Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GÖZLER ENFLASYON VERİSİNDE
Bugün gözler TÜİK tarafından açıklanacak yurt içi enflasyon verisinde olacak. Saat 10:00’da açıklanacak olan Ağustos ayı enflasyonu için genel beklenti aylık bazda %1’lik yıllık bazda ise %11,90’lık artış olması yönünde.
ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam verisi Ağustos ayında beklenenin altında arttı. ADP Araştırma Enstitüsü'nün (ADP) açıkladığı verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı Ağustos ayında 428,000 arttı. Temmuz ayı verisi 167,000'den 45,000 artışla 212,000'e revize edildi. Ekonomistlerin tahminleri bu verinin 1,000,000 artması yönündeydi. Son veriler, işletmelerin istihdamı birkaç ay önce korona virüs kısıtlamalarının kaldırıldığı döneme nazaran daha ılımlı hızda artırdıklarını işaret ediyor. İşsizliğin yaygın olduğu bu ortamda, işgücü piyasasının pandemi öncesi seviyelere dönmesi oldukça uzun sürecek.
Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşemeye devam ettiği temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 arttı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi'nin temmuz ayı ÜFE verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde ÜFE, temmuzda haziran ayına kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. ÜFE, 2019'un temmuz ayına göre ise yüzde 3,3 geriledi. AB'de ise ÜFE, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarken, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 3 düştü.
Euro’nun Dolar karşısında değer kazanması ve haftanın ikinci günü itibariyle 1.20 seviyesinin üzerine çıkması Avrupa ekonomileri için endişe kaynağı oluyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) başkanı Christine Lagarde’ın yavaşlayan ekonomik toparlanma ve durgunluk dışında karşı karşıya kaldığı bir problem daha var, euro’nun dolar karşısındaki yükselişi. Euro, korona virüs salgını başladığından beri 5 ay içerisinde dolara karşı %12 değer kazandı ve Salı günü iki yıldan sonra ilk defa 1.20 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Yatırımcılara göre euro ileride değer kazanmaya devam edecek ve iki üst düzey AMB yetkilisi de yatırımcıların bu görüşünün doğruluğunu kabul etti. AMB baş ekonomisti Philip Lane'in, Salı akşamı düzenlenen bir online konferansta, “Euro/Dolar paritesi mesele oluşturuyor” şeklindeki açıklaması, euro'nun dolar karşısındaki kazançlarının azalmasına neden oldu. Lane, “Eğer euro/dolar paritesini etkileyen güçler mevcutsa, bu güçler bizim küresel ve AB bölgesi tahminlerimizi etkiler ve bu da bizim para politikamıza yansır” değerlendirmesinde bulundu.
ABD'de Donald Trump yönetimi, potansiyel yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısını geliştirmek, üretmek ve dağıtmayı hedefleyen küresel girişime dahil olmayacağını açıkladı. "Washington Post" gazetesinde yer alan habere göre, Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (Covax) katılmayacağını bildirdi. ABD'nin aşı çalışmalarını yalnız başına yürüteceğini vurgulayan Deere, "Birleşik Devletler, virüsü yenebilmek için uluslararası ortaklarıyla iş birliğini sürdürecek fakat Dünya Sağlık Örgütü ve Çin'in etkisindeki çok uluslu organizasyonlarla kısıtlanmayacak." ifadelerini kullandı. Trump yönetimi, "pandemiyle mücadelede Çin-etkisinde kararlar aldığı" gerekçesiyle 29 Mayıs'ta DSÖ ile ilişkilerini sonlandırdığını açıklamıştı.

BİST100

XU100 endeksi haftanın üçünü işlem gününü %0.12 düşüşle 1.084 seviyesinde tamamladı. 13.2 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.16 düşerken, sanayi endeksi ise %0.35 değer kaybetti. Endekste tepki alımları sürüyor. Endekste geçtiğimiz haftanın son işlem gününde başlayan ve bu haftanın ilk iki işlem gününde de devam eden satış baskısı yerini tepki alımlarına bıraktı. Haftanın ikinci işlem gününde 1.064 seviyesine kadar geri çekildiğini gördüğümüz BIST 100 endeksinde ABD'de açıklanan ve piyasa beklentisini karşılayan hizmet PMI verisi sonrasında başlayan toparlanma dünde devam etti. Güne yatay başlayan gün içerisinde ise 1.091 seviyesine kadar yükselen endeks 200 günlük basit hareketli ortalamasına denk gelen 1.087 seviyesine yakın hareketini sürdürerek günü bu seviyenin hemen altında kapadı. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen endeks günü azda olsa ekside noktaladı. Endekste tepki alımlarının sürmesi halinde 1.092 ve 1.100 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Geçtiğimiz haftaki gibi satış baskısının yeniden artması halinde ise 1.075 ve 1.067 destek seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 1.075 / 1.067 / 1.060
Dirençler: 1.092 / 1.100 / 1.107

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın üçüncü işlem gününü %0.10 yükselişle 1.229.50 seviyesinde tamamladı. Haftanın ilk işlem günündeki düşüşten sonra Salı gününe yurtdışındaki olumlu havanın da desteğiyle yükseliş isteğiyle başlayan kontrat, gün ortasında 1.199,50 seviyesine kadar bir geri çekilme yaşadıktan sonra banka hisselerine gelen alımların desteğiyle günü pozitif tarafta kapattı. Fakat bu kapanışın bu hafta izlediğimiz 100 günlük hareketli ortalamanın altında olduğunu hatırlatalım. Yurtiçi piyasaların odağında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim olmaya devam ediyor. Dün ABD’de açıklanan özel sektör istihdam verisi bir miktar zayıflama gösterse de bunun TL varlıklara etkisi gözlenmedi. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü azda olsa artıda noktaladı. Kontratta satış baskısının artması halinde 1.225 ve 1.218 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan sert geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.235 ve 1.242 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.225 / 1.218 / 1.212
Dirençler: 1.235 / 1.242 / 1.250

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Eylül ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın üçüncü işlem gününü %0.44 yükselişle 7.4420 seviyesinde tamamladı. Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye imalat PMI endeksi art arda üç aylık yükselişin ardından Ağustos ayında 56,9 seviyesinden 54,3'e gerilerken ABD tarafında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında 53.1 ile beklentilerin altında kaldı. Dün 2018 Nisan ayından beri en düşük seviyesi olan 92 seviyesinin altını test eden dolar endeksinde toparlanma sürerken bugün ise ABD’de açıklanan ADP özel sektör tarım dışı istihdam verisi ise 950 bin olan piyasa beklentisinin altında kalarak 428 bin artış gösterdi. Dikkatler artan vaka sayıları ve Doğu Akdeniz'de süren gerilim üzerinde olmaya devam ederken, güne yükselişle başlayan kontrat günü artıda kapadı. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde bu yükselişini sürdürmeyi başardı ve günü artıda noktaladı. Kontratta tepki alımlarının sürmesi durumunda 7.4550 ve 7.47 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.4350 ve 7.42 destek seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 7.4350 / 7.4200 / 7.4000
Dirençler: 7.4550 / 7.4700 / 7.4850

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ekim ayı vadeli Altın kontratı, haftanın üçüncü işlem gününü %1.74 düşüşle 1949 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz gün Çin'de beklentilerin üzerinde açıklanan hizmet PMI endeksinin neden olduğu iyimser hissiyat Ons Altın'daki yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, devam eden jeopolitik risklerin ve artan korona virüs vakalarının değerli metale olan talebi desteklemesi ile yukarı yönlü hareket gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu doların küresel bazda değer kazanması değerli metalde geri çekilmelerin izlenmesine neden olsa bile devam eden talep ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi. Dün ise ABD'de açıklanan ve piyasa beklentisinin altında kalan ADP özel sektör tarım dışı istihdam verisi sonrasında tepki alımları görsek de verinin bir önceki aya göre yüksek gelmesi Altın’da satış baskısını artırdı. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan ve gün içerisinde dalgalı bir seyir izleyen kontrat günü ekside noktaladı. Kontratta satış basksının sürmesi halinde 1943 ve 1935 destek seviyeleri test edilebilir. Artan satış baskısı sonrasında ise kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1955 ve 1962 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1943 / 1935 / 1928
Dirençler: 1955 / 1962 / 1968

KAP HABERLERİ
SNKRN: 2Ç20 bilançosunda 839 bin TL net zarar açıkladı.
INFO: İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. (Turkrating) tarafından Şirketimizin Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR BBB+'dan TR A-'ye yukarı yönlü revize edildi.
DGGYO paylarında 03/09/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/09/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.