BİST/VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ BİR PETROL KRİZİ KAPIDA MI?
Petrol vadeli kontratları, korona virüs krizinin neden olduğu derinleşen ekonomik kargaşanın traderları fiziki ham petrolün teslimatını almaktan kaçınma konusunda çaresiz bırakmasının ardından tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına indi. Mayıs vadeli ham petrol kontratlarının fiyatı, daha önce benzeri görülmemiş bir işlem gününde, 1946 yılından bu yana görülen her düşük fiyatın da altına inerek değerinin tümünü kaybetti. Batı Teksas petrolünün (WTI) işlem gördüğü piyasa, kontratın sıfır seviyesinin altında fiyatlanmasına izin verileceğini kaydetti. Bu ekstrem hareket, tüm dünyada hükümetlerin koronavirüsün yayılmasını engellemek için kısıtlamaları genişletmesi ile birlikte endüstriyel ve ekonomik faaliyetin durma noktasına gelmesi sonucu, ABD petrol piyasasının nasıl aşırı arz durumuna geldiğini gösteriyor.
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sonrası neredeyse tüm kurum, kuruluş ve ekonomistler küresel ekonomide sert bir daralmanın yaşandığı görüşünde birleşirken, pandeminin kontrol altına alınmasının ardından yeniden toparlanmanın ne kadarlık bir zamana yayılacağı ve ne şekilde gerçekleşeceği konusunda farklı değerlendirmeler öne çıkıyor. İktisat literatüründe krizlerin ardından ekonomilerin yeniden çıkışa geçmesi ve bunun zamanlamasını ifade etmek için ekonomistler tarafından öngörülen grafiğin şekli, harfler ile ifade ediliyor. Geçmişi 2. Dünya Savaşı öncesine dayanan bu gösterimler, genellikle "V", "W", "U", "L" ve nadir de olsa "WW" olarak biliniyor. Bugüne gelindiğinde dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini, "I" tipi durgunluğu gündeme getirerek, reel ekonomi ve finansal piyasalarda sert düşüşün ardından yeniden bir çıkış beklenmemesinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.
Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bankası bankalarının bilançolarını temizlemek için kötü banka kurulmasına ilişkin Avrupa Komisyonu ile görüşmeye başladığı belirtildi. Financial Times'ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Euro Bölgesi'nde bankaların bilançolarından milyarlarca euroluk borcu alacak bir "kötü banka" kurulması için Avrupa Komisyonu'nun finansal istikrar ve sermaye piyasaları birimiyle görüşmelere başladı. Kötü banka hem 2008 finans krizinden kalan takipteki kredileri, hem de koronavirüs pandemisinin ekonomik etkileri tarafından tetiklenmesi beklenen toksik kağıt dalgasını devralacak.
Ülkemizdeki korona virüs vakaları ile ilgili son rakamları paylaşan Sağlık Bakanlığı, "Son 24 saatte 4674 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 123 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 90 bin 980, can kaybı 2140 oldu. Bugün 1454 hastamız daha şifa buldu. En az virüs kadar ısrarcı olmalıyız. Bu savaşı; sağlık ordumuzun özverisiyle ve tedbirlerle kazanacağız" açıklamasını yaptı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23-24-25-26 Nisan tarihlerinde 31 ilde sokağa çıkma yasağı olacağını açıkladı ve "Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasını tarım, sağlık ve gıda hizmetleriyle temel üretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde bir süre daha devam ettireceğiz" dedi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %0.78 yükselişle 98.946 seviyesinde tamamladı. 10.2 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.15 yükselirken, sanayi endeksi ise %1.57 değer kazandı. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ekonomilerin yeniden açılabileceğine dair gelen açıklamalar ile Avrupa ve ABD endekslerinde yukarı yönlü hareketler gördük. XU100 endeksi de geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı aşağı yönlü düzeltme sonrasında kayıplarını geri aldı ve düşüş yaşadığı seviyeye geri geldi. Dün ise Asya piyasaları ve ABD vadelilerindeki karışık görünüme rağmen endeks yükselişine devam etti. Direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık sağlanmayan endeksin yükselişine devam etmesi halinde tekrar 100 bin seviyelerini görebiliriz. Haftasının ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve bunların fiyatlara yansımalarını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Güne yükselişle başlayan endeks gün içerisinde bu yükselişini korumayı başardı. Endekste son iki işlem gününde yaşanan yükselişin devam etmesi halinde 100.000 ve 101.300 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmeler durumunda ise 98.200 ve 97.500 destek seviyeleri görülebilir.

Destekler: 98.200 / 97.500 / 96.000
Dirençler: 100.000 / 101.300 / 102.500


VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.40 düşüşle 116.825 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta Avrupa’da virüs kaynaklı tedbirlerin gevşetilmesi ile aynı durumun ABD’de gerçekleşeceğine dair beklentiler piyasalarca olumlu algılandı ve bu endekslerin yükselişine imkan verdi. Spot piyasalar ile birlikte vadelilerde de geleceğe yönelik beklentilerin pozitifleşmesi ile kontratta da yükseliş gördük. Veri takvimi açısından sakin bir günle başladığımız haftada kontrat yatay diyebileceğimiz bir günü azda olsa düşüşle geride bıraktı. Kontrattın geçen hafta başladığı yükselişine devam etmesi için direnç seviyeleri üzerinde kalıcılık görmemiz gerekiyor. Haftasının ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışlarını ve bunların fiyatlara yansımalarını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde yatay bir seyir izledi. 117.500 pivot seviyesine yakın hareket eden kontratta yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda 118.300 ve 119.000 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmeler durumunda ise 116.500 ve 115.000 destek seviyeleri görülebilir.

Destekler: 116.500 / 115.000 / 113.700
Dirençler: 118.300 / 119.000 / 120.500

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.10 yükselişle 6.9490 seviyesinde tamamladı. Virüs kaynaklı etkilerle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde yaşanan değer kaybı eğilimi devam ediyor. Bu bağlamda Türk Lirası üzerinde de baskının sürdüğünü ve GOÜ para birimlerine göre de negatif ayrıştığını gözlüyoruz. IMF başkanının Türkiye ile görüşmelerin olduğuna dair açıklamalarına rağmen bunun olma ihtimalinin bulunmadığına dair gelen açıklamalar sonrası kurda yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde geçtiğimiz Cuma günü olduğu gibi dalgalı bir seyir izleyen kontratta günü artıda kapatmayı başardı. Haftasının ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. 6.9750 seviyelerine kadar yükselen kontratta geçtiğimiz Cuma sert bir geri çekilme gördük. Yaşadığı geri çekilme ile 6.85’e kadar gerileyen kontrat gelen tepki alımları ile kayıplarının çoğunu geri aldı. Yeni haftaya da yükseliş ile başlayan kontratta yükselişin sürmesi halinde 6.95 ve 6.9650 direnç seviyeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 6.9150 ve 6.90 destekleri söz konusu.

Destekler: 6.9350 / 6.9200 / 6.9050
Dirençler: 6.9570 / 6.9650 / 6.9770

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %0.08 yükselişle 1694 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta spot Ons Altın tarafında ABD’de işsizlik maaşı başvurularının bir önceki haftaya göre daha az artması ve koronavirüs kaynaklı kısıtlamaların hafifletilmesi umudu ile geri çekilme gördük. Virüste zirvenin görüldüğüne dair görüşler ile ülke ekonomilerinin yeniden açılması fikri Altın’a satış olarak yansısa da Dünya’nın dört bir yanındaki hükümetlerden eşi görülmemiş miktarda mali teşvik gördüğümüz bir ortamda Ons Altın talebi canlı kalmaya devam edecektir. Bu bağlamda geri çekilmeler olsa da destek seviyelerinde tutnmayı başaran kontratta genel ana yön yukarı olmaya devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını ve virüse karışı alınacak yeni tedbirlerin etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Haftaya düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde toparlanarak günü artıda kapatmayı başardı. Kontratta toparlanmanın sürmesi halinde 1708 ve 1718 direnç seviyeleri test edilebilir. Satış baskısının tekrar artması durumunda ise 1687 ve 1675 destek seviyeleri görülebilir.

Destekler: 1687 / 1675 / 1666
Dirençler: 1708 / 1718 / 1725

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.