HAFTANIN SON İŞLEM GÜNÜ YURT DIŞINDA RİSK İŞTAHI DÜŞÜK
BİST-100 endeksi önceki günü hafif yükselişle tamamladı. Çimento başta olmak üzere demir-çelik, boya ve diğer inşaatı ilgilendiren tüm şirket hisseleri son zamanlardaki sert yükselişlerin ardından yerini kar satışları bıraktı ve bu eğilim dün de etkisini gösterdi. Bu süreçte banka hisseleri geri kalmışken sanayi hisseleri ön planda kalmıştı. Dünkü endeksin düşüşünde sanayi endeksi yine etken olurken bu defa TCMB faiz indirim hamlesinin de katkı verdiğini düşündüğümüz şekilde bankacılık endeksi yükseliş kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün politika faizi kararını açıkladı. Banka politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 8,50 seviyesine çekti. Karar metninde TCMB bu indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünde olduğunu belirtti. Metinde Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir" denildi. Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endeksleri pozitif, ABD vadelileri ise yine yükseliş yönünde hareket ediyor. Endeks güne yükseliş yönü başlangıç yapabilir.
Endekste BES fonlarının hisse alımları bittikten sonra borsada yükselişin devam edip etmeyeceği önemli olacak. Endekste 5.000 üzerinde tutunma bugün de sağlanabilirse 5.250-5.350 gibi seviyeleri yeniden görme ihtimalimiz olabilir. Gelecek günlerde bireysel emeklilik sisteminden gelmeye devam edecek kaynak girişinin ve ardı ardına açıklanan geri alım programlarının yükselişi destekleyip desteklemeyeceğini takip etmeyi sürdüreceğiz. Yazının yazıldığı sıralarda Asya piyasalarına baktığımızda endekslerin karışık hareket ettiği gözleniyor. ABD vadeli endekslerinde de hafif yükseliş yönlü hareketler meydana geliyor. Endeks güne yine hafif yükselişle başlangıç yapabilir. ABD ekonomisinin gücünü göstermeye devam eden ve FED'in sıkı para politikası duruşunu doğrulayan ekonomik verilerin ortasında, yatırımcıların daha yüksek faiz oranlarına hazırlanmasıyla küresel hisse senetleri düşerken ham petrol yükseldi. Ticaret Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin geçen yılın son üç ayında beklentilerden biraz daha az büyüdüğünü belirterek, tüketici harcamalarında aşağı yönlü bir revizyona işaret etti. Ekim-Aralık döneminde GSYİH büyümesi, yıllıklandırılmış olarak %2,7 oldu ve beklenti olan %2,9'luk artışın altında kaldı. Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Güncellenen beklentilerin altında kalan tahminler, öncelikle konut dışı sabit yatırımdaki yukarı yönlü revizyonla kısmen dengelenen tüketici harcamalarındaki aşağı yönlü revizyonu yansıtıyor" dedi.
ABD' dün açıklanan yeni işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştü ve bu sonuç süreklilik arz eden sıkı bir işgücü piyasasına işaret etti. Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan dördüncü çeyrek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi okumaları, enflasyonun başlangıçta düşünülenden çok daha güçlü olduğunu gösterircesine %4.3 olarak açıklandı. ABD tahvil getirileri, yatırımcıların güçlü ekonomik verileri fiyatlaması nedeniyle, 10 yıllıklar üç ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi.
Avrupa'da ise endeksler finans sektöründen gelen iyimser finansal sonuçların etkisiyle yükseliş eğiliminde günü tamamladı. Dün açıklanan Euro bölgesi enflasyonunun Ocak ayında daha önce beklenenden kısmi şekilde daha yüksek olduğu görülürken bu görünüm fiyat baskılarında halen azalma belirtisi görülmese bile fiyat artışlarının şu anda zirveyi geride bıraktığını doğruladı. 20 ülkedeki tüketici fiyatları enflasyonu, Ocak ayında bir ay önceki %9,2'den %8,6'ya geriledi ve bloğun en büyük ekonomisi Almanya'dan gelen rakamların henüz dahil edilmediği bu ayın başlarında tahmin edilen %8,5'in biraz üzerine geldi. Değişken gıda ve akaryakıt ürünleri hariç tutulan çekirdek enflasyon %5,2'den %5,3'e hızlanarak istikrarlı düşüş için sinyal vermezken, bu veriler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımı konusunda şahin duruşunu korumasına destek verebilir. Çekirdek enflasyonun en büyük parçası olan hizmet enflasyonu, %4,2'den %4,4'e revize edildi, bu muhtemelen bazı kesimleri endişelendiriyor çünkü hizmetler esas olarak ücret artışını yansıtıyor. Enflasyonun altında yatan endişeler son haftalarda politika yapıcıların kamuoyu yorumlarına da hâkim olurken bazıları, çekirdek fiyat gelişmelerinde net bir dönüş olana kadar faiz artışlarının durmaması gerektiğini savunmuştu. Piyasalar şu anda uzun vadeli enflasyonu %2,4'ün biraz üzerinde fiyatlıyor.
XU100
Endeks önceki günü %0.29 yükselişle 5.086,20 seviyesinde tamamladı. 68.5 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.41 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.25 düştü. Son günlerde yükselen çimento, demir-çelik, boya sektörü hisselerinin dün devam eden kar satışlarıyla birlikte sanayi endeksinde yine düşüş kaydedildi. Birkaç gündür geride kalan bankacılık endeksi ise dün de alımlarla yükseldi.. Alınan önlemlerin etkisi volatilitenin önüne geçse de yükselişin devamı için bir katalizör gerekiyor. Sonuç olarak endekste 5.000 üzerinde kapanış yine devam etti. Endekste dünkü düşüş sonrası bugün önlemlerin etkisinin devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. 5.000 eşik seviyesi üzerinde tutunma sürerse 5.150 ve 5.250 ilk olarak izleyeceğimiz direnç seviyeleri olacak. Bu seviyeler açılabilirse 5.350 denemesi gerçekleşebilir. Aşağıda ise 5.000 altına geçilirse 4.850-4.700 bandında destek bölgesi oluşabilir.
Dirençler: 5.150 / 5.250 / 5.350
Destekler: 5.000 / 4.850 / 4.700
ENDEKS 30 KONTRATI
Şubat ayı vadeli kontrat geçen Salı gününü %0.24 yükselişle 5.632 seviyesinde tamamladı. Dün bazı sanayi hisselerindeki devam eden kar satışları kontratta da yukarı yönlü hareketleri bastıran etken olurken akşam seansında da bu eğilim sınırlı da olsa devam etti fakat bankaların desteğiyle kontrat günü hafif artıda kapattı. Şubat ayı vadeli kontratta gün içinde yaşanan son gelişmeler çerçevesinde bugün 5.500-5.350 desteği üzerinde kalınabilirse yükseliş denemesi tekrar gelebilir.. Bugün yine tepki hareketleriyle yükseliş yönlü hareketler için öncelikle 5.700 seviyesi ilk direnç olarak izleyeceğiz. Burası 5.850 ve 6.000 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası gün içinde oluşabilecek satış hareketlerine göre 5.550 ilk desteği altına sarkmalar oluşursa 5.450 ve 5.350 seviyelerine doğru hareketler meydana gelebilir.
Dirençler: 5.700 / 5.850 / 6.000
Destekler: 5.550 / 5.450 / 5.350
USDTRY KONTRATI
Şubat ayı vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.02 düşüşle 18.9040 TL seviyesinde tamamladı. Kurda son günlerde 18.80-18.90 bandına geçen hareketlerde üst bandın üzerine denemeler dünkü faiz indirimi sonrasında da devam ediyor. Kontrollü kur hareketi liralaşma stratejisi kapsamında atılan adımlarla sürüyor. DolarTL kurunda görünüm son yaşanan gelişmeler çerçevesinde de bakıldığında yön yukarı olsa da halen önemli bir oynaklığa işaret etmiyor. Bu durum kontratın da belli seviyelerin altına doğru geri çekilmesinin önünde engel oluşturuyor ve kısa vadelerde dar bir aralıkta kur 18.80-18.70 bandına yaklaştıkça yeniden yukarı yönlü hareket alanı tanıyor. Teknik olarak baktığımızda ise Şubat ayı vadeli kontratın bugün 19.0000 seviyesi üzerinde kalıp kalamayacağını izleyeceğiz. Bu seviye altında kalmaya devam ederse düşüş yönlü hareket etme isteği ön planda kalabilir. Genel görünümde Türk Lirası'ndaki zayıf seyir kontratta geri çekilmelerde alım fırsatlarını karşımıza çıkarabilir. Bugün ilk olarak 18.9200-18.9500 direnç seviyeleri takip edilmeli. Gün içi düşüşlerde ise 18.8900 ve 18.8800 seviyeleri destek olarak izlenmeli.
Dirençler: 18.9200 / 18.9500 / 19.0000
Destekler: 18.8900 / 18.8800 / 18.8650
ONS ALTIN KONTRATI
Şubat ayı ons altın vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.23 düşüşle 1.823,25 seviyesinde tamamladı. En yüksek 1.835,15 TL seviyesini, en düşük ise 1.820 USD seviyesini gördü. Altın fiyatları Perşembe günü, ABD'de haftalık işsizlik başvuruları sayılarındaki düşüşün FED'in enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarının yükselmesi gerektiği yönündeki duruşunu desteklemesinin ardından yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Bugün 104 seviyesinin üzerine doğru geçiş denemeleri yapan Dolar endeksinde 105 seviyelerine doğru tutunma sağlanıp sağlanamayacağını takip etmeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerine kalabilirse spot ons Altın'da aşağı yönlü hareket devam edebilir. Şubat ayı vadeli kontratta bugün 1.820 desteği üzerinde tutunma sağlanırsa gelebilecek alımlarla 1.833 ve 1.840 seviyeleri hedeflenebilir. Yaşanan son gelişmeler çerçevesinde bugün 1.818 destek seviyesi altına sarkma oluştuğu durumlarda 1.810 ve 1.800 destek seviyeleri takibimizde olacak.
Dirençler: 1.833 / 1.840 / 1.845
Destekler: 1.818 / 1.810 / 1800
HİSSE HABERLERİ
ENJSA: EnerjiSA 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 14.498.093.000 TL (Önceki 2.282.368.000 TL)
ESCOM: Escort Teknoloji iştiraki Alesta Elektronik, Ciel Tıbbi Ürünler'e %15 iştirak edilmesine karar verdi.
HTTBT: Hitit Bilgisayar, THY Anadolujet markasının, "Crane PSS" Yolcu Hizmetleri Sistemini kullanımına dair sözleşme imzaladı.
ALBRK: Albaraka Türk, Katılım Finans Kefalet AŞ'ye ortak olmasına karar verdi.
MACKO: Mackolik bağlı ortaklığı Activaweb SAS ile La Française des Jeux arasında reklam sözleşmesi imzalandı.
ARCLK: Arçelik tarafından Kayseri'de yapılması planlanan GES projesi ile ilgili ÇED raporu görüşe açıldı
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.