Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %2,56 kayıpla tamamladı. Böylelikle son üç haftada endeks %10’un üzerinde satışla karşılandı. Geçen hafta bankacılık endeksi %0,63 sınırlı bir kayıpla haftayı kapatsa da BİST 30 endeksinde satışlar hız kazandı. Genel olumsuz hava devam ediyor. Bununla birlikte yeni olumlu bir gelişmenin ya da beklentinin olmaması da satış baskısını artırıyor. Sosyal medya da haber kirliliği de algılamaları olumsuz etkiliyor. Piyasanın Mehmet Şimşek’in büyük şirketlere vergi denetlemesi yapılabileceği haberine nasıl tepki göstereceğini izleyeceğiz. Ancak bu haftanın en önemli gelişmesi Merkez Bankası’nın Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası toplantısının karar metnindeki ton olacaktır. Bir önceki toplantıda ek sıkılaşmaya ilişkin ifadenin kalkması görece ılımlı algılanmıştı. Ancak toplantı sonrası gelen aylık enflasyon piyasanın beklediği türden değildi. Dolayısıyla piyasanın algısını olumsuza iten en önemli gelişme bu oldu. Bu veri sonrası karar metnindeki tonun ve verilecek mesajlardaki dozajın ölçüsü önemli olacaktır. Piyasanın alım yönündeki tepki isteğini ya da daha çok satış yönünde durmasını karar metnindeki ifadeler ve mesajlar belirleyebilir. Piyasa hala oldukça likit. Merkez Bankasının piyasadan likit çekecek mekanizmaları daha agresif bir şekilde kullanması beklenebilir. Özetle, Perşembe günü önemli olacak.
2. çeyrek bilançoların sona ermesi piyasada bir değişim getirmedi. 2. Çeyrekte reel anlamda büyüyen şirketlerde de satış baskısının devam ettiğini izliyoruz. 1. Çeyrekte BİST 100 şirketleri içinde yaklaşık 40 şirketin finansallarını güçlü bulmuştuk. Bu çeyrekte ise bu sayı 25’e düştü. Mevsimsellik etkisini dikkate almakla birlikte 2. çeyrekte iç talepteki yavaşlamanın olumsuz etkilerini şirket finansallarında hissettiğimizi söylemek mümkün. 2. çeyrek finansal sonuçlar genel olarak zayıf geçmekle birlikte hem iç talepteki yavaşlama hem de yurt dışındaki durgunluk nedeniyle net satışlar geriledi. Şirketler cirolarını artırmakta zorlanırken, reel olarak büyüyemedi. Maliyet kontrolü yapan şirketlerde brüt karlılıkta artış kaydedildi. Bazı şirketlerde net borç pozisyonları artarken, daha güçlü finansal görünüme sahip olan şirketlerde nakit akışı güçlü kaldı. Enflasyon muhasebesine tabi olmayan şirketlerin hemen hemen hepsi güçlü karlılık açıklarken, enflasyon muhasebesine tabi olan şirketlerin karlılığı baskılanmaya devam etti. 3. Çeyrek bilançolar 15 Ekim’de Aselsan’la başlayacak. 23 Ekim TAV’la birlikte devam edecek ve 11 Kasım’da sona erecek. 2. Çeyreğin hemen arkasında 3. Çeyrek bilançoların açıklanması ve hızla sonuçlanması piyasa algılaması açısından daha iyi olabilir. İç tüketimdeki daralma eğilimine bağlı olarak 3Ç bilanço dönemi daha hasarlı geçebilir.
Küresel piyasalarda güneşli hava devam ediyor. Piyasa tarım dışı istihdam ve enflasyon verisinin ardından resesyon fiyatlamasını geride bırakmış gibi görünüyor. Aynı zamanda ABD’de bilanço dönemindeyiz. Genelde bu dönemde dalga boyunun genişlediğini izleriz. Küresel piyasada dalgalanma olabilir ancak ana yön yukarı olmaya devam ediyor. Bu hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı izlenecek.
Teknik olarak 8870 seviyesindeki desteğinden tepki görebilir. Ancak bu olası tepkiler yükseliş eğilimini destekleyecek güçte olamayabilir. Teknik göstergeler henüz pozitif bölgeye geçmiş değil. Hem hacim hem de teknik göstergeler oldukça zayıf. Önümüzdeki en önemli eşik 9360 seviyesindeki güçlü dirençte oluşuyor. Bu seviyenin aşılması halinde kademeli olarak 9800 / 10200 dirençlerine doğru hareket eğilimi izlenebilir ancak stratejik olarak güçlü alım pozisyonları için 10200 seviyesi üzerindeki günlük kapanışların izlenmesi şart. Bu gerçekleşmemesi halinde piyasa her tepkiyi çıkış olarak algılayabilir.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKSEN, KOZAA, TUKAS, TTKOM: Teknik göstergelerde güçlenme eğilimi
ANSGR: 50 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
ENKAI: 100 günlük ortalamadan gelen tepkinin devamı beklentisi
EREGL, GEREL: 50 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
BIST 100 Endeksi
Bist 100 endeksi teknik olarak 8870 seviyesindeki desteğinden tepki görebilir. Ancak bu olası tepkiler yükseliş eğilimini destekleyecek güçte olamayabilir. Teknik göstergeler henüz pozitif bölgeye geçmiş değil. Hem hacim hem de teknik göstergeler oldukça zayıf. Önümüzdeki en önemli eşik 9360 seviyesindeki güçlü dirençte oluşuyor. Bu seviyenin aşılması halinde kademeli olarak 9800 / 10200 dirençlerine doğru hareket eğilimi izlenebilir ancak stratejik olarak güçlü alım pozisyonları için 10200 seviyesi üzerindeki günlük kapanışların izlenmesi şart. Bunun gerçekleşmemesi halinde piyasa her tepkiyi çıkış olarak algılayabilir.
Destekler: 8850 / 8700 / 8550
Dirençler: 9200 / 9360 / 9550
VIOP STRATEJİ - XU030 SPOT ENDEKS
BIST 30 spot endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %0,76 düşüşle 9885 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Spot endeks geçtiğimiz 7 işlem günü boyunca 9840 - 10210 sevileri arasındaki 370 puanlık yatay bantta hareket etti. Yeni haftada spot endekste 10210 seviyesi üzerinde saatlik kapanışlar gelmediği sürece vadeli tarafta kısa pozisyonların sürdürülmesi kazanç yaratmaya devam edebilir. 10210 seviyesi üzerinde saatlik kapanışlar gelmesi halinde ise yatay bandın yukarı yöndeki simetrik katlama hedefi olan 10580 puan seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir. Bu nedenle spot endekste 10210 puan seviyesi üzerinde saatlik kapanışlar gelmesi halinde vadeli taraftaki kısa pozisyonların sonlandırılıp uzun pozisyonların açılması faydalı olabilir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.