Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER SANAYİ ÜRETİMİ VERİSİNDE
ABD Başkanı Trump ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi'nin teşvik konusunda ağız dalaşı devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, ABD ekonomisini destekleyecek yeni plan konusunda ilerleme kaydedilmemesine ilişkin birbirini suçladı. Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili görüşmelerin devam etmesini beklediğini söyledi. Fed'den bir yetkili ise mali yardıma şiddetle ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Trump, teşvikin miktarı ve şeklinde ilişkin bir haftadır süren değişken sinyallerin ardından Fox News'e yaptığı açıklamada Cumhuriyetçilerin Pelosi ile ilgili olarak "zor durumda olduğunu" söyledi. Pelosi, yönetimin teklifinin ciddi şekilde yetersiz olduğunu belirtti. Pelosi, Demokrat yasa yapıcılara yönelik mektubunda ""Bugüne kadar kötü ve ciddi bir başarısızlık olan yaklaşımlarına kimin şekil verdiğini anlamak zor. Bu ciddi meseleler çözülene kadar kördüğüm içerisinde kalacağız." dedi.
Öte yandan ABD'de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki teşvik anlaşmazlığı sürerken Fed yetkilileri başkanlık seçimi öncesinde bekle - gör yaklaşımını koruyor. Fed yetkilileriyle geçen hafta yapılan 20 konulma ve mülakat ve Eylül toplantı tutanakları politika yapıcıların bir noktada daha fazlasını yapmayı değerlendirmeye hazır olduklarını gösteriyor. Ancak 3 Kasım öncesinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bekle - gör duruşu benimsemiş durumdalar. ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Ekim'de görüşmelerden çekilmesi sonrasında ek mali harcamaya ilişkin beklentiler büyük ölçüde istikrarsızlığını koruyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Trump'ın açıklamasından sadece saatler öncesinde yasa yapıcılara ekonomi için gerekenden azının değil fazlasının sağlanması tarafında durmaları çağrısında bulundu.
Euronun fonlama faizi likidite fazlasındaki artışla rekor düşük seviyeye geriledi. Euro Bölgesi'nde likidite fazlası art arda 11 gün tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanırken, 3 ile 12 aylık Euribor faizleri rekor düşük seviyelere geriledi. 3 aylık faiz 5 Ekim rekorunu kırarak 0.2 baz puan düşüşle eksi yüzde 0.511 seviyesinde gerçekleşti. 12 aylık faiz 0.5 baz puan düşerek eksi yüzde 0.468 oldu. Öte yandan Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü, ABD'de ekonomik destek paketi beklentisinin ve Çin'den gelen pozitif verilerinin etkisiyle, İngiltere FTSE 100 endeksi hariç yükselişle tamamladı. Gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,72 artışla 373 puana çıktı. Otomotiv şirketlerinin hisseleri ortalama yüzde 1 değer kazanırken, eğlence sektörü ve petrol şirketlerinin hisselerinde ise yüzde 1 düşüş görüldü. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,63 artarak 19.718,77 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,67 değer kazanarak 13.138, 41 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,66 yükselişle 4.979,29 puana çıktı.
İngiltere Başbakanı Johnson, Alman ve Fransız mevkidaşları ile görüşerek "ticaret anlaşmasına" ilişkin diplomasiyi yoğunlaştırdı. İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret anlaşması, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Almanya ve Fransa liderlerini araması ile yoğunlaşan diplomasinin ardından halen kritik bir evrede. Müzakerelerin kritik bir haftasına girmeden önce, İngiltere Başbakanı, kilitlenmeyi aşma çabaları dahilinde, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, AB'nin balıkçılık gibi politik olarak hassas konuda katı tutumundan geri adım atması gerektiğini söyledi. AB yetkilileri, Johnson'ın Perşembe günü, ufukta anlaşma görülmezse görüşmelerden çekileceği yolundaki tehdidini uygulamaya koymayacağı konusunda iyimser olduklarını söylediler, ancak bundan önce bir hareket olmazsa, Johnson'ın bu adımı atabileceği uyarısında bulundular.

BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1.09 yükselişle 1.178,35 seviyesinde tamamladı. 22 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.09 yükselirken, sanayi endeksi ise %1.67 değer kazandı. Geçtiğimiz haftanın genelinde yurt dışı borsalara paralel olarak yükseliş içerisinde olduğunu gördüğümüz endeks, haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Geçtiğimiz hafta Kovid-19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Donald Trump'ın bulunduğu hastaneden taburcu olması sonrasında küresel bazda artan risk iştahının sürmesi halinde endeksteki yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Bugün açıklanacak yurtiçi sanayi üretimi verisine ek olarak gerek Avrupa'da gerekse de ABD'de takip edeceğimiz enflasyon verileri endekste oynaklığa neden olabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde alıcılı bir seyir izleyen endeks günü artıda noktaladı. Endekste yükselişin sürmesi halinde 1.187 ve 1.195 direnç seviyeleri söz konusu olabilir. Yaşanılan yükseliş sonrasında ise endekste geri çekilme görmemiz durumunda ise 1.170 ve 1.164 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.170 / 1.164 / 1.155
Dirençler: 1.187 / 1.195 / 1.206

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.17 yükselişle 1.311,75 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın genelinde yurt dışı borsalara paralel olarak yükseliş içerisinde olduğunu gördüğümüz kontrat, haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Geçtiğimiz hafta Kovid-19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Donald Trump'ın bulunduğu hastaneden taburcu olması sonrasında küresel bazda artan risk iştahının sürmesi halinde kontratta yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Bugün açıklanacak yurtiçi sanayi üretimi verisine ek olarak gerek Avrupa'da gerekse de ABD'de takip edeceğimiz enflasyon verileri kontratta oynaklığa neden olabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan ve gün içerisinde alıcılı seyreden kontrat günü artıda noktaladı. Kontratta yükseliş hareketinin sürmesi halinde 1.318 ve 1.325 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Satış baskısının artması ve geri çekilmeler görmemiz durumunda ise kontratta 1.305 ve 1.292 destek seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1.305 / 1.292 / 1.285
Dirençler: 1.318 / 1.325 / 1.332

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.24 yükselişle 7.9080 seviyesinde tamamladı. Kurda tarihi zirve sonrasında geri çekilme sürüyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde TCMB'nin swap işlemlerinde kullanılan TL faizini % 10.25'ten % 11.75'e yükselterek sıkılaşma adımlarına bir yenisini eklemesinin ardından kurda yaşanan geri çekilme dünde sürdü. Gün içerisinde ABD'de Columbus Günü nedeniyle işlem hacimleri sınırlı kalırken kontratta aşağı yönlü hareketler izlendi. Veri takvimi açısından sakin olan haftanın ilk işlem gününde ABD tarafında devam eden teşvik gelişmeleri ile başkanlık yarışını takip etmeyi sürdürüyoruz. Bugün açıklanacak yurtiçi sanayi üretimi verisine ek olarak gerek Avrupa'da gerekse de ABD'de takip edeceğimiz enflasyon verileri kontratta oynaklığa neden olabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde dalgalı bir seyir izlese de günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.92 ve 7.9350 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.90 ve 7.88 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 7.9000 / 7.8800 / 7.8500
Dirençler: 7.9200 / 7.9350 / 7.9500

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %0.13 düşüşle 1.924,70 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Beyaz Saray'ın geniş çaplı bir teşvik yasasına açık olduğunu açıklamasının ardından Dolar'ın güne önemli para birimleri karşısında zayıf başlaması Ons Altın'a destek olmaya olmayı sürdürmesi ile değerli metalin haftayı yükseliş ile sonlandırdığı takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise Dolar'da 3 günlük değer kaybının Ons Altın üzerinde baskı oluştururken, risk iştahındaki pozitif görünümün de değerli metalde zaman zaman değer kayıplarına neden olduğu gözleniyor. Gün içerisinde ABD'de Columbus Günü nedeniyle işlem hacimleri sınırlı kalmaya devam ederken, kontratta aşağı yönlü hareketler sürdü. Bugün ABD'de takip edeceğimiz enflasyon verisi kontratta oynaklığa neden olabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini koruyamadı ve günü azda olsa ekside noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1932 ve 1940 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1920 ve 1912 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 1920 / 1912 / 1905
Dirençler: 1932 / 1940 / 1948

KAP HABERLERİ
HDFGS: 3Ç20'de 65 milyon TL net kar açıkladı.
PENGD payında 13/10/2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle mevcut açığa satış yasağına ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas", "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması", "Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması" ve "Piyasa Emri (Market Order) ve Piyasadan Limite Emir (Market To Limit Order) Girişinin Kısıtlanması" önleyici tedbirler uygulanacaktır. PENGD payında tedbirlerin uygulanacağı son tarih 12/01/2021'dir.
FENER: 1Ç20'de 31 milyon TL net zarar açıkladı.
BJKAS: 1Ç20'de 40 milyon TL net zarar açıkladı.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.