilebileceği gibi geri çekilme hareketlerinin devamı durumunda ise 1.545 ve 1.520 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Geçen yıl Ekim ayından gelen yükseliş trendinin devam etmesi olumlu.
Destekler: 1.525 / 1.505 / 1.484
Dirençler: 1.575 / 1.585 / 1.590

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli endeks 30 kontratı geçen Cuma gününü %0.13 düşüşle 1.669,50 seviyesinde tamamladı.
Geçen hafta ortasına kadar genellikle olumlu havada giden riskli varlıklarda Perşembe ve Cuma günü virüs gelişmelerine bağlı oluşan olumsuz hava ile yurtdışı piyasalara gelen satışlar sonucu vadeli kontratta da satış eğilimi ön planda kaldı. Yeni haftatya başlarken piyasalarda gündem virüse bağlı gelişmeler odaklı olmaya devam edecek. Teşvik beklentilerine dayalı fiyatlamaların da etkili olabileceği haftada FED faiz kararı ve sonrasındaki açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir.
Güne kısmi düşüşle başlayan kontrat 1.637 seviyesine kadar düşüş yaşadıktan sonra gelen tepki alımlarıyla toparlandı ve açılışa yakın kapanış yaptı. Kontratta fiyatlamanın altına inilen 1.684 kanal direnci altında kalınması durumunda aşağı yönlü eğilim baskın kalabilir. Bu durumda 1.650 ve 1.635 test edilebilir. 1.684 üzerine geçilebildiği takdirde 1.705 ve 1.720 seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.650 / 1.635 / 1.610
Dirençler 1.684 / 1.705 / 1.720

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ocak ayı vadeli USDTRY kontratı geçen Cuma gününü %0.04 yükselişle 7.3950 seviyesinde tamamladı.
Geçen hafta piyasaların gözü TCMB faiz kararındaydı. Merkez Bankası beklentilere paralel şekilde politika faizinde değişikliğe gitmedi. Fakat toplantı metninde sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar uzun bir süre sürdürüleceği açıklaması önemliydi. Yakın bir dönemde faiz indirim sürecine dair beklentileri körelten bir açıklama oldu. Geçen Cuma gününe baktığımızda ise artan risklere bağlı olarak Dolar’da yaşanan kısmi toparlanma ile birlikte kontratta da hafif de olsa yukarı yönlü hareketler meydana geldi. Türk Lirası’nın TCMB duruşu ile birlikte aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kaldığı gözleniyor. Yeni haftada Dolar’ın küresel boyuttaki eğilimi spot kur ve kontrat açısından izlenecektir.
Güne hafif yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde dar bir aralıkta seyir izledi ve günü sınırlı yükselişle tamamladı. Kontratta aşağı yönlü hareketlerin devamı durumunda 7.36 ve 7.33 destek seviyeleri söz konusu olabileceği gibi 7.45 üzerinde yükseliş hareketinin görülmesi durumunda ise 7.50 ve 7.53 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 7.3600 / 7.3300 / 7.3000
Dirençler: 7.4500 / 7.5000 / 7.5300

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Şubat ayı vadeli Altın kontratı, geçen Cuma gününü %0.77 düşüşle 1.857,55 seviyesinde tamamladı.Spot Altın fiyatları geçen Cuma günü, genele yayılan bir riskli varlıklara yönelik satış dalgasının karşılığında sağlam duruş gösteren Dolar ile birlikte yatırımcıların Altın’dan çıkışı ile % 1'den fazla düşse de ABD'den daha fazla mali teşvik umudu, külçe Altın’ı iki hafta aradan sonra ilk haftalık kazancına imkan verdi. ABD Başkanı Joe Biden, 1,9 trilyon dolarlık bir koronavirüs yardım planını ortaya koysa da bazı Cumhuriyetçilerin miktarla ilgili endişelerini dile getirmesi ons Altın üzerinde baskı oluşturuyor.
Yeni haftada virüs gelişmeleri ile birlikte mali teşvik beklentileri ve FED faiz kararı ile sonrasındaki Powell’ın açıklamaları da Altın fiyatlarını etkileyecek gelişmeler olarak yakından izlenecek.
Güne düşüşle başlangıç yapan kontrat gün içerisinde ABD piyasalarında Biden’ın teşvik beklentileri ve virüs gelişmeleriyle günü düşüşle tamamladı. Yükselişin tekrarı halinde 1876 ve kırılırsa 1888 direnç seviyeleri test edilebileceği gibi düşüşlerin yeniden oluşmsı durumunda ise 1845 ve 1835 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1845 / 1835 / 1825
Dirençler: 1877 / 1888 / 1898

KAP HABERLERİ
ULUUN: Bağlı ortaklığı Rolwew, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday ithalatı ihalesinde 13,7 milyon dolar değerinde ihale kazandı.
PETKM: İzmir 3. Vergi Mahkemesi tarafından görülmekte olan 57,4 milyon TL vergi aslı ve 86,1 milyon TL vergi ziyaı cezası tutarındaki kısmına ilişkin 16 davanın Şirket lehinde kabulüne ve dava konusu cezalı tarhiyatın kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş