Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi, mali teşvik paketi için yürütülen müzakerelerde son tarihin Salı günü olduğunu söyledi. ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerinden önce mali teşvik paketi konusunda Beyaz Saray ile anlaşmaya varmada ilerleme sağlamak için son günü Salı olarak belirlerken, ABD Başkanı Donald Trump, masadaki tekliflerinin miktarını artırma önerisini yineledi.
Öte yandan Dolar, ABD'de mali teşvik iyimserliğinin artmasıyla önemli paralar karşısında geriledi. Dolar, ABD'de teşvik iyimserliğinin artmasıyla birlikte dünkü işlemlerde G - 10 paralarının çoğu karşısında geri çekilirken, sterlin İngiltere'nin tartışmalı Brexit mevzuatını yeniden düzenleyeceği yönünde çıkan haberin ardından yükseldi.
Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasında beklemede kalan müzakerelerin kaderi Kuzey irlanda ile ticarete ilişkin tartışmalı maddeleri geri çekmesine bağlı. İngiliz yetkililer Boris Johnson'ın Brexit anlaşmasını tek taraflı ihlal etmesi nedeniyle kriz yaratan tartışmalı Brexit anlaşmasını yumuşatmaya hazırlanıyor. İngiltere Başbakanı Cuma günü, Avrupa Birliği (AB) pazarından ayrılmaya ve yılsonunda ticaret anlaşması olmaksızın Gümrük Birliği'nde kalmaya yönelik hazırlıklara odaklandıklarını duyurması ile iki tarafın gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek müzakereler beklemede kalmıştı. Müzakerecilerin yüzleştiği engellerden biri Johnson'ın İç Piyasalar Yasa Tasarısı ile ciddi ölçüde hasar verdiği güveni yeniden inşa etmek olacağı bildirilirken, birlik Birleşik Krallık'a karşı yasal adımlar atıyor.
İtalya Başbakanı Conte, Kovid-19 salgının yeni dalgası karşısında zaman kaybetmemeleri gerektiğini, genel bir karantinaya girmekten kaçınmaya yönelik bazı önlemleri kabul ettiklerini bildirdi. Kovid-19 salgınında yeni vaka eğrisinin son günlerde hızlı şekilde yükseldiği İtalya'da Başbakan Conte, kamuoyunda bir süredir beklenen önlemlere dair başbakanlık sarayı Chigi'de basın toplantısı düzenledi. Conte, yeni tedbirlerin Avrupa ve İtalya'yı ciddi şekilde etkileyen salgının yeni dalgasıyla mücadele etmek için olduğunu belirterek, "Zaman kaybedemeyiz. Ekonomiyi ciddi şekilde tehlikeyi atabilecek genel bir karantinadan kaçınmak için önlemler almalıyız." dedi.
Türkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, ağustos sonunda eksi 364,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Net UYP, 2019 sonunda eksi 344,7 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini açıkladı. Buna göre, ağustos sonu itibarıyla geçen yılın sonuna kıyasla Türkiye'nin yurt dışı varlıkları yüzde 10,2 azalışla 227,4 milyar dolar, yükümlülükleri de yüzde 1 azalışla 592,2 milyar dolar oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), "Sınırlar Ötesi Dijital Para- Makro Finansal Etkiler" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, dijital teknolojilerde hızla devam eden ilerlemenin hem yurt içi hem de uluslararası işlemler için yeni dijital para biçimlerinin benimsenme olasılığını artırdığına vurgu yapıldı. Bunların; merkez bankası dijital para birimleri ve büyük teknolojik şirketler veya platformları tarafından önerilen küresel sabit kripto paralar (stablecoin) olduğu belirtilen raporda, dijitalleşmenin geleneksel dinamiklerden farklı şekillerde para birimlerinin uluslararası kullanımını teşvik edebileceği kaydedildi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1.06 yükselişle 1.205,37 seviyesinde tamamladı. 22.1 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %4.41 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.31 değer kazandı.
Endeks bankacılık hisseleri eşliğinde temmuz ayındaki zirve seviyelerine yükseldi. Geçtiğimiz hafta başında 1.170 seviyelerinde başladığı yükseliş hareketini bu haftaya da taşıyan BIST 100 endeksi Temmuz ayında üç kez denediği ancak üzerinde kalıcılık sağlayamadığı 1.200 puan üzerinde kapanış yapmayı başardı. Endeksin dünkü yükselişinde geçtiğimiz Cuma günü olduğu gibi bankacılık hisseleri ön plana çıkarken BIST Bankacılık endeksindeki yükseliş yüzde 4’ün üzerinde gerçekleşti. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı bir seyir izleyen endeks günü artıda noktaladı. Endekste yükselişin sürmesi halinde 1.212 ve 1.220 direnç seviyeleri söz konusu olabilir. Yaşanılan yükseliş sonrasında ise endekste geri çekilme görmemiz durumunda ise 1.200 ve 1.195 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.200 / 1.195 / 1.187
Dirençler: 1.212 / 1.220 / 1.225

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.64 yükselişle 1.326,50 seviyesinde tamamladı.
Kontrat, spot piyasaya paralel yükselişini sürdürüyor. Vade sonu yaklaştıkça spot piyasa ile makasını azaltan yakın vadeli kontrat, geçtiğimiz Cuma günü başladığı yükselişine dün de devam etti. Kontrattın yükselişinde bankacılık hisselerinin ön plana çıktığı dikkat çekerken önümüzdeki Perşembe günü TCMB’den gelecek faiz kararına kadar yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği görülebilir. Öte yandan küresel bazda artan risk iştahı da kontratı desteleyen diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı seyreden kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükseliş hareketinin sürmesi halinde 1.332 ve 1.338 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Satış baskısının artması ve geri çekilmeler görmemiz durumunda ise kontratta 1.320 ve 1.315 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.320 / 1.315 / 1.308
Dirençler: 1.332 / 1.338 / 1.345

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.26 düşüşle 7.8790 seviyesinde tamamladı.
Kontrat, faiz kararı haftasına gerileme ile başladı. ABD'de yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi mali teşvik paketini ile ilgili sürecin kör düğüme dönmesi ile geçtiğimiz işlem haftasını 7.90-7.96 TL aralığında yatay geçirdiğini gördüğümüz kontrat, bu işlem haftasına da 7.90 TL üzerinde başladı. Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararı öncesinde piyasada oluşan olası faiz artırımı beklentilerinin TL’ye değer kazandırması ile 7.85 TL’yi test eden kontratta toparlanma yaşandı. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi ve günü ekside noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 7.90 ve 7.92 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.8650 ve 7.85 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.8650 / 7.8500 / 7.8300
Dirençler: 7.9000 / 7.9200 / 7.9500

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %0.04 düşüşle 1.902,90 seviyesinde tamamladı.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Dolar'ın bir önceki güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı gözlenirken, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin neden olduğu etkilere rağmen yeni teşvik paketi belirsizliği sonucu Ons Altın'da aşağı yönlü hareketler gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise dikkatler artan vaka sayıları ve Fed Başkanı Powell'in gerçekleştireceği açıklamalar üzerinde olmayı sürdürürken, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi'nin mali teşvik paketi için yürütülen müzakerelerde son tarihin Salı günü olduğunu söylemesi üzerine değerli metale olan talep devam ediyor. Dolar çevresinde gözlenen hareketler yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde yatay seyretti ve günü azda olsa ekside noktaladı. Kontratta yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda 1912 ve 1920 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1895 ve 1887 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 1895 / 1887 / 1875
Dirençler: 1912 / 1920 / 1928

HİSSE HABERLERİ

ULKER: Şirketimizin tahvil ihracı kapsamında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global Ratings Europe Limited ("S&P") ve Fitch Ratings Limited ("Fitch") tarafından kredi derecelendirmesi işlemine tabi tutulmuştur. Derecelendirme kapsamında S&P şirketimizin uzun vadeli kredi derecelendirme notunu B+, görünümü durağan, Fitch şirketimizin kredi derecelendirme notunu BB- görünüm negatif olarak belirlemiştir S&P ve Fitch tarafından şirketimiz tarafından ihraç edilecek tahvillere ilişkin derecelendirmede ise, S&P uzun vadeli kredi derecelendirme notu [B+] görünümü durağan, Fitch uzun vadeli kredi derecelendirme notu [BB-] görünüm negatif olarak beklenmektedir.
AVHOL: Avrasya Yatırım Holding, Gölcük'te bulunan fabrika binasını 14 milyon TL bedelle satmaya karar verdi.
HUBVC: Workiom Teknoloji unvanlı kurulacak şirkete %5 oranında iştirak edilmesine karar verdi.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.