BİST & VİOP Bülteni(Reel Kapital Menkul Değerler )

Piyasalar Jackson Hole'u beklerkeni hemen hemen birçok finansal enstrüman fiyat hareketlerini bu önemli konuşmalar öncesinde stabilleştirmeye başladı. Fiyat değişimleri son derece kısıtlı olurken, bir yandan da geniş resimde ABD varlıklarına Trump'tan kaynaklı politik risklerin baskı yaptığını gördük. Trump'ın NAFTA ve borç tavanı ile ilgili endişe verici açıklamalarının risk iştahına olumsuz etki yaptığını ve ABD borsalarını ve Hazine getirilerini aşağı çektiğini gözlemledik. Bütçenin son günü olan 30 Eylül'e kadar herhangi bir şekilde anlaşma olmaması ve borç tavanının artırılmaması riski daha çok piyasaları meşgul edecektir.

Mario Draghi, dün Lindau, Almanya'da yaptığı konuşmada para politikasına dair hiçbir gelecek sinyali vermedi ve retoriğin dışına çıkmadı. Jackson Hole'da da yeni bir sinyal vermemesi olasılığı kulislerde dile getiriliyor. EUR'yu dün biraz daha konforlu seviyelere getiren, Avrupa'dan gelen PMI verilerinin olumlu olması oldu. Bunun yanında; ECB'den Hansson'un dün yaptığı önemli bir açıklamayı da paylaşmakta yarar görüyoruz;

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Ardo Hansson, ECB yetkililerinin tahvil alım programını nasıl sona erdireceklerini tartışmaya hazırlanmalarıyla birlikte euronun güçlenmesinden endişe duymadığını söyledi. Tallin'de konuşan Hansson, euronun bu yıl ABD Doları karşısında yüzde 12 değer kazanmış olmasının büyük ölçüde Euro Bölgesi'nin ekonomik ivmesini yansıttığını belirtti.

20 Temmuz ECB tutanaklarında, bunun tam tersi olarak EUR'nun fazla güçlenmesinden duyulan endişenin yer alıyor olması itibariyle, Hansson'un açıklamalarını önemli buluyor ve sözel yönlendirme kapsamında değerlendiriyoruz.

Jackson Hole Sempozyumu bugün resmen başlıyor ve yarın Yellen ve Draghi'nin kritik konuşmalarını dinleyeceğiz.

TRY, diğer yüksek getirili EM para birimlerindeki güçlenmeye paralel olarak USD karşısında değer kazanmaya devam etmektedir. ABD 10 yıllık tahvilin getirisinin %2,20 olduğunu düşünecek olursak, nnerdeyse ABD 10 yıllık tahvil getirisi kadar reel faizimiz var. Bu bizi "yüksek getirili" bir piyasa yapıyor ve yüksek getiri arayışındaki yabancı ilgisinin TRY varlıklara artmasını sağlıyor. Bayram tatili öncesinde yerlilerin TRY talebindeki artış da yine kurdaki düşüşte etkili olan bir başka unsurdur. Hisse senetlerindeki kuvvetli trend de aynen devam etmektedir.

Endeksin güne, 7 Asya EM borsasının ortalama getirisinin pozitif olması, pozitif LatAM kapanışı, Türk hisse ETF'lerinin yükselmeye devam etmesi ve TRY'nin 3,48'de olması itibariyle pozitif başlamasını bekleriz.

KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danıışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.