BORSALARDA YILBAŞI RALLİSİ DEVAM EDECEK mi?
Salgın yılı 2020'de enflasyon %14,6 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artış kaydetti. Üretici fiyat endeksindeki yıllık artış ise yüzde 25,15 oldu. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 28,12 ile çeşitli mal ve hizmet gruplarında oldu. Onu yüzde 21,12 ile ulaştırma grubu, yüzde 20,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu izledi. Aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 3,46 ile ev eşyası grubunda yaşandı. Ev eşyasını yüzde 2,64 ile ulaştırma, yüzde 2,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu takip etti. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, açıklanan enflasyon verilerine yönelik analizinde para politikasına yapısal boyutta atılan adımlarla destek vereceklerini belirtti.
İngiltere’de Oxford-AstraZeneca aşısının uygulamasına başlanırken, New York, Kaliforniya ve Tokyo’da Kovid-19'a bağlı yeni vakalarda rekor sayılara ulaşıldı. İngiltere, AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının ilk uygulamasını yaptı. BBC'deki habere göre, aşı ilk kez Oxford Churchill Hastanesi’nde diyaliz makinasına bağlı tedavi gören 82 yaşındaki Brian Parker'e vuruldu. Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşılamanın başlamasını "dönüm noktası" olarak niteleyerek, aşıların enfeksiyonu önleyeceğini ve nihayetinde virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının önünü açacağını ifade etti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de okulların kapatılması da dahil olmak üzere daha sert kısıtlamalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Euro Bölgesi imalat sektörü PMI Endeksi 2020'nin son ayında 2.5 yıldan fazla sürenin en iyi artışını kaydetti. Euro Bölgesi IHS Markit imalat PMI Endeksi 2020'nin Aralık ayında 55.2 değerini aldı, endeks önceki ay 53.8 olmuştu, beklenti 55.5'ti. Bu rakam Mayıs 2018'den beri görülen en yüksek seviye oldu. Bölgede imalat sektöründeki büyümeye 58.3 ile Almanya öncülük etti. Bu, yaklaşık 3 yılın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Fransa imalat PMI ise beklentiye paralel olarak 51.1 değerini aldı. Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında bar ve restoranların kapatılması gibi hizmet sektörünü olumsuz etkileyen bazı kararlar alınırken fabrikalar bu dönemde genel olarak çalışmalarını sürdürdü.
Avrupa havacılık sektörü pandemide 56 milyar euro kaybetti. Avrupa hava sahası trafiğini kontrol eden, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) tarafından "Kovid-19'un Avrupa Havacılığına Etkisi ve 2021 Görünümü" başlıklı bir rapor yayımlandı. Raporda, Avrupa havacılık sektörünün, geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle bugüne kadarki "en kötü yılı" yaşadığı belirtilerek, 2020'de Avrupa'da uçuş sayısının bir önceki yıla göre yüzde 55 düşerek 6,1 milyona gerilediği, yolcu sayısının da 1,7 milyar azaldığı kaydedildi.
Türkiye imalat sektörü PMI verilerinde yavaşlama devam ediyor. Türkiye'nin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında 50,8 olarak gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık ayında 50,8 düzeyinde gerçekleşti. Covid-19 salgını ve salgının yayılmasını önlemek için devreye sokulan kısıtlamalar, aralıkta üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamalara yol açtı. Her iki göstergede de yavaşlama kasım ayına göre daha belirgin, ancak salgının ilk dalgasına göre çok daha ılımlı gerçekleşti.
BİST100
XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1.27 yükselişle 1.495,43 seviyesinde tamamladı. 30.9 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.67 yükselirken, sanayi endeksi ise %0.80 değer kazandı.
Korona virüs pandemisinin gölgesinde oldukça hareketli geçirdiğimiz 2020 yılının son iki ayında yakaladığı yükseliş ivmesi ile yılı hem tarihi zirvesini hem de tüm zamanların en yüksek kapanışı yaparak kapatan BIST 100 endeksi, yükselişine yeni yılın ilk işlem gününde de devam etti. Endeksin yükselişinde küresel borsalardaki alıcı ve pozitif seyir etkili olurken Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerini takip ettik. TÜİK verilerine göre enflasyon yılın son ayında aylık bazda yüzde 1,25 oranında artarken 2020 yılındaki yıllık enflasyon ise yüzde 14,60 oldu. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haberleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişe başlayan endeks gün içerisinde bu hareketini sürdürdü ve günü artıda noktaladı. Endekste ana yükseliş hareketinin sürmesi durumunda 1.500 ve 1.508 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Yaşanılan yükseliş sonrasında endekste olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1.490 ve 1.484 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 1.490 / 1.484 / 1.475
Dirençler: 1.500 / 1.508 / 1.515
VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Şubat ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.03 düşüşle 1.658 seviyesinde tamamladı.
Kovid-19 pandemisinin gölgesinde oldukça hareketli geçirdiğimiz 2020 yılının son iki ayında yükseliş ivmesi yakalayan yakın vadeli endeks kontratı, yükselişine yeni yılın ilk işlem gününde de devam etti. Kontrattaki yükselişte küresel borsalardaki alıcı ve pozitif seyir etkili olurken dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerini takip ettik. TÜİK verilerine göre enflasyon yılın son ayında aylık bazda yüzde 1,25 oranında artarken 2020 yılındaki yıllık enflasyon ise yüzde 14,60 oldu. Haftanın ikinci işlem gününde fiyatlamaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan yakın vadeli endeks kontratı gün içerisinde bu yükselişini koruyamadı ve günü azda olsa ekside noktaladı. Kontratta ana yükseliş hareketinin sürmesi durumunda 1.668 ve 1.675 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Yaşanılan yükseliş sonrasında kontratta olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 1.653 ve 1.648 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 1.653 / 1.648 / 1.640
Dirençler: 1.668 / 1.675 / 1.682
USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Ocak ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.16 düşüşle 7.4958 seviyesinde tamamladı.
Aralık ayı içerisinde küresel bazda dolar endeksinde yaşanılan gerilemeye ek olarak TCMB’nin yaptığı faiz artırımlarıyla TL’nin de dolara karşı değer kazandığı takip edilmişti. Türk Lirası’ndaki güçlü duruş yeni yılın ilk işlem gününde de sürerken dolar endeksi ise 89,42’yi görerek Nisan 2018’den beri en düşük seviyesine geriledi. Dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre enflasyon yılın son ayında aylık bazda yüzde 1,25 oranında artarken 2020 yılındaki yıllık enflasyon ise yüzde 14,60 olurken açıklanan veri sonrasında geri çekilen kurda aşağı yönlü hareketin sürdüğünü izlendi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne düşüşle başlayan kontrat gün içerisinde satıcılı seyrini sürdürdü ve günü ekside noktaladı. Kontratta satış baskısı ile geri çekilmenin sürmesi durumunda 7.47 ve 7.45 destek seviyelerini takip edeceğiz. Yaşanılan geri çekilme sonrasında olası tepki alımları görmemiz durumunda ise 7.52 ve 7.55 direnç seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.4700 / 7.4500 / 7.4200
Dirençler: 7.5200 / 7.5500 / 7.5700
ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ
Şubat ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününü %2.15 yükselişle 1.945,10 seviyesinde tamamladı.
Yılın son işlem gününde ABD Dolar'ındaki yatay günüm ve teşvik paketi gelişmeleri Ons Altın'a destek olmayı sürdürürken, risk iştahında gözlenen toparlanma değerli metalde yatay hareketlerin devam etmesine neden olmuştu. Yılın ilk işlem gününde ise ABD'de açıklanan Aralık ayı imalat PMI endeksi piyasa beklentisine paralel gelirken ABD Dolar'ındaki zayıf görünüm Ons Altın'da yükseliş ivmesinin hız kazanmasına neden oluyor. Haftanın ikinci işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde de alıcılı seyrini sürdürdü ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin sürmesi halinde 1950 ve 1957 direnç seviyeleri test edilebilir. Direnç seviyelerinden gelebilecek olası geri çekilmeler durumunda ise 1935 ve 1927 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1935 / 1927 / 1920
Dirençler: 1950 / 1957 / 1965
KAP HABERLERİ
OYAKC: OYAK Çimento Fabrikaları hızlı ve karlı büyüme stratejisi çerçevesinde OYAK Beton ile birleşti.
EREGL: Kümaş Manyezit’in satışı için tarafların anlaştığı ve satış işleminin gerçekleştiği belirtti.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.