Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Dün Türk Lirası’nda Dolar’a karşı NATO zirvesi sonrası oluşan değer kaybetme eğiliminin sürdüğü gözlendi. %1’in üzerindeki kayıpla kurda 8.59 seviyeleri test edildi. NATO zirvesi ardından gözler hem bugünkü FED hem de yarınki TCMB para politikası kurulu toplantılarından çıkacak sonuçlarda olacak. Bu beklentiler eşliğinde Dolar endeksinin 90.0 üzerinde tutunmaya da devam ettiğini görüyoruz. Yurtdışı piyasalarda dün risk iştahı bu beklentilerle zayıf kalırken yurt içinde de endeksin sanayi hisseleri öncülüğünde satış baskısını hissettiğini söyleyebiliriz.
ABD’e son dönemde Dünya’nın önemli gündem maddesi haline gelen enflasyon sonuçları yakından izlenmeye devam ediliyor. Bu görüntüde dün ÜFE sonuçları da alınacak kararlar açısından önemliydi. ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Mayıs’ta yıllık yüzde 6.6’lık artışla rekor kırdı. Bu sonuçla 11 yılın en yüksek seviyesine gelindi. ÜFE yıllık yüzde 6.6 ile verinin takip edilmeye başlandığı Kasım 2010’dan beri en büyük artışı kaydetti. ÜFE aylık bazda ise yüzde 0.8 arttı. Gıda ve enerji hariç ÜFE aylık yüzde 0.7, yıllık yüzde 5.3 ile Ağustos 2014’ten beri en büyük artışı kaydetti. Buna rağmen Fed yetkilileri fiyatlardaki yukarı yönlü baskıların geçici olduğuna dair beyanlarını sürdürmesi piyasaların bugünkü toplantı sonucuna daha fazla odaklanmalarına neden oluyor.
Bu arada ABD perakende satışları, aşıların Amerikalıların COVID-19 salgını tarafından kısıtlanmış olan seyahatlere tekrar başlayabilmesi ve diğer faaliyetlere katılmasına izin verdiği için harcamaların mallardan hizmetlere geri dönmesiyle Mayıs ayında beklenenden fazla geçen ay yüzde 1.3 düştü. Fakat perakende satışlardaki düşüşe rağmen eğilim güçlü kalmaya devam ediyor. Nisan ayındaki satışlar keskin bir şekilde revize edildi ve salgınöncesi seviyelerinin oldukça üzerinde, bu çeyrekte hem tüketici harcamalarında hem de ekonomide çift haneli büyüme beklentilerini korudu.
S&P 500 ve Nasdaq'a bağlı vadeli kontratlar, yatırımcıların Fed'in enflasyonda yakın zamanda bir sıçramanın para politikasında beklenenden daha erken bir daralmaya yol açıp açmayacağına dair yorumlarını beklemesiyle Salı günü rekor seviyelere yakın tutundu.
Avrupa borsaları ise haftanın ikinci işlem gününü İtalya dışında yükselişle tamamladı. Stoxx Europe 600 yüzde 0,11 artışla 458,81 puana çıktı. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklanacak faiz kararına odaklandı.
Fed’in, enflasyondaki artışın geçici olacağına dair güvence vermesine rağmen politika yapıcıların iki gün süren toplantılarında tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmaya başlayabileceğine dair piyasa beklentileri de yok değil Ancak beklentilerdeki ağırlık FED’in Ağustos ayındaki yıllık Jackson Hole konferansından önce bir karar çıkmayacağı yönünde şekilleniyor. Bugün ayrıca FED yetkililerinin noktasal tahmin (dot plot) ve ileriye yönelik ekonomik projeksiyonlarındaki güncellemeleri de yakından izlenecek. Tahvil alımlarının azaltılmasına ilişkin daha yüksek tonda ifadeler metinde yer alacak olursa riskli varlıklarda satış baskısında artışlar, Dolar’da yükseliş eğilimleri gözlenebilir.
FED faiz kararı öncesinde Asya’da bugün endeksler satıcılı hareket ediyor. ABD vadelileri ise yatay. Endeksin güne hafif satıcılı bir başlangıç yapmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz.
BİST100

Endeks önceki işlem gününü 0.80 düşüşle 1.442,56 seviyesinde tamamladı. Toplam işlem hacmi 16,7 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0.75 yükselirken, sanayi endeksi ise %1.28 düştü. Endekste bugün 1.430 seviyesi izleyeceğimiz ilk destek seviyesi olacak. Bugünkü işlemlerde bu seviyede tutunma sağlanacak olursa gelebilecek tepki alımlarıyla 1.457 ilk direncine doğru hareketlenme olabilir. Endekste 1.430’un altına doğru düşüş oluşursa diğer destek noktası olan 1.415 seviyesi sonraki tepki alımları için takibimizde olacak. 1.457 üzerine bugün geçiş oluşması durumunda ise 1.468 ve 1.480 seviyeleri yeni hedefler olabilir. Bugün itibariyle önce FED ve akabinde TCMB para politikası toplantılarından çıkacak kararlar mercek altında olmayı sürdürecek. Genel eğilimde ise yine enflasyon beklentilerine dayalı fiyatlamalar ön planda yer almayı sürdürecektir.
Destekler: 1.430 / 1.415 / 1.405
Dirençler: 1.457 / 1.468 / 1.480

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Haziran vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.76 düşüşle 1.562,75 seviyesinde tamamladı. ABD’de enflasyona dayalı beklentilerin etkisi altında riskli varlıklarda karışık görünüm altında dün düşüş ön plandaydı. Kontrat ise endeksle birlikte aşağı yönlü görünümünü dün koruyarak günü tamamladı. Kontratta bugünkü işlemlerde 1.550 ve altında 1.525 seviyeleri takibimizde olacak. Bugün olası yine düşüşlerde bu bölgede tutunma sağlanabilirse yükseliş denemeleri meydana gelebilir. Yukarıda ise 1.575 ve 1.600 direnci üzerinde tutunma oluşabilirse 1.615 direnç hedefi olarak takip edeceğiz. Bugün yine küresel çapta enflasyon beklentilerinin yine gündemde olduğu bir fiyatlama hareketi görebiliriz. Dikkatler ise bugün FED ve TCMB’den çıkacak kararlarda olacak.
Destekler: 1.550 / 1.525 / 1.520
Dirençler: 1.575 / 1.600 / 1615


USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Haziran ayı vadeli kontrat önceki işlem gününü %1.64 yükselişle 8.5975 seviyesinde tamamladı. Türk Lirası’nın NATO zirvesi öncesi beklentiler ve salgın konusunda Almanya, ABD gibi bazı ülkelerin Türkiye’ye yönelik risk kategorisini daha iyi konuma çekmesinin etkisiyle değer kazanma eğiliminde olduğunu izlerken hafta başında Erdoğan-Biden görüşmesi ardından dün yine Türk Lirası’nda değer kayıpları oluştuğu gözlendi. Dolar endeksi ise FED’in bu akşam belli olacak faiz kararı ve toplantı metni ifadeleri öncesi 90.0 seviyesi üzerinde tutundu. Bu görüntüde gün içerisinde kontratın da yukarı yönlü hareket ettiğini gözledik. Kontratta bugün 8.55-8.52 destek seviyeleri takibimizde olacak. Bu bölgede tutunma oluşabilirse gelebilecek tepki alımlarında 8.63 ve 8.68 direnç seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 8.5500 / 8.5200 / 8.4850
Dirençler: 8,6300 / 8,6800 / 8,7200

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Haziran vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.39 düşüşle 1.858,65 seviyesinde tamamladı. Altın fiyatları bazı yatırımcıların FED'in bu haftaki iki günlük toplantısında genişleyici para politikasından geri adım atmak için bir yol çizebileceğinden endişe etmesiyle dün de düşüşünü sürdürdü. Kontratta bugün destek bölgesi olarak izlediğimiz 1.850-1.840 Dolar üzerinde tutunma olursa tepki alımları gelebilir. Hareketlerin bu seviye altında kalmaya devam etmesi durumunda ise oluşmasını muhtemel düşüşte kontratta 1.825 seviyesine doğru geri çekilmesinin devamı beklenebiliir. Dolar endeksinde enflasyon fiyatlaması ve 90.00 seviyesi ve hatta altında bir eğilim yeniden gözlenecek olursa Altın fiyatlarında yükseliş denemeleri oluşabilir. Bugün izleyeceğimiz 1.865 direnci üzerinde tutunma oluşarak yaşanacak hareketlerde ise 1.875 ve 1.888 seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.850 / 1.840 / 1.825
Dirençler: 1.865 / 1.875 / 1.888

ŞİRKET HABERLERİ
PGSUS: Mayıs ayında yolcu sayısı 2019 yılı aynı aya göre yüzde 62 düşerek 870 bin oldu. Aynı dönemde doluluk oranı yüzde 69,3 ile 13,80 puan daha düşük gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşüşle 5,29 milyon olurken, 2019 yılı aynı döneme göre yüzde 55 azaldı. Aynı dönemde doluluk oranı geçen yıla göre 13,3 puan, 2019 aynı döneme göre 13,4 puan düşüşle yüzde 73,4 oldu.
YKGYO: Yapı Kredi Koray GYO'nun bülten adı bugünden itibaren Koray GYO, işlem kodu 1 Temmuz'dan itibaren "KGYO" olarak değiştirilecek.
ISGYO: Üsküdar arsası için TECİM ile hasılat paylaşımlı inşaat sözleşmesi imzalanmasına karar verdi.
HALKB: ABD'deki davada temyiz sürecinin devam ettiğini, süreç tamamlanana kadar Bölge Mahkemesi nezdindeki yargılama sürecinin durdurulduğunu bildirdi.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.