Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Geçen hafta yurtiçinde Ekonomik Reform Paketi, yurtdışında ise yine tahvil faizlerinin gidişatı piyasaların yakın takibinde olmaya devam etti. Geçen hafta başına nispeten sakin başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizleri, beklentileri karşılayan 3,10 ve 30 yıllık tahvil ihaleleri sonrası gelen verilerin de eşliğinde Cuma günü yeniden yükselişe geçti ve %1.60 seviyesini yeniden aştı. Bu hafta FED FOMC’den çıkacak kararlar bekleniyor olacak. Bu açıdan tahvil faizlerinde yeni hafta yine hareketli olabilir.
Ayrıca bizde TCMB faiz kararı da yakından takip edilecek. Son günlerde kurdaki sıçrama, emtia ve gıda fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedenli olarak 100 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimaller dahiline girmiş durumda. Bu açıdan yurtdışı faiz hareketleri kadar TCMB’den beklentiler de Türk Lirası varlıklar üzerinde hareketli bir hafta geçirmemize neden olabilir.
ABD Hazine tahvillerinde yaşanan sert satışların, 10 yıllık getirileri bir yılın en yüksek seviyesi olan %1,6'nın üzerine taşımasının ardından, 16-17 Mart FED toplantısı, politika yapıcıların getiriler, varlık balonları ve enflasyon hakkında olası endişeli olabilecek ipuçları için yakından izlenecek. Piyasaların 2022'nin sonlarına doğru bir Fed faiz artışını öngörme eğilimine girmesiyle piyasada faiz oranı beklentilerinin yeniden fiyatlandırılması, Fed'in faiz oranlarını 2023'ün sonuna kadar değiştirmemesi hedefiyle çelişiyor. Fed, şu ana kadar yüksek tahvil getirilerinden etkilenmemiş görünüyordu ancak piyasaların faiz artırma beklentilerine karşı geri adım atma zamanının geldiğini hissedebilir. FED’in ayrıca aşıların yaygınlaşmasıyla birlikte ekonomik büyüme konusunda yeni tahminler yayınlaması da bekleniyor.
Getiri eğrisi kontrolüne öncülük eden Japonya merkez bankası ise, 18-19 Mart'ta en zorlu politika incelemelerinden biriyle karşı karşıya kalabilir. Japonya Merkez Bankası, kaynaklara göre uzun vadeli faiz oranlarında kabul edilebilir bir dalgalanma seviyesi olarak gördüğü açıklamasına büyük olasılıkla daha net bir rehber ekleyebilir. Bu durum ekonomiye zarar veren artışları tolere etmeyeceğinin bir işareti olarak algılanabilir.
Perşembe günü ayrıca İngiltere ve Norveç'teki merkez bankası toplantıları gerçekleşecek. İngiltere Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerindeki son ani artışa ilişkin endişelere rağmen ek para politikası gevşemesi yapmayabilir. İngiltere’de pandemiye bağlı kısıtlamalar ve Brexit meselesi ardından ilk çeyrek GSYİH’nin yaklaşık %4 düşüş göstermesi beklenirken, ekonomik iyileşmenin kademeli olması bekleniyor. Piyasalardaki genel kanı GSYİH'nın Covid-19 öncesi seviyelere dönmesinin iki yıl süreceği şeklinde.
Yeni haftada teşvik paketi ve hızlı aşılanmanın enflasyon beklentilerindeki etkisiyle birlikte ABD Hazine tahvil faizleri %1,6 üzerinde seyretmeye devam ediyor. Asya Pasifik’te de tahvil faizleri haftaya yükselişle başlıyor. Avustralya 10 yıllıklarında getiri 8 baz puan yükselişle %1,79’a yükseldi. Getiriler doları da yukarı taşıyor. Asya’nın önemli hisse senedi endeksleri haftaya pozitif başlarken Çin olumsuz ayrışıyor. Bu karışık görünümde endeksin haftaya yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.
BİST100

Endeks önceki işlem gününü %0.06 yükselişle 1.556,49 seviyesinde tamamladı. Toplam işlem hacmi 19.9 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0.20, sanayi endeksi %0.29 yükseliş yaşadı. Güne hafif yükselişle başlayan endeks gün boyunca yatay ve sınırlı bir alanda hareket etti. Banka ve sanayi endeksleri de sınırlı yükselişler yaşadı. Bu hafta ABD tahvil faizleri yine gündemde olacak. Ayrıca FED ve TCMB faiz kararları da bu haftanın yakından izlenecek gelişmeleri olacak. Endekste bugün 1.545 desteği üzerinde tutunmanın olup olmayacağı izlenmeli. Bu sağlanırsa 1.570 ve 1.585 seviyeleri hedeflenebilir. Global risk iştahında düşüş eğilimi tekrar gözlenirse 1.545 ilk desteği altına geçiş oluşursa 1.533 sonraki destek olarak izlenecek. 1.525 ve 1.508 destek seviyeleri de sonraki destekler olarak takibimizde olacak.
Destekler: 1.545 / 1.533 / 1.525
Dirençler: 1.570 / 1.585 / 1.592

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan vadeli kontrat dün günü %0.06 yükselişle 1.642 seviyesinde tamamladı. Güne yatay başlayan kontrat devamında yurtdışı piyasalarda riskli varlıklarda yaşanan karışık hareketlerle yatay eğilimde hareket etti. Yurt dışı piyasalarda tahvil faizlerinde yeniden yükselişlerle endekslerde aşağı-yukarı yönlü hareketler gözlendi. ABD endekslerinde Dow Jones ve SP500 yine yükseliş yaşayan endeksler oldu. Bugün 1.630 ilk destek olarak izlenecek. Altına geçilememesi halinde buradan alımlar gelebilir. Bu durumda 1.665 direnci bugün takip edilecek. Gün içinde 1.635 ilk desteği altına geçilebildiği takdirde ise 1.620 ve 1.608 seviyelerine doğru hareketlerin devamı gelebilir. 1.665 aşılabilirse 1.690 seviyesi test edilebilir. Bugün ABD’de tahvil faizlerinin görünümü yön için yine belirleyici olacak.
Destekler: 1.630 / 1.620 / 1.608
Dirençler: 1.655 / 1.680 / 1.720

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli kontrat haftanın ilk işlem gününü %0.76 yükselişle 7.6524 seviyesinde tamamladı. ABD tahvil ihalelerinin sorunsuz tamamlanmasının ardından Cuma günü tahvil faizlerinde yeniden sert yükselişler oldu. TL’de değer kaybı oluşurken spot kur yukarı yönlendi. Bu bağlamda kontratta da yukarı yönlü hareketler etkili oldu. Kontratta bugün ABD tahvil faizleri yükseliş yaşamaya devam ederse GOÜ ülke para birimlerinde Dolar’a karşısında zayıflık devam edebilir. 7.68 direnci ilk olarak izlenecek. Üzerine geçilebilirse 7.73 ve 7.79 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 7.60 ilk destek seviyesi izlenecek. Bu seviye de altına geçilirse 7.55 ve 50 günlük hareketli ortalama 7.47 seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 7.6000 / 7.5500 / 7.4700
Dirençler: 7.6800 / 7.7300 / 7.7900

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan vadeli kontrat geçen günü %0.15 düşüşle 1.724,75 seviyesinde tamamladı. Dolarda geri çekilme ve hisse senedi piyasalarındaki zayıflık, yükselen ABD Hazine getirilerinden kaynaklanan baskıyı telafi ettiğinden, spot altın fiyatları Cuma günü yükseldi.Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde yukarı yönlü hareket eden spot ons Altın’a karşılık kayıplarını telafi etti. Bugün yükselişin devamı için 1.735 Dolar üzerini görmek gerekecek. Hareketlerin bu seviye altında kalmaya devam etmesi durumunda ise 1.715 -1.705-1.696 destek seviyeleri test edilebilir. Tahvil faizlerinin bugünkü görünümü altın fiyatları için izlenecek. ABD işsizlik başvuruları verisi sonrası ons Altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketler devam edebilir.
Destekler: 1.715 / 1.705 / 1.696
Dirençler: 1.735 / 1.742 / 1.755

KAP HABERLERİ
GOZDE: Kümaş Manyezit satışında elde edilen gelirle Sendikasyon Kredi borcu geri ödemesi gerçekleştirdi.
MARTI.E paylarında 15/03/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/03/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
SELGD: payların Alt Pazarda işlem görmesi amacıyla Borsa İstanbul'a başvurdu.
ESEN: Toplam 39 adet güneş elektrik santralini satın almak üzere sözleşme imzaladı.
FLAP: Sermaye artırım başvurusunun onaylanması ile birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'na karşı açılan davadan feragat etti.
MERKO: D.Nomikos'a olan toplam 872.974 euro borcu kapattı.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş