Bir Şubat Ayı Klasiği Altın (XTB Menkul Değerler)

Bir Şubat Ayı Klasiği Altın
2007 senesine dönüp 2016 senesini de içine alan dönemde altın fiyatları Şubat ayında ne yönde hareket etmiş inceledik. 2007-2016 döneminde sadece üç sene altın fiyatları Şubat ayını değer kaybı ile kapatmış. 2016 senesinde doların değer kaybetmesi ile altın piyasasında fiyatlardaki çıkış biraz daha dikkat çekiyor. Bu seneye gelince Dolar (DXY) 100,00 endeks seviyesi üzerinde harekete rağmen altın fiyatları yükselişini sürdürüyor.

 

Altın/dolar 30 günlük ters korelasyonu Ocak ayında 0,7288 ile 2016 Haziran zirvesi 0,7500 seviyesine yaklaştı. Ocak ayı boyunca gerileme eğiliminde olan Dolar Endeksi Aralık 2016'da 1125 dolar/ons'a kadar gerileyen altın fiyatlarına doping etkisi yaptı. Son günlerde BBDXY (Bloomberg Spot Dolar Endeksi) yönünü hafif yukarı çevirdi buna rağmen altın fiyatlarında yükseliş eğilimi sürüyor. En son Ocak ayı seviyesinden gerileyerek 0,5780 olan altın/dolar ters korelasyonu altının dolar hassasiyetinin azaldığını gösteriyor. En yakın tarihte Brexit referandumu sonrası altın ve dolar beraber yükselmişti. Çok nadir olarak görülen bu durumun tekrarlama ihtimalini düşük görüyoruz. Ancak belirsizliklerin artması ile azalan risk iştahı önümüzdeki dönemde korelasyonu aşağı çekebilir.
2017 senesi için Merkez Bankaları talebi fiziki talep gibi değişkenlerin altın üzerinde fazla etkili olmayacağı görüşümüz devam ediyor. Nitekim son üç ayda en büyük alıcılardan biri olan Çin Merkez Bankası altın alımlarında frene basmış görünüyor.
 

2015 senesinde altın rezervlerinde %57 sıçrama gözlenen Çin Merkez Bankası'nın (RBOC) son üç aydaki rezervleri 59,24 milyon troy ons olarak sabit kaldı. Aynı şekilde Rusya Merkez Bankası Aralık ayında altın rezervlerinin 51,9 milyon ons olarak değişmediğini açıkladı. Dünya altın konseyinin geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlarında 2016 senesinde Merkez Bankaları'nın altın alımlarının %33 gerileme ile 384 metrik tona gerilediği açıklandı. Bu rakam 2010 senesinden itibaren görülen en düşük seviye olaarak tanımlanmış. Merkez Bankaları'nın yükselen fiyatlara karşı alım tarafında olmak için temkinli bekleyişini anlıyoruz. Muhtemelen bu sene de FED politikalarının biraz daha netleşmesi beklenecek sonrasında Merkez Bankaları rezervler artırıp artırma konusunda harekete geçecek.

 

Merkez Bankaları ve fiziki talepten umudu kestiysek geriye ne kalıyor? Yatırım amaçlı talep ve burada vadeli ve opsiyon piyasasında geçtiğimiz hafta fon net uzun pozisyon miktarında 11,769 kontrat artış yaşandı. Fon net uzun pozisyon değişiminin büyük kısmı kısa pozisyon kapama faaliyeti kaynaklı olsa da yaklaşık %10 artış bir anlam ifade ediyor. Seneye başlarken ne düşünüyorsak bu fikrimizi koruyoruz ilk çeyrek altın piyasasında 2017 zirvelerinin denendiği dönem olmaya aday görünüyor.

 

Önceki çalışma grafiğimiz üzerinden bir değerlendirme yapınca, Kasım Aralık düşüşünün kırılma noktası olan 1241,50 dolar/ons seviyesindeyiz. 08 Şubat seansında 1244 dolar/ons'a yükseldikten sonra geri çekilen altın için bbu seviye kritik, bir sonraki hedef düşüşün yüzde 61,8 fibo direnci 1255 dolar olabilir. Altın fiyatlarının 1241 üzerinde kalamaması durumunda ise 1237 dolar ardından ichimoku grafikte kumo bulutu gölgesi 1230 dolar kısa vadeli destek olarak görünüyor.

 


XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKACILIK SİSTEMİ BİREYSEL KREDİ KARTLARI 82.83 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 81.50, YILBAŞI: 82.11 MİLYAR TL)-BDDK
ALMAN MALİYE BAKANLIĞI : YENİ ABD YÖNETİMİNİN BASEL 3 GÖRÜŞMELERİNDE KENDİNİ NASIL KONUMLANDIRACAĞINI BİLMİYORUZ
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 3 ŞUBAT'TA % 0.56 DÜŞÜŞ İLE 666 MİLYAR 560 MİLYON TL
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YILMAZ: 20 BİN ÖĞRETMENİN ALIMINI YAPACAĞIZ-NTV
17 ŞUBAT 2021 VADELİ GERİ ALIM İHALESİNDE NOMİNAL SATIŞ 50 MİLYON TL , NET SATIŞ 52 MİLYON TL
RUSYA /NABİLLİUNA : REEL EKONOMİYE YÖNELİK KREDİLERDE BU YIL %4-7 ARALIĞINDA BĞYĞME BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş